Kuvio näyttää uhkaavan tutulta torstaina alkavissa League of Legendsin maailmanmestaruuskisoissa. Muu maailma nuolee näppejään, kun Etelä-Korea juhlii. Maan joukkueet ovat voittaneet pelin neljä edellistä maailmanmestaruutta, ja kuilu muihin alueisiin ei ole vieläkään pienentymässä.

Vaikka yksi alue olisikin ylitse muiden, tarjoavat kisat paljon jännityksen aiheita. MM-kisoissa laitetaan aina alueiden väliset voimasuhteet uusiksi. Alkaako Kiinan nousu takaisin maailman kärkeen kotikisoista? Kumpi saa luvan alueiden väliseen brassailuun, Pohjois-Amerikka vai Eurooppa?

Lohkovaiheessa joukkueet pelaavat toisiaan vastaan yhteensä kuusi ottelua (kutakin vastustajaa vastaan kaksi ottelua) paras yhdestä -formaatilla. Lohkojen kaksi parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin.

Alkulohkoja pelataan tällä ja ensi viikolla torstaista sunnuntaihin. Pelejä pelataan Suomen aikaa aamu- ja iltapäivällä. Kisoja voi katsoa Riot Gamesin Twitch-kanavalla tai Youtubessa LoL Esports -kanavalla. Tarkemman aikataulun löytää LoL Esports -sivulta.

Lohko A: vanha mestari syttyy jälleen

  • Edward Gaming (Kiina #1)
  • SK Telecom T1 (Etelä-Korea #2)
  • ahq e-Sports Club (Taiwan #2)
  • Cloud9 (Pohjois-Amerikka #3)

SK Telecom T1 voitti keväällä Mid-Season Invitationalin. Riot Games

Kolminkertainen maailmanmestari SK Telecom T1 (2013, 2015, 2016) on jälleen yksi turnauksen suosikeista. Kevään Mid-Season Invitational -voittaja ei tosin loistanut kesäkaudella: joukkue ajautui ennennäkemättömään neljän ottelusarjan tappioputkeen, jossa se ei voittanut peliäkään. Playoffeissa SKT näytti jälleen vanhalta tutulta itseltään, mutta finaalissa uusi haastaja Longzhu voitti melko selvästi otteluvoitoin 3-1.

SKT:ssä pähkäiltiin varmasti ottaako se vaihtopelaajaksi ylälinjan pelaajan (SKT:llä duona Untara/Huni) vai junglerin (Blank/Peanut). MM-kisoissa joukkueet ovat oikeutettuja yhteen vaihtopelaajaan, ja SKT päätti valita kaksi jungleria. Huni oli voittamassa SKT:n ainoaa peliä finaalissa Longzhua vastaan, mikä vaikutti varmasti suuresti asiaan.

SKT:lla on laittaa joka osa-alueelle maailman parhaita pelaajia. Keskilinjan Faker, kaikkien aikojen paras LoL-pelaaja, on edelleen oma tuttu itsensä. Alalinjan luotettavat Bang ja Wolf ovat jo veteraaneja tällä tasolla. SKT pääsee melkein varmasti lohkosta jatkoon, ja kukaan ei halua kohdata joukkuetta pudotuspeleissä. Joukkueen kokemus on ylivertainen.

EDward Gamingia voi kutsua Kiinan SKT:ksi. Kuusinkertainen Kiinan LPL:n voittaja ei esittänyt koko vuonna ihmeellisyyksiä, mutta voitti kuitenkin kesäkauden (finaalissa 0-2-tilanteesta 3-2 voittoon RNG:tä vastaan). EDG, kuten koko Kiina, on alisuorittanut kansainvälisesti viime vuosina. Kiinalaisjoukkue ei ole päässyt neljän joukkoon sitten vuoden 2014. Kotikenttä voi tuoda nytkin paljon paineita. Katseet kääntyvät jungler Clearloveen, jolta odotetaan tasonnostoa kansainvälisellä kentällä sekä keskilinjan korealaiseen Scoutiin. Scout on tavallaan Fakerin oppipoika, SKT:n vaihtopelaaja vuodelta 2015: mielenkiintoinen taistelupari lohkossa.

