Lauantaina pyörähtää käyntiin maailman suurin LAN-tapahtuma, kun Dreamhack avaa ovensa ruotsin Jönköpingissä. Tapahtuman yksi vetonauloista on jälleen kerran Counter-Strike: Global Offensive turnaus, jossa kahdeksan joukkuetta kamppailevat 100 000 dollarin palkintopotista. Turnaus käydään pääasiassa pohjoismaisin voimin, sillä vain kaksi joukkuetta tulee skandinavian ulkopuolelta.

A-lohko

A-lohkon sävelet ovat selvät ennen turnauksen alkua. Tanskalainen Astralis voittaa lohkonsa, ja kolme muuta joukkuetta kamppailevat lohkon toisesta sijasta. Jo pitkään maailman huippujoukkueisiin kuulunut kokoonpano teki ensimmäisen pelaajavaihdoksensa muutama viikko takaperin, kun pitkäaikainen luottopelaaja René ”cajunb” Borg korvattiin nousevalla tähdellä, Markus ”kjærbye” Kjærbyllä. Tämän jälkeen joukkue onkin saanut otteisiinsa jälleen uutta puhtia. Tanskalaisille ominaiset sulamiset pahoissa paikoissa ovat jääneet pois, siitä myös osoituksena ELEAGUEn lohkovoitto. Ylipäätään joukkue on voittanut viimeisestä 17. kartastaan 15.

Myös ENCE eSports on kokoonpanomuutostensa jälkeen nostanut tasoaan. Niko “naSu” Kovasen tulo joukkueeseen on selkiyttänyt joukkueen rooleja ja parantanut peliä kokonaisuudessaan. Aleksi “allu” Jalli on siirtynyt jälleen päätoimisesti tarkk’ampujan rooliin, jossa mies on ehdottomasti parhaimmillaan. NaSun otettua joukkueen pelinjohtamisen itselleen, on myös roolipelaaja Mikko “xartE” Välimaa löytänyt uuden vaihteen pelaamiseensa, ja kokonaisuudessaan joukkueen peli on selkiytynyt.

Pelinjohtajan rooli on naSulle ensimmäinen urallaan, ja mies onkin sanonut uuden roolin omaksumisen vievän aikaa. Heti ensimmäinen ottelu laittaakin suomalaiset pahimpaaan mahdolliseen testiin, kun Astralis asettuu vastaan. Kyseessä on ENCEn ensimmäinen LAN-kohtaaminen maailman todellista huippujoukkuetta vastaan, joten ottelu toimii lähinnä mainiona tasonmittauksena ENCElle. Todennäköinen avaustappio ei kuitenkaan tarkoita ENCEN tarun päättymistä turnauksessa, sillä lohkon kaksi muuta joukkuetta, Immortals sekä SK Gaming ovat enemmän kuin voitettavissa. Nappisuorituksella joukkue etenee pudotuspeleihin lohkon toiselta sijalta.

Brasilialainen Immortals (ent. Tempo Storm) on turnauksen villi kortti. Joukkue on esiintynyt vasta suhteellisen vähän isommissa turnauksissa, mutta tulokset ovat olleet vakuuttavia. Maanmiestensä Luminosity Gamingingin vanavedessä kohti maailman kärkeä lipuvat brasilialaiset tekivät vakuuttavan sisääntulon pohjois-amerikan piireihin sijoittumalla toiseksi Dreamhack Austinissa sekä Amerikoiden minor-turnauksessa. Joukkue kuitenkin jäi rannalle Kölnin major-turnauksesta, kun se jäi lopulta jämäsijoille.

Potentiaalia Immortals on kuitenkin näyttänyt, joten joukkue onkin yksi turnauksen mielenkiintoisimmista joukkueista. Kamppailee paikasta välieriin yhdessä ENCEn kanssa, ja ei olisi yllätys, mikäli joukkueet nähdään lohkon ratkaisuottelussa.

