E-urheilun suosio on viime aikoina noussut Suomessa uusiin huippuihin suomalaisvoittojen saattelemana ja näin vanhempikin sukupolvi on alkanut huomioimaan mahdolliset harrastusmahdollisuudet.

Nuoret pystyvät harrastamaan elektronista urheilua samalla tavalla kuin perinteisiäkin urheilulajeja, kuten jalkapalloa tai jääkiekkoa. Harjoituksia voi olla tietty määrä viikossa ja turnauksia löytyy eri puolilta Suomea. Jotkin kunnat ovat alkaneet toteuttamaan e-urheilua nuorisotyön ohella ja tarjoavat pelitilat ja ohjattua toimintaa. Yksi suurimmista e-urheilun eduista perinteisiin urheilulajeihin verrattuna ovat etäharjoitukset: nuoret voivat pitää harjoituksia, kun kaikilla on sille aikaa.

Helsinki

Helsingissä on kolme nuorisotaloa, joissa nuoret pääsevät pelaamaan ilmaiseksi: Pasila, Merirasti ja tapulikaupunki. Ainoana vaatimuksena on jäsenkortti, jonka saa ensimmäisellä käyntikerralla. Nuorisotalojen tiloista löydät tietokoneet, joihin on asennettu valmiiksi laaja valikoima pelejä. Näihin lukeutuvat mm. Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Dota 2 ja League of Legends. Nuorisotaloilta löytyy myös pelikonsoleita.

Nuorisotaloilla järjestetään myös yön yli kestäviä LAN-tapahtumia ja kilpailuja. Lisäksi Merirastilla järjestetään joka perjantai peliperjantai.

Helsingissä sijaitsee myös pelikeskus Score, joka järjestää viikottaisia tapahtumia. Perjantaisin Scoren tiloihin on mahdollista päästä pelaamaan ilmoittautumisen kautta.

Espoo

Espoossa sijaitse Karakallion nuorisotila, jossa pelilaitteet ovat vapaasti käytettävissä. Toimintakauden aikana järjestetään myös LAN-tapahtumia.

Hämeenlinna

Hämeenlinnan seudulla harrastetoimintaa ylläpitää Poltinahon pelitilassa Bunkkeri. Pelitilassa on 16 tietokonetta ja ajosimulaattori. Pelitila on avoinna ma, ti, ke ja pe. Bunkkeri hakee pelaajia harrastejoukkueisiin ja tukee heitä turnauksiin osallistumisessa. Lisäksi Bunkkeri tarjoaa treenitilat. Bunkkeri järjestää myös kahden vuorokauden pituisia LAN-tapahtumia loimalahden leirikeskuksessa.

Turku

Turussa toimintaa johtaa Turun kaupungin nuorisopalveluiden lanseeraama Turku Game Academy, joka järjestää tavoitteellista ja ohjattua e-urheilutoimintaa joukkueissa. Turku Game Academy eli TGA järjestää ja ottaa osaa monenlaisiin tapahtumiin.

Viime aikoina TGA on alkanut panostamaan erityisesti avoimiin pelitilaisuuksiin ja järjestää maanantaisin avoimen peli-illan, johon voi ilmoittautua netissä. Lisäksi torstaisin järjestetään teemapäivä, jolloin tutustutaan erilaisiin peleihin.

Turussa pelaamaan pääsee myös Skanssin pelitilassa. Pelitilassa järjestetään lisäksi yön yli kestäviä laneja, turnauksia ja erilaisia kisakatsomoita.

Turun alueella pelitiloja ylläpitää myös Evolution Arena. Evolution Arena aloittaa keväällä 2019 valmennukset ja ohjatun pelikasvatuksen. Raision Myllyyn Evolution Arena muutti niin ikään kevään aikana.

Hyvinkää

Hyvinkäällä nuorisotalo Sillassa on pelitila, jossa on 20 pelitietokonetta. Tilassa järjestetään avointa tomintaa maanantaina, tiistaina ja torstaina klo 16:00-20:30. Pelitilassa järjestetään myös kerhotoimintaa ja sen toiminta on suunnattu vähintään 12-vuotiaille.

Oulu

Hercules järjestää Oulussa elektronisen urheilun valmennusta ja turnauksia. Herculeksella on eri peleille harraste- ja kilparyhmiä. Harrasteryhmät kokoontuvat kerran viikossa ja pelit otetaan rennommin. Kilparyhmät kokoontuvat kaksi kertaa viikossa ja valmentaja ohjaa ryhmää tavoitteellisesti.

Nuorison pelitilat muualla Suomessa

Muita mainitsemisen arvoisia harrastuspaikkoja ovat:

Mikäli jokin paikka jäi mainitsematta, lisäämme sen mielellämme mukaan.

Lähde: SEUL Kansikuva: Niko Nikkilä