Cloud9 oli voittamaton play in -vaiheessa. Joukkueen saldo oli 7 voittoa, nolla häviötä. Cloud9:n harjoitusleiri on ollut varmasti hyvä. Nyt vastus kuitenkin kovenee, kun vastaan tulee Kiinan ykkössijoitettu sekä kaikkien aikojen paras joukkue, SKT. Pitää muistaa, että Cloud9 ei päässyt Amerikan kesän pudotuspeleissä edes neljän joukkoon. Tanskalaiseen keskikaistan tähteen, Jenseniin, kohdistuu suuret odotukset. Vastus Fakerissa ja Scoutissa on kova. Tulokasjungler Contractz sai play in -vaiheesta arvokasta kokemusta. Vuoden 2013 maailmanmestari SKT:sta, eteläkorealainen yläkaistan pelaaja Impact, ei ole samanlaisessa vireessä kuin viime vuonna.

Taiwanin kakkoselle ahq:lle on jäämässä lohkon statistin rooli. HKA:n putoaminen play in -vaiheessa kehnojen esitysten jälkeen korostaa LMS-sarjan alavirettä. Kolmossijoitettu HKA pystyi vieläpä voittamaan kesäkaudella paremmat joukkueet Flash Wolvesin sekä ahq:n. Ahq:lle tämän vuoden kisat ovat jo neljännet peräkkäin. Katseet kääntyvät yläkaistan Ziviin, jonka odotetaan kantavan joukkuetta ennakolta parempia vastustajia vastaan.

Arvio:

1. SKT T1 2. Edward Gaming 3. Cloud9 4. ahq

 

Lohko B: Kolikonheittoa Longzhun takana

  • Longzhu Gaming (Etelä-Korea #1)
  • Immortals (Pohjois-Amerikka #2)
  • Gigabyte Marines (Kaakkois-Aasia #1)
  • Fnatic (Eurooppa #3)

Longzhun PraY ja GorillA. Inven Global

Longzhu nousi puskista Korean LCK:n kesäkauden mestariksi. Joukkue teki suuria muutoksia kevään jälkeen. Ainoastaan ex-ROX Tigers -alalinja, PraY ja GorillA, säilyi. Muihin rooleihin hankittiin taitavia, mutta nuoria ja kokemattomia pelaajia: ylälinjalle Khan, jungleen Cuzz ja keskelle BDD. Joukkue voitti runkosarjan ja pääsi Korean formaatin takia suoraan finaaliin, jossa se kaatoi SKT:n.

Joukkueessa on paljon samaa kuin viime vuoden Korean kesävoittajassa ja SKT:lle MM-välierässä 2-3 hävinneessä ROX Tigersissä. Longzhu on kaveriporukkamainen, huiman taitavien pelaajien joukkue. Longzhu saattaa olla kisojen aggressiivisin joukkue. Se rakentaa alkupelin vahvojen kaistapelaajiensa pohjalle. Kun pelaajat voittavat omilla kaistoillaan vastustajansa, Longzhu pystyy vyöryttämään hankittuja etuja aina pelin loppumiseen saakka (englanniksi puhutaan termistä snowballing). Joukkue on SKT:n ohella kisojen suosikki, mutta mitataan vasta pudotuspeleissä.

