E-urheilun historian alkupiste on määrittelynvarainen kysymys. Jo pelihallien kolikkopelejä pelattiin kilpailullisesti, ja parhaiden pelaajien nimet koottiin ranking-listoille. Ehdoton virstanpylväs e-urheilun historiassa on joka tapauksessa vuonna 1996 ilmestynyt fps-peli Quake. Pelin ympärille kehitettiin alun perin puhtaasti harrastelijavoimin LAN-tapahtuma QuakeCon, joka järjestettiin ensimmäisen kerran samana vuonna.

Quake ei ollut vielä edes kaupoissa ensimmäisen QuakeConin aikaan, mutta sen saattoi jo ladata netin kautta. Moni Quake-pelaaja oli alkanut pelata sitä jo netissä julkaistuista ensimmäisistä versioista lähtien, jotka eivät olleet vielä virallisia beta-versioitakaan. Jotkut myös hakkeroivat peliä sen varhaisessa vaiheessa ja ottivat käyttöön ominaisuuksia, joita pelin kehittänyt id Software ei ollut tarkoittanut vielä julki. Hype Quaken ympärillä oli siis kova.

QuakeCon on kasvanut sittemmin suureksi ja se kerää Quake-pelisarjan pelaajat yhteen tänäkin päivänä. Tapahtuma järjestetään vuosittain elokuussa Texasin Dallasissa, ja sitä on kutsuttu ”pelaamisen Woodstockiksi”.

 

QuakeConin synty

Nykyisin verkkopelitapahtumat järjestetään valtavissa messuhalleissa tai muilla areenoilla. Toisin oli vuonna 1996 – ensimmäinen QuakeCon järjestettiin dallasilaisessa Best Western -hotellissa. Paikka oli strateginen, sillä se sijaitsi hyvin lähellä id Softwaren tiloja.

QuakeConin historia juontaa juurensa #quake-nimiselle IRC-kanavalle, jossa pelin tosifanit tapasivat viettää aikaa. Aktiivisia ”kannulaisia” oli ehkä noin 40. Luonnollisesti heräsi halu tavata kanssairkkaajia myös livenä, joten päätettiin pistää pystyyn pelitapahtuma. Tapahtuman alkuperäinen nimi onkin #quakeCon.

BYOC-henkeen jokaisen osanottajan oli tuotava omat, ajanmukaisesti möhkälemäiset tietokoneensa valtavine monitoreineen paikan päälle unohtamatta reilua määrää piuhoja ja muuta rompetta. Tarkoitus oli pelata läpi viikonlopun. Kaukaisimmat vieraat tulivat paikan päälle Kanadasta asti.

Tieto tapahtumasta kiiri nettikeskusteluissa. Kun aluksi lanittajia oli 30, oli heitä viikonlopun lopulla jo sata. Huippuhetki oli, kun viimeisenä päivänä id Softwaren koko tiimi pistäytyi hotelliin vierailulle. Tätä ennen heille oltiin käyty toimittamassa haaste taisteluun Quakessa, joka otettiin vastaan ja lopulta pelinkehittäjät ottelivat lanittajia vastaan.

 

Se aito, alkuperäinen Quake.

 

Hotelli kovilla

Ensimmäisessä QuakeConissa pelattiin enimmäkseen Quake 1:stä sekä saman peliyhtiön varhaisempaa peliä Doomia. Pelipaikan verkko kyhättiin kasaan omatoimisesti. Voittajat nettosivat t-paitoja, pelintekijöiden nimmarein varustettuja Quake CD-levyjä ja muita pelejä. Palkinnot saatiin id Softwarelta.

Tunnelma tapahtumassa oli tyystin toinen kuin onlinessa. Kamppailu muuttui kertaheitolla todellisemmaksi, kun vastapelaajan näki, ja hänen turhautumisen huutonsa tappion hetkellä pystyi kuulemaan. Kukaan ei juuri malttanut nukkua noiden kahden ja puolen päivän aikana.

Tapahtumapaikkaa eli Best Western -hotellia oli toki informoitu tapahtumasta ja heiltä oli jopa saatu lanittajien käyttöön pieni sali. Hotellin johtaja ei ollut kuitenkaan tainnut täysin käsittää tapahtuman todellista luonnetta. Con eli convention voi merkitä aivan tavallista tapaamista, mutta nyt yllätyksenä taisi tulla pelaaminen ja paikalle tuodut tietokoneet.

Paikalle virtaavat nuoret miehet isoine laatikkoineen täynnä tietokonetavaraa herättivät ihmetystä – onhan pöytäkoneiden ulkoiluttaminen melko tavatonta. Koneet kuluttivat kosolti sähköä, ja se kävi rasitteeksi hotellin sulakkeille. Aika ajoin tietokoneet ja toisinaan jopa koko sali pimenivät. Hotellin henkilökunta ei ollut tästä erityisen mielissään, ja tapahtumajärjestäjille lätkäistiin lisälasku energiankulutuksesta.

 

QuakeCon nykyään

Best Western -hotelli on sittemmin korvattu La Quinta Inn -hotellilla. Kävijöitä tapahtuma kerää yhä – viime vuosina 10 000:n molemmin puolin. Kuluvana vuonna QuakeConissa pelattiin Quake Champions -peliä, joka julkaistiin tapahtuman yhteydessä. Kyseessä on ensimmäinen varsinaisesti uusi osa Quake-sarjaan sitten vuoden 2004 Quake 4:n.

Menestynein QuakeCon-pelaaja 1v1-turnauksessa on amerikkalainen Shane ”Rapha” Hendrixson viidellä voitollaan vuosilta 2009, 2011, 2013, 2015 ja 2016. Kuuluisimpia puolestaan on Johnathan ”Fatal1ty” Wendel, QuakeConin 1v1-voittaja vuodelta 2004, mutta hänestä lisää sarjamme myöhemmissä osissa.

Lähteet: King, Brad & Borland, John, Dungeons and Dreamers – The Rise of Computer Game Culture from Geek to Chic, McGraw-Hill (2003), QuakeConQuakeWiki Kuvalähde: Wikimedia Commons GOG.com