Suomalainen teleoperaattori Elisa on viimeisen vuoden sisällä tehnyt jymyharppauksen kotimaisen e-urheilun kentällä. Yhtiön e-urheilutoimintaan kuuluu tätä nykyä muun muassa lukuisat eri liiga- ja turnauslähetykset, kuten PUBG Suomiliiga, NHL ECL, Apex Legends sekä monet Dota 2- ja CS:GO-turnaukset.

Kaiken kaikkiaan Elisan lähetyksiä on tarjolla ainakin kuutena päivänä viikossa, tiistaista sunnuntaihin. Lisäksi yhtiön toimintaan kuuluvat turnausjärjestelyt sen oman 5G-liigan, yhteistyökumppani FELin CS:GO-liigan sekä Starsquad Eventsin kanssa toteutetun Arctic Invitational -suurturnauksen muodossa.

Elisan Viihteen e-urheilutuotannoista vastaava Teemu Koski kertoi lajien valikoituneen erityisesti hyvien yhteisöjen ja osaavien järjestäjien perusteella. Tavoitteena on ollut tukea olemassa olevia liigoja ja viedä niitä eteenpäin omien, kilpailevien liigojen luomisen sijaan. 

Perusteet yhtiön e-urheilutoiminnalle laskettiin kuitenkin jo vuosia takaperin, jolloin se vastasi eri e-urheilutapahtumien verkkoyhteyksistä. Vuonna 2017 yhtiö astui kentälle näkyvämmässä roolissa, kun se oli mukana kehittämässä Porin Insomnia-tapahtumaa. Hallin keskelle pystytettiin Hearthstonen ammattilaisturnaus, jonka yhteydessä toteutettiin myös turnauksen lähetys ja Elisan player lounge.

Elisa on lähettänyt mm. ENCEn pelejä suomenkielisen selostuksen kera. Kuva: Elisa Viihde Sport

Vuoden lopulla perustettiin työryhmä selvittämään, millaisia mahdollisuuksia e-urheilussa olisi tarjolla. Mukana työryhmässä oli myös Koski itse, joka aloitti uransa Elisassa myyjänä. Hän lähti projektiin mukaan vanhana ”kilpapelaajana”. 

Tavoitteena oli selvittää, mitä e-urheilu pohjimmiltaan on. Keskustelua käytiin alan isojen toimijoiden kanssa, Koski kertoi.

Kosken näkökulmasta alan kehitys on ollut Suomessa varsin merkittävää. Vielä vuonna 2017 tapahtumat eivät olleet naapurimaihin verrattuna kovinkaan suuria, vaikka osaamista löytyikin. Nyt Elisa toimii yhteistyökumppanina useissa tapahtumissa, jotka vuoden mittaan johtavat itse Arctic Invitationaliin. Yhtiön rooli on tuottaa kuluttajille kiinnostavaa sisältöä tapahtumista, mahdollistaa tuotantoa ja tuoda sisältöä itse tapahtumiin.

Vastaus siihen, mikä on Elisan seuraava askel, on Kosken mukaan selvä: kansainvälisyys. Jo nyt yhtiön toimintaan kuuluu kansainvälisiä tuotantoja, ja myös Arctic Invitational on aidosti kansainvälinen turnaus. Articin tarkoituksena olikin viedä Suomea lähemmäs sitä pistettä, jossa koko maa haluaa olla. Tavoitteena on lisäksi kasvattaa kotimaisia toimijoita kansainvälisiksi, esimerkiksi ulkomaalaisia joukkueita mukaan houkuttelemalla.

Koski näkee Elisan toiminnassa mahdollisuuden viedä suomalaista yhteisöä uudelle tasolle ja tarjota mahdollisuuksia skenessä toimiville. Toisin sanoen siis työtä. Juuri tämän vuoksi toiminnan taustavoimat onkin haettu alan sydämestä.

Ajankohtaista tietoa Elisan e-urheilulähetyksiä saa parhaiten Elisa Viihde Sportin Twitter-tililtä.

Kuvalähde: Elisa, Elisa Viihde Sport