Eurheilu.com on saanut arvosteluunsa Plantronics RIG 500 Pro Esports Edition -kuulokkeet, jotka ovat Plantronicsin uusimman RIG 500 Pro -sarjan lippulaiva. Kyseiset kuulokkeet on sunniteltu nimenomaan e-urheilukäyttöön, joten otimme ne ilolla testiimme.

 

Yleistiedot:

  • Hinta: 149,99 €
  • Taajuus: 20 Hz – 20 kHz
  • Paino: 323g
  • Kaiutinelementit: 50mm dynaamiset elementit
  • Surround: Dolby Atmos
  • Lisät: Vaihtotyynyt, irrotettava mikrofoni, erillinen audiokaapeli konsoleille.

Yleinen tuntuma

Plantronics RIG 500 Pro Esports Editionin runko on kokonaan metallia, mikä saa sen tuntumaan mukavan tukevalta. Metallin kanssa ei ole kuitenkaan menty liian pitkälle, ja kuulokkeet tuntuvat käytössä varsin keveiltä. 50mm kaiutinelementit on sijoitettu korvakuppeihin, joiden metallinen ulkorunko kätkee sisäänsä akustiset kammiot jotka takaavat tarkan ja säröttömän kuuntelukokemuksen.

RIG 500 Pro Esports Editionin mukana tulee kahdet eri korvapehmusteet jotka voi vaihtaa mielensä mukaan. Kuulokkeissa on valmiiksi kiinni nahkaiset pehmusteet jotka eristävät ääntä hyvin, mutta ne voi myös vaihtaa kevyempiin kankaisiin. Itse pidän kuulokkeistani keveinä, mutta jokainen voi kokeilla itselleen parhaan vaihtoehdon. Pehmusteita vaihtaessa kannattaa olla tarkkana, sillä kiinnikkeinä toimivat muoviklipsit ovat heikkoja verrattuna muuten metalliseen kokonaisuuteen.

Omalle päälleen mukavaksi kuulokkeet voi säätää kolmen kiinteän paikan mukaan joihin korvakupit voi kiinnittää. Koska korvakupit eivät ole kiinteästi kiinni metallisessa rungossa, eivät kovemmatkaan bassot aiheuta säröä. Kuulokkeissa on myös joustava pehmustettu panta joka pitää ne tiukasti paikoillaan. Panta kuitenkin on hieman tiellä, mikäli haluaa pitää kuulokkeita kaulalla esimerkiksi pelien välissä.

 

Äänenlaatu

Tätä arvostelua varten olen käyttänyt kuulokkeita kahden viikon ajan päivittäisessä käytössä. Vaikka yleensä olenkin enemmän kaiuttimien kuin kuulokkeiden kannalla, täytyy sanoa, että RIG 500 Pro on ollut uskomattoman mukava pidemmässäkin käytössä ja niiden ääni on suoranaista hunajaa. Kaikukammiot ja 50mm elementit takaavat, että ääni on kirkasta ja ilman vääristymiä jopa kovemmallakin voluumilla.

Pelivalintana arvosteluun otettiin vanha suosikki Counter Strike: Global Offensive. Pelissä äänenlaadun edut havaitsi heti. Basso takasi, että kranaattien räjähdykset suorastaan tunsi, ja kirkas ääni takasi, että vihollisen askeleet oli helppo havaita jopa tiimikavereiden höpötyksen yli.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikukammioista huolimatta kuulokkeet ovat melko meluisat. Pelaajat, joille on tärkeää eristää peliäänensä kotona tai laneilla muilta kuulijoilta, saattavat haluta jättää nämä luurit kaupan hyllylle.

Mikrofoni

Kuulokkeiden mikrofoni on irrotettavissa, ja sen saa myös nostettua yläasentoon, mikä sulkee mikrofonin. Yhdistelmä on loistava, sillä yleensä kuulokkeet tarjoavat vain jompaa kumpaa vaihtoehtoa.

Itse mikrofoni pysyy asennossa hyvin ja kuulostaa kirkkaalta. Ensimmäisten kokeiluiden aikana mikrofoni nappasi mukaan hieman ylimääräisiä ääniä ympäristöstä, mutta kun gaineja sääti hieman, nappasi mikrofoni vain pelaajan puhetta. Kuulokkeissa itsessään ei ole tarjolla mikrofoniin mitään asetuksia, joten hienosäädön joutuu toteuttamaan tietokoneen asetuksista, mikä on pieni vaiva. Konsoleilla, joissa mikrofonia ei voi säätää samalla tavalla, saattaa taustamelu tarttua mukaan, mutta tuskin häiriöksi asti.

 

Dolby Atmos -ääniympäristö

Varsinainen elämys saavutetaan kuitenkin peleissä, jotka tukevat kuulokkeiden mukana tulevaa Dolby Atmos lisenssiä. Tätä arvostelua varten pelasin Blizzardin suosittua Overwatch-räiskintää, joka on yksi ensimmäisistä Atmosta tukevista peleistä.

Varsinkin näin casualpelaajana surround-äänet auttavat huomattavasti isoissa taisteluissa, sillä Atmos laajentaa äänen niin, että vihollisten äänen suunnan erottaa myös ylhäältä ja alhaalta vasemman ja oikean lisäksi. Erityisesti eron huomaa dueleissa, sillä yhdellä yhtä vastaan pelatessa selkeästi suuntaava ääni antoi loistavan tilaisuuden hiipiä vastustajan selustaan ja napata helppoja tappoja.

Dolby Atmos kuulostaa uskomattoman hyvältä, mutta sitä ei valitettavasti tueta useassa pelissä. Tällä hetkellä Atmos pelejä on vasta 9, mutta toisaalta kuulokkeiden mukana tuleva lisenssi on elinikäinen, mikä säästää muutaman kympin erikseen ostamiseen verrattuna.

Nähtäväksi jää, onko Plantronicsin panostus Dolby Atmosiin kannattava, vai olisiko kuulokkeisiin kannattanut ehkä sittenkin lisätä perinteisempi virtuaalinen 7.1. Surrond -tuki.

 

Lopullinen arvio

Plantronics RIG 500 Pro Esports Edition on loistava kokonaisuus. Se tarjoaa kirkkaat äänet sekä hyvälaatuisen mikrofonin, ja tuskin jättää vaativampaakaan pelaajaa kylmäksi.

Miinusta kuulokkeisiin tulee puuttuvasta mikin säädöstä. Myös Dolby Atmosin valinta perinteisen 7.1 Surroundin yli tuntuu ainakin vielä tässä vaiheessa kyseenalaiselta valinnalta. Näin ollen annan kuulokkeille arvosanan 8/10, mikä varmasti nousee 9/10, mikäli Dolby Atmos yleistyy tulevaisuudessa.

Plantronics tarjosi arvostelukappaleen tätä arvostelua varten.

Kuvalähde: Plantronics, Aleksi Majander