SK-Gaming lähtee siipirikkoisena turnaukseen, kun joukkueen kärkipelaajiin kuulunut Jacob “pimp” Winneche siirtyi kuluvan viikon aikana amerikkalaiseen Team Liquidiin. Tämän lisäksi Emil “Magiskb0y” Reif joutuu jättämään turnauksen väliin koulukiireiden takia, joten kahdella varapelaajalla, Lukas ”gla1ve” Rossander & Valdemar ”valde” Bjørn Vangså, on SK-gaming lähinnä tanskalainen sekajoukkue. Karttojen osuessa kohdalleen, voivat yksilöt saada kohtuullisiakin tuloksia paremmin organisoituja joukkueita vastaan. Hankalat lähtökohdat turnaukseen tarkoittavat kuitenkin todennäköisesti lohkon jumbosijaa.

B-lohko

Toiseen lohkoon on saatu ängettyä peräti kolme ruotsalaisjoukkuetta, joten vähintään yksi isäntämaan joukkue nähdään turnauksen pudotuspeleissä. Määrä voi hyvinkin olla kaksi, sillä Ninjas in Pyjamas kuuluu turnauksen ehdottomiin ennakkosuosikkeihin. Alkuvuoden aikana pelinsä uuteen uskoon saanut NiP on uudistanut pelityylinsä, ja samalla tulostasonsa täysin. Pitkään kadoksissa ollut peli-ilo on löytynyt uudelleen, ja se on näkynyt etenkin tähtipelaajien, kuten Christopher “GeT_RiGhT” Ålesundin sekä Patrik “f0rest”Lindbergin otteissa. Joukkueen valmentaja Björn “THREAT” Pers on tuonut uuden taktisemman tyylin joukkueelle, ja NiP on palannut takaisin kovien joukkoon.

HellRaisers on ensisijaisesti lohkon toinen jatkoonmenijä. Toukokuun minor-turnauksen kakkossijaa on seurannut tukku hyviä tuloksia muissakin turnauksissa, ja joukkueen nuoret mutta potentiaaliset yksilöt ovat vakuuttaneet otteillaan katsojat ja analyytikot. Etenkin joukkueen tähtipelaaja Tomáš ”oskar” Šťastný on kääntänyt päitä esityksillään. Kokemusta isoista turnauksista ei kokoonpanolla liiemmin ole, mutta mahdollisuudet sen keräämiseen pudotuspeleistä asti ovat olemassa.

Yksi syy tälle on se, että Markus “pronax” Wallstenin johtama GODSENT ei huhtikuun Malmö Masters -turnauksen huikean esityksen jälkeen ole päässyt lähellekkään samaa tasoa. Joukkue on jäänyt toistuvasti huippusijojen ulkopuolelle, eikä joukkue selvinnyt odotusten vastaisesti edes minor-turnaukseen. Kyvyttömiä eivät ruotsalaiset kuitenkaan ole, ja suoran kutsun joukkueena omaa sekin täydet mahdollisuudet välieräpaikkaan. Pronaxin tuoma kokemus ja joukkueen yksilötaito pitävät tästä huolen.

Turnauksen toinen karsija ENCE eSportsin ohella on ruotsalainen Epsilon eSports. Haastajan roolia suurempaa on hankala Epsilonille tarjota, etenkin kun ottaa huomioon lohkon tason. Jo heti ensimmäisessä ottelussa vastaan asettuva NiP on liian kova suupala, eikä häviäjä lohkon toisesta otteluparista tule olemaan helppo vastus. Läpimurtoaan yrittävälle joukkeelle ei voi povata kovin pitkää turnausvisiittiä, ja pudotuspelipaikkaa voisi pitää jo pienenä ihmeenä.

Turnauksen ensimmäinen ottelu käydään ENCEn ja Astaliksen välillä lauantaina. Tarkemmat aloitusajat ja tiedot turnauksesta löydät turnaussivuiltamme.