Marraskuisena keskiviikkoiltana Oulussa liikuntakeskus Hukkaan kokoontuu kymmenen nuorta videopelien harrastajaa. Heillä on alkamassa Hercules Esports Clubin järjestämä Overwatch kilpavalmennus.

Hercules Esports Club on oululainen e-urheiluseura, joka järjestää harraste– ja kilpapelaamista eri ikäisille nuorille. Muutama vuosi toiminnan aloittamisen jälkeen seura on avannut uudet harjoittelutilat liikuntakeskus Hukkaan.

– Täällä meillä on hyvin tilaa toiminnallemme. Saman aikaisesti harjoittelemaan mahtuu 12 nuorta, Esports-valmentaja Sara Pakarinen kertoo.

Herculeksella on viikoittain valmennuksia yli 20 tuntia. Kilpailullisia ryhmiä on CS:GO:n ja Overwatchin parissa. Harrasteryhmiä nuoremmille on tarjolla Fortinitessa ja Minecraftissa.

Valmennuksissaan Pakarinen painottaa erityisesti kommunikaatiota sekä pelikavereiden kanssa että pelaajien omissa elämissään. Yksi esimerkki on helppo löytää jokaisen nuoren kotielämästä.

– Jos äiti kutsuu ruokapöytään ja nuorella on kilpailullinen peli kesken, olisi parempi asiallisesti selittää, että pelissä menee vielä hetki, koska kesken pelin poistumisesta seuraa sanktio.

16-vuotias Minja Karikoski kertoo oppineensa valmennuksessa parempia tiimityöskentelytaitoja.

– Pyrimme esimerkiksi kehittymään siinä, kuinka antaa kritiikkiä oman tiimin sisällä.

Minja Karikoski osallistuu Hercules Esports Clubin Overwatch kilpavalmennukseen.

Herculeksessa valmennuksiin yhdistetään myös liikuntaa. Pakarisen mukaan Hukassa valmennuksien liikunnallinen osuus voi entistä paremmin. Liikuntakeskuksessa on tarjolla erilaisia tiloja, joissa järjestää aktiviteetteja.

– Täällä pääsemme liikkumaan paljon monipuolisemmin kuin vain nousemalla ylös tietokonetuoleistamme ja tekemällä liikkeitä omilla paikoillamme.

Ennen kuin nuoret pääsevät käsiksi Overwatchiin, ohjelmaan kuuluu puolituntia liikuntaa. Hukan valmentaja ohjaa porukan saliin, jossa muun muassa kopitellaan tennispalloa kaverin kanssa.

– Jokaisella valmennuskerralla on teema, jota myös liikunnallisen osuuden on tarkoitus tukea. Tällä kertaa keskitymme kommunikaatioon. Pallon kopittelussa täytyy ottaa kaveri huomioon, Pakarinen tarkentaa.

Herculeksen toimintaan osallistuvat nuoret saavat pelivalmennuksen lisäksi opetusta elämän muillekin osa-alueille. Pakarisen mukaan etenkin kilpavalmennukseen osallistuville videopelien parista löytyy uusia näkökulmia verrattuna kotona pelaamiseen.

– Yleensä e-urheiluorganisaatiot panostavat kilpailullisuuteen. Siellä hankitaan parhaat saatavilla olevat pelaajat, mitä rahalla saa ja lähdetään hakemaan menestystä turnauksista. Me keskitymme enemmän tällaiseen ruohonjuuritason valmennukseen.

11-vuotias Sakari Ranta kokee saaneensa hyviä vinkkejä Overwatchin pelaamiseen.

­ – Olen oppinut miten pelata eri hahmoilla ja kommunikoinnin tärkeydestä. Myös sen, että hauskaa täytyy olla.

Näytöt ovat suljettuna, kun valmentaja Sara Pakarinen kertoo ravintoon liittyvistä asioista.

Pakarisen mukaan hyvässä valmennuksessa keskitytään myös elämänhallinnallisiin kysymyksiin. Vaikka nuoret ovat innokkaita aloittamaan Overwatchin harjoittelemisen, näytöt suljetaan ja koko ryhmä keskittyy hetkeksi keskustelemaan.

Osana valmennusta Pakarinen keskustelee nuorten kanssa esimerkiksi siitä, minkälaista on hyvä ravinto. Nuoret tarjoavat vastauksia, kuten monipuolinen ja terveellinen.

Keskustelun edetessä esiin nousee kritiikkiä roskaruokaa ja energiajuomia kohtaan. Opetus kuuluu, että hyvillä valinnoilla ruokavaliossa jaksaa paremmin ja nälkäkin pysyy pidempään poissa. Esimerkiksi ennen tärkeää peliä ei kannata juoda energiajuomia, koska niiden tarjoama energiapiikki laskee kesken pelin.

– Oikeanlainen tasapaino liikunnassa, ravinnossa ja unessa tarjoaa hyvät lähtökohdat videopelien harrastamiseen, Pakarinen sanoo.

Juttua muokattu 11.11.2020: Sara Pakarisen titteli vaihdettu Esports managerista Esports-valmentajaksi.