Lauri “Cyanide” Happonen oli yksi maailman tunnetuimpia League of Legends -pelaajia vuosina 2011-14. Vain 16-vuotiaana Happonen voitti maailmanmestaruuden pelatessaan Fnaticin riveissä, ja voitosta joukkueelle pamahti 50 000 dollaria.

Vaikka turnauksissa jaettiin suuria palkintopotteja, tuli suurin osa Happosen tienesteistä palkoista ja striimauspalkkioista. Happonen huomauttaa, että turnauspalkinnot esimerkiksi verrattuna Dota 2 -peliin ovat aina olleet huomattavasti pienempiä. Raha ei kuitenkaan ollut se, joka ajoi Happosta kehittymään pelissä.

– En ajatellut sitä rahan kannalta hirveesti, enkä nuorena silleen ymmärtänyt. Alkuun vain pelasin ja pärjäsin hyvin, sitten yhtäkkiä asuin Saksassa ja tienasin aika hyvää rahaa, Happonen muistelee uransa alkupuolta.

Mietityttääkö, miten oppia säästämään ja miten budjetti tehdään? Säästöpankin sivuilta löytyy nuorille apua ja vinkkejä säästämiseen!

Riittää, kunhan on hyvä kämppä ja kaikki mitä tarvitsee

Happonen kertoo aina olleensa melko säästäväinen, eikä suuri palkka tai turnausvoitot muuttaneet tätä. Vaikka joukkuekavereidenkin kanssa haaveiltiin välillä miljoonan voittamisesta, ei Happonen ole törsännyt juuri mihinkään.

– Jotenkin musta tuntuu, että lolipelaajat on tosi saitoja. Totta kai joitain matkoja tehtiin ja pidettiin hauskaa, mutta aina ollaan oltu halvimmassa airbnb-asunnossa eikä kulutettu läheskään niin paljon kuin olisi voitu, Happonen kuvailee.

– Tietty jotkut amerikkalaiset ja korealaiset laittaa vähän enemmän rahaa palamaan ja se näkyy ulospäin, ostavat esimerkiksi jotain useamman tuhannen paitoja. Mun hienoimmat vaatteet on Hugo Bossin farkut, jotka maksoivat vähän yli 100 euroa, Happonen vertailee nauraen.

Vasta vähän aikaa sitten Happonen teki yhden isomman ostoksen, johon hän sai kipinän jutellessaan lounastauolla kavereidensa kanssa.

– Ihmiset puhuivat siinä et jos ois rahaa, ostaisin tätä ja tota. Mä siinä aloin miettiin, että onhan mulla jonkun verran rahaa mut en oo oikeestaan käyttänyt sitä. Olin juuri silloin ostamassa telkkaria, ja ostin päälle parin tonnin telkkarin. Se on oikeastaan ainoa asia mihin olen käyttänyt enemmän rahaa – ihan hyvä telkkari se on, Happonen hymähtää.

Kuuden vuoden pelaajauransa aikana Happonen tienasi Liquipedian mukaan arviolta reilu 110 tuhatta dollaria. Jo ennen kuin pelaamisesta tuli ammatti, hänellä oli pankissa säästötili, jonne hän laittoi myös pelaajana ansaitsemansa eurot ja dollarit. Noin nelisen vuotta sitten hän kiinnostui sijoittamisesta, ja se vaikutti myös siihen, mitä hän lähti opiskelemaan.

Eikö säästöstä löydy rahaa, ja opinnot häämöttävät edessä? Opintolainan turvin voit keskittyä opiskeluusi! Lue lisää opintolainasta Säästöpankin sivuilta.

“En mä päälle päin näytä siltä, et mulla ois jotain rahaa”

Vaikka pro-pelaajat, kuten Happonenkin, voivat tienata suuria summia rahaa, tienasi Happonen eniten pelaajauransa lopettamisen jälkeen. Hän striimasi ja teki YouTube-videoita, ja suuren hypen ansiosta rahaa tuli. Sen jälkeen Happonen kaipasi taukoa.