Lohkon kakkossijan kohtalo on täysin auki. Amerikan edustaja Immortals lienee hieman Fnaticia ja Gigabyte Marinesia edellä. Joukkueen palaset loksahtivat kohdalle, kun se hankki kesäksi Counter Logic Gamingin veteraanijungler Xmithien. Asiansa oikein tekevä jungler nosti joukkueen tasoa huimasti, ja Immortals eteni aina Amerikan finaaliin saakka. Immortals ei kuitenkaan pystynyt nujertamaan Amerikan jättiseura TSM:ää, vaan hävisi 1-3. Finaalin viimeinen peli oli Immortalsin kannalta nolo sulaminen: se hävisi, vaikka johti peliä yli kymmenellätuhannella kullalla. Kuten Longzhu, Immortals hamuaa myös etuja kaistoiltaan. Eteläkorealainen ylälinjan veteraani Flame, tekee koko joukkueesta paremman. Immortalsilla on vahva yläkartta. Alalinjan carry-pelaaja Cody Sun on kysymysmerkki.

Fnatic dominoi Euroopan kesäkauden runkosarjaa, mutta hävisi pudotuspeleissä yllättäen Misfitsille 1-3. Tämä oli suuri pettymys koko lännen kaikkien aikojen parhaalle organisaatiolle (MM-2011 #1, MM-2013 #3-4, MM-2015 #3-4), jonka odotettiin päässeen takaisin huipulle vaikean viime vuoden jälkeen. Play in -vaiheen läpäissyt Fnatic on osoittanut, että se on löytämässä taas kuntoaan. Veteraanit, ylälinjan sOAZ ja carry Rekkles, ovat joukkueen tukipilareita. Heillä on kokemusta MM-kisojen semifinaalivaiheesta. Katseet kääntyvät tulokkaisiin, jungler Broxahiin ja keskikaistan Capsiin. Jos he pystyvät pelaamaan korkealla tasolla, Fnatic menee pudotuspeleihin. Paineet ovat kuitenkin suuret, sillä yleisesti ottaen Euroopan joukkueet ovat alisuorittaneet kaksi viimeistä vuotta.

Gigabyte Marinesista ei kukaan edelleenkään tiedä, ainakaan paljoa. Täyttä varmuutta joukkueesta ei ole. Gigabyte pääsi kisoihin suoraan mukaan kevään pirteiden Mid-Season Invitational -otteiden perusteella, ja voittamalla Kaakkois-Aasian GPL-liigan kesällä. Joukkue voitti Brasiliassa pidetyssä MSI:ssä muiden alueiden mestareista ottelut WE:tä, G2:ta ja TSM:ää vastaan. Gigabyte Marines on Longzhun ohella aggressiivisimpia joukkueita kisoissa. Se nojaa jungler Levin gank-taitoihin alkupelissä.

Arvio: 1. Longzhu 2. Immortals 3. Fnatic 4. Gigabyte Marines

 

Lohko C: Yksi kolmesta suuresta pettyy

  • G2 Esports (Eurooppa #1)
  • Royal Never Give Up (Kiina #2)
  • Samsung Galaxy (Etelä-Korea #3)
  • 1907 Fenerbahce (Turkki #1)
Kuvahaun tulos haulle g2 esports lol 2017

G2 Esports. G2 Esports

Samsung Galaxy, viime vuoden MM-kakkonen, tekee jälleen paluun kisoihin. Samsung ei esittänyt ihmeitä LCK:n kevät- ja kesäkaudella, mutta on löytänyt huippukunnon oikeaan aikaan. Kuten viime vuonnakin, Samsung jätti syyskuun alun alueellisessa karsinnassa taakseen tähtijoukkue KT Rolsterin ja eteni kolmantena korealaisjoukkueena kisoihin. Tänä vuonna se vieläpä murskasi niin kutsutun superjoukkue KT:n 3-0. Tämä Samsungin joukkue on todella noussut keskinkertaisuudesta huippujoukkueeksi.

Samsung saattaa olla kisojen tasaisin joukkue. Siitä on vaikea löytää heikkouksia. Samsungilla on vahva loppupelin joukkuetaistelu, mutta se pystyy myös hankkimaan etuja alkupelissä. Avainpelaajia ovat yläkaistan CuVee sekä viime vuoden MM-kisoissa tasavertaisesti Fakeria vastaan pelannut keskikaistan Crown. Crownilta odotetaan tosin vielä tasonnostoa tälle vuodelle. Samsung on kiistatta C-lohkon suosikki, vaikka asema ei ole niin vahva kuin SKT:lla tai Longzhulla.

