Mitä e-urheilu on? Monille se on joukkueita, tulostaulukoita, ottelulähetyksiä, ja vaikka mitä. Varsin ymmärrettävistä syistä näemme rakkaan lajimme kaikesta ihailustamme huolimatta kovin kaukaa. Twitterissä ja muissa medioissa esiintyminen kuuluu toki pelaajien arkipäivään, mutta niidenkin kautta pidetään vissi etäisyys.

Yle Areenassa para-aikaa katsottavissa oleva E-urheilun rahat ja henki on vaikuttavan intiimi katsaus pelaajien arkeen. Lajiksi on tällä kertaa valikoitunut taistelupeli Street Fighter, joka kenties luo yksilölajina erilaista kuvaa pelaajistaan kuin joukkuelajit.

Vaikka dokumentissa vierailevatkin pelaajat ympäri maailmaa aina Yhdysvalloista Taiwaniin ja Ranskaan, sen pääkohteena ovat japanilaispelaajat Umehara ”Daigo” Daigo ja Momochi ”Momochi” Yusuke, sekä näiden välinen kilpakumppanuus. Etenkin Daigo kuuluu e-urheilumaailman legendoihin, ja hänet muistetaan yhdestä lajin historian ikimuistoisimmista hetkistä.

Daigo esiintyykin dokumentissa todellisena supertähtenä, jonka varjoa Momochi pyrkii jahtaamaan. Treenaaminen maailman huipulle pääsyä varten on armotonta, etenkin kun perustekniikatkin pitää hallita sekunnin kymmenesosan tarkkuudella. Daigoa ei yltäkylläisestä menestyksestään huolimatta kuitenkaan maalta pahikseksi, vaan hän esiintyy ihailtavan positiivissa ja nöyrässä valossa. Niin voitto kuin palkintorahatkaan eivät ole tälle elämän ja kuoleman kysymys, vaan palo pelaamiseen tuntuu syntyneen puhtaasta halusta haastaa itsensä.

Myös Momochi esitetään samaistuttavasti, vaikkakin tämän tie on huomattavasti kivisempi kuin Daigon. Menestyksen jahtaaminen vaatii kurinalaisuutta, julmaa omistautuneisuutta ja tiettyä armottomuutta. Poikkeuksellisen raa’assa kohtauksessa Momochi valmentaa tyttöystäväänsä (nykyään vaimo), amattipelaaja Choco Blankaa varsin suorasukaisin sanavalinnoin. Jää katsojan tulkittavaksi, onko tällainen asenne välttämätöntä huipulle pääsemiseen, vai keskittyykö Momochi peliin jopa liiankin intohimoisesti.

Momochi saa myös huomata, ettei pelkkä voitto välttämättä riitä ammattiuraa tukemaan. Kuten varmasti tiedätte, leijonanosan kilpapelaajan ansioista muodostavat sponsorisopimukset. Niitä avittavat tietynlainen karisma ja tähtiaines, jotka puuttuvat kylmän laskemoivalta ja varovaiselta Momochilta.

Dokumentin yhdeksi kysymykseksi nouseekin se, onko kilpapelaajan kaltaisen ammatin jahtaaminen unelmien arvoista? Kun kyseessä on ainoa tulonlähde, on turnauksissa pelissä paljon enemmän kuin kunnia – kyse on omasta selviytymisestä. Osa pelaajista pohtii omia selviytymismahdollisuuksiaan ja osa ei ole uskaltanut taidoistaan ryhtyä täysipäiväiseksi kilpapelaajiksi. Uusia haastajia nousee otteluihin jatkuvasti, mikä vain korostaa sitä, kuinka arvaamaton ura voikaan olla.

Luovuttaminen ei kuitenkaan ole aina vaihtoehto. Tämä tulee selväksi kun Bruce ”GamerBee” Hsiang kuvailee, miten pelaaminen oli hänelle tuki ja lohtu niin kiireisen yksinhuoltajaisän poissaololle, kuin tämän kuoleman jälkeenkin.

E-urheilun rahat ja henki on loistava, henkilölähtöinen katsaus kilpapelaajan uraan. Vaikka sen katse onkin suunnattu selvästi takavuosia päin, soveltuu se hyväksi näkökannaksi myös nykypäivän e-urheilupöhinään, jossa rahaa ja uramahdollisuuksia on toki aiempaa enemmän, mutta pelin henki on yhä raaka.

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenasta.

Kuvalähde: YLE Areena