Alfa Squad on yksi tämän hetken Suomen kuumimpia Overwatch-joukkueita. Joukkue on noussut GosuGamersin Euroopan listalla jo 14. ollen muun muassa Suomen kärkitiimeihin kuuluvan Helsinki Redsin(17.) edellä.

Vaikka joukkuetta ei vielä ollakaan suuremmissa turnauksissa nähty on se onnistunut niittämään menestystä viikottaisissa verkkoturnauksissa voittaen Rivalcaden neljännen viikon ja sijoittuen seuraavalla viikolla toiseksi.

Lisäksi Alfa Squad voitti ensimmäisen HND Overwatch Invitationalin karsinnan ja pääsee pelaamaan ensi viikonloppuna järjestettävässä turnauksessa, jonka pääpottina 600 euroa. Turnauksessa on mukana myös muun muassa Kööpenhaminassa kultaa ottanut Team Singularity Ninjas sekä Euroopan listan kolmantena oleva Movistar Riders.

Mutta keitä joukkueeseen oikein kuuluu ja mitkä heidän roolinsa ovat? Alfa Squadin kokoonpano on seuraavanlainen:

  • Benjamin “BigG00se” Isohanni – DPS
  • Matias “Lalli” Kivimäki – DPS
  • Aleksi “Akke” Kivimäki – TANK
  • Joel “Cheridormi” Lahtiharju – TANK
  • Perttu “Perttu” Puska – SUPPORT
  • Veikka “Talisman” Laine – SUPPORT

Entä minkälaiset ovat pelaajien taustat? Tähän meille vastaa joukkueessa supporttina pelaava Perttu “Perttu” Puska.

— Lalli ja Akke ovat pelanneet parhaalla tasolla Team Fortress 2:sta, ja he ovat myös pelanneet Misfits joukkueesta tunnetun Tviqin kanssa Dirty Bombia ja CS:GOta. Talisman on myöskin pelannut Team Fortressia, ja on Company of Heroes 2:sta tunnettu legenda. BigG00se on pelannut aikoinaan Challenger seriesissä LoLia ja pelannut pelaajien kuten H2K:n Odoamnen kanssa. Cheridormi on ollut pelaamissaan peleissä pääsäännöllisesti niin sanottu pubstari(pärjännyt hyvin public servereillä).

Pertun oma tausta puolestaan pääasiassa Dotassa, mutta myös ensimmäisen persoonan ammuntapelit, kuten Call of Duty ja Counter-Strike, ovat hänelle tuttuja.

Overwatchin puolella porukka päätyi yhteen Drift Klubbenin pohjalta. Joukkueessa pelanneet Perttu, Lalli ja Talisman löivät hynttyyt yhteen Lallin veljen Akken ja tämän kanssa kansainvälistä joukkuetta rakentamassa olleen BigG00sen kanssa.

— Sitten pelasimme yhdessä muutaman päivän nähdäkseen oliko porukasta mihinkään, ja Lallin ja Aken vanhan tutun Cheridormin rekryyminen tiimiin sai kaikki vakuuttuneeksi tiimin luomisesta, Perttu kertoo joukkueen alkutaipaleesta.

Organisaation puute haittaa turnauksiin osallistumista

Tällä hetkellä joukkue harjoittelee oman pelaamisen lisäksi joukkueena vähintään viitenä päivänä viikossa neljästä kuuteen tuntia päivässä.

—Yritämme luoda joka viikolle erityisiä keskittymisen kohteita, kuten kommunikaatiota tai jotain tiettyjä tapoja pelata, Perttu toteaa harjoitusmetodeista.

Vaikka joukkue onkin menestynyt hyvin viikottaisissa turnauksissa ei sen taustalle ole vielä löytynyt organisaatiota. Tämä aiheuttaa ongelmia esimerkiksi turnauksiin osallistumisten kanssa.

— Kansainvälisille LAN-tapahtumille pääsy on vaikeaa rahallisista syistä.

Kaikesta huolimatta joukkueen usko omaan tekemiseen on kova. Joukkue on pelannut hyvin kansainvälisiä kokoonpanoja vastaan ja vaikka he eivät olekaan paljon harjoitelleet muita suomalaisia vastaan on pelaajilla kova luotto omaan tasoonsa.

— Yleisen menestyksen perusteella kansainvälisiä tiimejä vastaan uskaltaisin sanoa olevamme suomessa kahden parhaan joukkueen joukossa ja Tier 2 -tasolla EU:ssa. Harmillisesti emme vain päässeet todistamaan tasoamme Kööpenhaminassa pidettyyn Pizzaburger Overwatch Cuppiin rahoituksen puutteen takia.

Tasonmittausta joukkueella on kuitenkin tiedossa sillä joukkue pelaa tulevana viikonloppuna HND Overwatch Invitionalsissa Euroopassa hyvin pienemmissä turnauksissa menestyneitä joukkueita vastaan. Menestystavoitteet on joukkueessa asetettu vielä maltillisesti.

—Uskomme että meillä riittää rahkeet päästä lohkostamme pudotuspeleihin ja toivottavasti siitä vielä pidemmälle.

Turnausten puute syö motivaatiota

Tällä hetkellä Overwatchissa on pulaa turnauksista. Blizzards on lähinnä keskittynyt vain tulevan Overwatch-liigan perustamiseen. Suurimmat turnaukset ovatkin viime aikoina olleet lähinnä Pohjois-Amerikan ja Korean maaperillä.

— Tämä on syönyt monien tiimien motivaatiota jatkaa pelaamista, mutta onneksi lähiaikoina on alkanut eurooppaankin tulla lisää turnauksia.

Suomessa Overwatchilla on Pertun mukana ihan hyvä tulevaisuus, vaikkakin pelaajat karkaavat tällä hetkellä ulkomaille pelaamaan.

— Useat tahot yrittävät ja haluavat parantaa skeneä turnauksilla ja uutisoinnilla, mutta hyvätasoiset tiimit ovat silti hakusessa, ja itse uskon tämän johtuvan taidokkaiden pelaajien puuttumisesta suomessa. Monet suomalaiset pelaajat ovat poistuneet kansainvälisiin tiimeihin ja ainoa tällä hetkellä maailmalla tunnettu suomalaistiimi on Ninjas in Pyjamas.

Entäs sitten peli itsessään? Ainakin metaan Alfa Squadissa ollaan tyytyväisiä vaikka parantamisen varaakin on.

— Tiimien pelaamien kompositioiden välillä näkyy tarpeeksi variaatiota, ettei pelistä tule liian yksitoikkoista. Traceria voisi kyllä nerffata hieman.