Kuten B-lohkossa, C-lohkon jatkopaikkataistelusta tulee äärimmäisen kiehtova. Mukana keskustelussa ovat Kiinan Royal Never Give Up ja Eurooppaa tämän ja viime vuoden dominoinut G2 Esports. RNG:n peli sopii paras yhdestä -lohkovaiheeseen. Se pelaa aggressiivisesti ja haluaa voittaa nopeasti pelejä. Royalilla on keskikaistan pelaaja ja carry, jotka eivät kalpene kenellekään maailmassa, Xiaohu ja Uzi. Muutkin pelaajat ovat teknisesti taitavia. RNG on kuitenkin joukkue, jolle kotikenttä voi tehdä tepposet. Joukkue johti Kiinan kesäfinaalia EDward Gamingia vastaan jo 2-0, mutta hävisi lopulta 2-3. Uzi ei ole vieläkään voittanut Kiinan LoL-titteliä, vaikka häntä pidetään alueen kaikkien aikojen parhaana pelaajana. RNG:n pelaajat ovat emotionaalisia. RNG:n aikaisempi joukkue, Star Horn Royal Club, on Kiinan viimeisin joukkue, joka on päässyt MM-näyttämöllä neljän joukkoon (MM-2014, #2). Maailman suurin LoL-yleisö ja -pelaajamassa kaipaa menestystä. Kiina on alue, jonka pitäisi ensimmäisenä kaataa Etelä-Korean ylivalta. Skenaario ei vain näytä todennäköiseltä, tänäkään vuonna.

G2 on neljän viimeisen Euroopan mestaruuden joukkue ja kantaa oikeutetusti Euroopan suurimpia odotuksia. Joukkueesta tuli meemi viime vuoden kansainvälisissä kilpailuissa, kun se petti täysin MSI:ssä (ottelusaldo 2-8) ja MM-kisoissa (saldo 1-5). Tänä vuonna se on saanut Euroopan titteleiden ohella maistaa myös kansainvälistä menestystä: MSI:ssä tuli kakkossija ja finaalissa jopa yksi peli SKT:tä vastaan (tulos 1-3). Joukkue on jälleen kokeneempi. Tämä on tärkeää etenkin avainpelaajien, jungler Trickin ja keskikaistan Perkzin, kohdalla. Heidän onnistumisensa määrittää G2:n suorituksen. Joukkue pelaa huomattavasti passiivisemmin kuin RNG, mikä voi olla akilleen kantapää kiinalaisjoukkuetta vastaan. Edelliset kansainväliset kilpailut ovat myös näyttäneet G2:n heikkouden paras yhdestä -formaatissa. Jopa tämän vuoden MSI:ssä lohkokarsiutuminen oli lähellä.

Neljäs joukkue, 1907 Fenerbahce, tullee olemaan lohkossa viimeinen. Se voi kuitenkin pilata parilla voitolla muiden joukkueiden mahdollisuuksia jatkoonpääsystä. Fenerbahce todisti play in -vaiheessa olevansa paras joukkue niin sanotuista villi kortti -joukkueista. Joukkueella on korealaisvahvistuksina entiset Longzhu-pelaajat Crash (jungler) ja Frozen (keskikaista). Myös joukkueen turkkilaispelaajat, kuten ylälinjan Thaldrin ja carry Padden, olivat play in -vaiheessa elementissään.