– Sen jälkeen olin puolitoista vuotta tekemättä oikeastaan mitään, mutta sitten hain opiskelemaan tradenomiksi, sillä ihmisellä on pakko olla jotain tekemistä, Happonen toteaa.

Opiskeluiden lisäksi Happonen haki Ylelle töihin, ja tekikin esimerkiksi YLE Kioski Gamingille videoita.

Opiskelu sai myös kiinnostumaan sijoittamisesta yhä enemmän. Happonen myöntää, ettei hän alkuun tiennyt juuri mitään, mutta kuunneltuaan eri sijoittamisaiheisia podcasteja ja sijoitettuaan rahojaan, siitä on tullut harrastus.

Kuka tahansa voi sijoittaa ja menestyä – esimerkiksi Säästöpankin rahastot tarjoavat hyvän mahdollisuuden vaurastumiseen!

Aiemmin tienatut rahat sekä säästäväisyys ovat mahdollistaneet sen, ettei Happonen ole juurikaan muuttanut elintasoaan aloitettuaan opiskelut. Vaikka mainetta ja mammonaa on tullut, ovat jalat pysyneet maassa, eikä myöskään kateellista kommentointia ole kuulunut.

– Varmaan jos jotain miljoonia olisi tienannut, niin tilanne voisi olla eri, mut en mä rehellisesti muista yhtäkään negatiivista kokemusta, ei kukaan oo tullu pyytämään rahaa tai ollut kateellinen, Happonen kertoo.

– En mä päälle päin näytä siltä, että mulla ois jotain rahaa. Varmaan jos menisin nyt ostaan jonku sadan tonnin Audin ja aukoisin päätä kaikille, voisi olla aika eri juttu, Happonen nauraa.

Kaikki eivät pääse huipputienesteille

Vaikka e-urheilusta puhuttaessa useimmille tulee mieleen suuret palkintopotit ja kovat palkat, ei niiden perässä kannata pro-pelaajaksi havitella. Happonen muistuttaa, että intohimo kantaa pitkälle, mutta varasuunnitelma kannattaa silti aina olla mielessä.

– Mä olin sillon nuori ku aloin pelaamaan, ja 16-vuotiaana voitin maailmanmestaruuden. Kävin silti lukion loppuun ja sain paperit sieltä. Kun lukio oli ohi 18-vuotiaana, mulla oli niin kova palkka että pystyin elää sillä, mutta silti aina on ollut jokin varasuunnitelma, Happonen kertoo.

Varallisuus maailmassa jakautuu niin, että pienellä osalla on suuri osa koko maailman varallisuudesta. Näin menevät palkat myös e-urheilussa, eivätkä kaikki voi olla yksinkertaisesti olla kärkipalkoilla. Mikäli usko omaan tekemiseen riittää, Happonen kannustaa jahtaamaan unelmiaan.

– Omat comeback-haaveet pelaamiseen ovat kyllä nyt muuttuneet, enkä enää haaveile pelaamisesta. Mä nautin mun elämästä nyt, ja se on aika raskasta jos haluaa mennä ja pysyä top-tasolla, Happonen toteaa.

E-urheilun parissa hän haluaa silti pysyä, ja varsinkin pelaajien kanssa työskentely kiinnostaa, ja hän uskookin, että hänellä on siihen hyvät mahdollisuudet. Tällä hetkellä Happonen haaveilee työskentelystä Suomessa, sillä lähipiiri on täällä.

– Toki jos skenessä tapahtuisi jotain absurdia ja joku G2 tulis sanoon et halutaan sut pelaa, maksetaan kaks milliä, niin kyllä varmaan lähtisin. Niin tuskin kuitenkaan tulee tapahtumaan, tarvis kovan harjottelun enkä tiedä, pääsisinkö edes enää sille levelille, Happonen nauraa.

– On tässä suunnitelmat vielä vähän auki, mutta hommia on tiedossa. Jos ei nämä suunnitelmat ei onnistu, niin sitten lähden jatko-opiskelemaan. Mä oon kuitenkin niin nörtti, et kaikki uuden oppiminen on hauskaa, Happonen jatkaa.