Arvio: 1. Samsung Galaxy 2. G2 Esports 3. RNG 4. Fenerbahce

 

Lohko D: Luvassa täysi nujakka

  • Flash Wolves (Taiwan #1)
  • Team SoloMid (Pohjois-Amerikka #1)
  • Misfits Gaming (Eurooppa #2)
  • Team WE (Kiina #3)
Kuvahaun tulos haulle Team SoloMid

TSM joutui pettymään viime vuoden MM-kisoissa. LoL Esports

Lohko D:ssä kaikilla on mahdollisuus edetä pudotuspeleihin. Suosikit, lievät sellaiset, on kuitenkin löydettävissä. Team WE on ollut tänä vuonna Kiinan tasaisin joukkue: kevään ykkönen, MSI:ssä top4-paikka, kesäkausi top4-paikka ja alueellisen karsinnan voitto. Kesän playoffitkin olisivat voineet mennä eri tavalla, sillä WE kärsi välierässä kirvelevän 2-3-tappion RNG:lle. Joukkue pääsi turnaukseen sisään jo play ineissä, eikä hävinnyt otteluakaan. Esitys ei ollut niin vakuuttava kuin esimerkiksi Cloud9:lle, mutta WE:n peli perustuukin enemmän loppupelin dominointiin. Joukkueessa ei ole paljoa heikkouksia. Tähtipelaajat ovat jungler Condi ja carry Mystic, mutta muutkaan roolit eivät kalpene lohkon muita joukkueita vastaan.

Team SoloMid, TSM, herättää aina LoL-yleisössä värinää. Läntisen yleisön suursuosikilta odotetaan jälleen suuria asioita, mutta joukkue on pettänyt usein kansainvälisissä karkeloissa. On oikeutettua, että kuusinkertaiselta Pohjois-Amerikan mestarilta odotetaan parempia suorituksia. TSM ja G2, omia alueita dominoivat joukkueet, ovat samalla viivalla tässä suhteessa, alisuoriutumisen on loputtava. TSM:n pelaajat ovat taitavia. Ylälinjan HauntzerBjergsen keskellä sekä alalinjan duo Doublelift/Biofrost on lännen priimaa. Monesti kansainvälisissä kilpailuissa taakka on silti keskittynyt liikaa Bjergsenin harteille. Näin kävi viime vuoden MM-kisoissa, kun hypetetty joukkue jäi niukasti ulos pudotuspeleistä. Uskon samaan kuin G2:n kohdalla. Kokemus ja oppi menneisyydestä ovat merkittävä faktori, kun kisataan korkeimmalla tasolla. TSM etenee pudotuspeleihin.

LoL-kartalla jokaisella alueella on oma, dominoivin joukkueensa. Taiwanin LMS:ssä se on ollut viime vuodet Flash Wolves. Kuten todettua, LMS:n alavireisyys on herättänyt kysymyksiä Taiwanin asemasta ns. suurena alueena. Sudet pääsivät toki neljän joukkoon MSI:ssä, mutta joukkueesta ei ollut haastamaan SKT:tä pudotuspelissä. Paras keino näyttää epäilijöille olisi edetä pudotuspeleihin. Joukkueen pelaajat ovat kykeneviä siihen, sillä Flash Wolves on MM-kisojen puolivälieräjoukkue kahden vuoden takaa. Jungler Karsa ja tukipelaaja Swordart ovat tärkeimmät pelaajat. Keskikaistan Maplen taso on tippunut merkillisen paljon keväästä. Yläkaistan MMD on joukkueen suurin heikkous, johon vastustajat tulevat iskemään.

Yllättäen Euroopan kesäkauden finaaliin edennyttä Misfitsiä saattaa pitää heikoimpana eurooppalaisjoukkueena. On totta, että joukkue vakuutti vasta kesän pudotuspeleissä, mainittavimpana Fnatic-välierän voitto. Joukkueella on kuitenkin mahdollisuus yllättää. Jungler Maxloren täytyy venyä erinomaisiin suorituksiin lohkon muiden joukkueiden huippujunglereita vastaan. Misfitsin pelaajisto on sen verran hyvätasoinen, että jos joukkue saa etuja alkupelissä, se pystyy myös pitämään niistä kiinni. Ylälinjan Alphari on kansainvälisen tähtitason oraalla.

Arvio: 1. Team WE 2. TSM 3. Flash Wolves 4. Misfits

Pääkuva: lol.garena.ph