League of Legendsin 8. kausi käynnistyy Euroopan ammattilaissarjan LCS:n kevätkauden osalta tänään perjantaina. Pelin korkeimmalla tasolla nähdään jälleen myös suomalaisväriä, kun Matti ”WhiteKnight108” Sormunen palaa Euroopan ykkössarjaan Unicorns of Love -joukkueessa.

Pelipaikaltaan ylälinjaa pelaava Sormunen on tullut tunnetuksi jo vuosien ajan pelin Ranked-pelimuodossa, mutta on ammattilaispeleissä yhä katsomaton kortti. EUW-serverillä Sormunen on saavuttanut parhaan pelaajan kärkisijan useamman kerran urallaan.

Sormunen debytoi LCS:ssä vuonna 2013 Team ALTERNATEn vaihtopelaajana, mutta ammattilaisura ei lähtenyt kuitenkaan nousuun. Viime vuonna 21-vuotias suomalainen pelasi EU LCS:n alemmalla tasolla, Challenger Seriesissä PSG:n riveissä. PSG ei kuitenkaan onnistunut nousussa LCS:ään. Loppukesällä hän siirtyi LCS:n jumbojoukkueisiin kuuluneen Ninjas in Pyjamasin vaihtopelaajaksi.

Suomalaispelaajana Sormunen seuraa LCS:ssä Fnatic-legenda Lauri ”Cyanide” Happosen ja Aleksi ”Hiiva” Kaikkosen jalanjäljissä.

Misfitsin strategisena valmentajana viime vuonna kunnostautunut Kaikkonen jatkaa valmennuspestissään ja on tällä hetkellä kirjoilla myös Misfitsin vaihtopelaajana. Support-pelipaikkaa pelaava Hiiva pelasi vuosi sitten LCS:ää reilun kuukauden ajan Origenissa, mutta joukkueen esitykset olivat umpisurkeita (nolla voittoa, 13 tappiota).

Monikansalliset Yksisarviset

Unicorns of Lovessa (UoL) Sormunen joutuu tiukkaan paikkaan. Perinteinen LoL-organisaatio on tunnettu hyvänä kasvattajajoukkueena ja monikansallisista kokoonpanoistaan. Myös menestystä on tullut: joukkue sijoittui viime vuoden kevätkaudella sarjassa toiseksi.

UoL, kuten useat muutkin eurooppalaisjoukkueet, ovat tehneet paljon muutoksia kokoonpanoihinsa. Sormusen lisäksi uusia, joskin jo kokeneita, pelaajia kokoonpanossa ovat tanskalainen jungler Jonas ”Kold” Andersen (ennen nimellä ”Trashy”) ja supportia pelaava korealaisvahvistus Eun ”Totoro” Jong-Seop. Kokoonpanon täydentävät keskellä saksalainen Fabian ”Exileh” Schubert ja espanjalainen AD-pelaaja Samuel ”Samux” Fernández Fort.

Sormunen korvaa UoL:n pitkäaikaisen ylälinjan pelaajan Tamas ”Vizicsacsi” Kissin, joka siirtyi Schalke 04:ään. Saappaat suomalaisella ovat suuret, sillä unkarilainen on kuulunut jo kauan Euroopan parhaisiin ylälinjan pelaajiin.

Asiantuntijoiden arvioissa Unicorns of Lovea on povattu kymmenen joukkueen sarjassa keskikastiin, mutta kamppailu kärkisijoista vaatisi venymistä.

Kokoonpanomuutokset mylläsivät voimasuhteita

Viime kauden jälkeen Euroopan LCS:ssä on puhuttanut kokoonpanomuutokset ja useiden tähtipelaajien siirtyminen Pohjois-Amerikkaan. Heihin lukeutuivat muun muassa G2:sta TSM:ään siirtynyt, moninkertainen LCS-voittajaduo Zven ja Mithy sekä tähtiluokan keskilinjan pelaajat Febiven ja PowerOfEvil. Myös Euroopassa dominoineet korealaisvahvistukset Trick (G2) ja IgNar (Misfits) palasivat Koreaan.

Suuri kysymys onkin, pystyykö G2 jatkamaan uskomattomalla mestaruuksien tiellä. Joukkue on voittanut neljä mestaruutta putkeen aina keväästä 2016 lähtien, mutta nyt joukkue on mennyt lähes täysin uusiksi. Ainoastaan keskilinjan tähtipelaaja Perkz pysyi joukkueessa. Apua tulee pelipaikkansa parhaimmistoon kuuluvalta junglerilta Jankosilta, mutta etenkin alalinja on kysymysmerkki veteraanikaksikon lähdon jälkeen.

Ennakkosuosikkina kauteen lähteekin Fnatic. Viime kesällä runkosarjan voittanut, mutta pudotuspeleissä epäonnistunut joukkue ei ole muuttunut kuin yhden roolin osalta: bulgarialainen ex-UoL-pelaaja Hylissang saapui support-pelipaikalle.

Fnaticin kovimpiin haastajiin kuuluvat myös Misfits, Splyce ja Schalke 04. Viime MM-kisoissa säväyttänyt Misfits koki menetykset PowerOfEvilin ja IgNarin osalta, mutta löysi paikkaajat Splycesta. Kauden mielenkiintoisimpiin joukkueisiin kuuluvat ehdottomasti Splyce ja Schalke 04, jotka ovat rohmunneet suurimman osan aloittavista pelaajistaan useista muista Euroopan joukkueista.

Muut sarjaan osallistuvat joukkueet ovat Vitality, H2K, Roccat ja Giants.

 

Runkosarja pelataan paras yhdestä -otteluina

Euroopan LCS, kuten myös Pohjois-Amerikan LCS, siirtyivät täksi kaudeksi paras kolmesta -ottelusarjoista paras yhdestä -ottelujen malliin. Perjantai- ja lauantai-iltaisin pelataan nyt peräkkäin viisi ottelua. Ottelupäivinä jokainen joukkue nähdään tositoimissa. Joukkueet pelaavat runkosarjassa toisiaan vastaan kaksi kertaa.

Riotin e-urheiluosaston päätös muuttaa läntisten sarjojen ottelut paras yhdestä -mallisiksi on mielenkiintoinen. Lyhyemmät ottelut saattavat olla katsojaystävällisempiä, mutta alueina paremmin menestyneet Etelä-Korea ja Kiina ovat pitäytyneet vanhoissa paras kolmesta -mallin otteluissa runkosarjassa.

Sarjan kaksi parasta joukkuetta etenevät suoraan välieriin, sijoille 3-6 sijoittuneet puolivälieriin. Kevätkauden voittaja etenee kevään kansainväliseen turnaukseen, Mid-Season Invitationaliin. Joukkueet keräävät kevät- ja kesäkauden sijoituksistaan myös pisteitä. Vuosittaisiin MM-kisoihin pääsee tuttuun tapaan kolme joukkuetta: kesäkauden voittaja, eniten pisteitä kerännyt joukkue ja loppukesän alueellisen karsinnan voittaja.

EU LCS:ssä ei järjestetä kevätkauden jälkeen karsintaturnausta, joten joukkueilla ei ole putoamisvaaraa.

Ottelupäivät Riotin Berliinin studiolla alkavat perjantaisin kello 19.00 ja lauantaisin kello 18.00. Unicorns of Love pelaa ensimmäiset ottelunsa perjantaina Giantsia vastaan noin kello 21 ja lauantaina Splycea vastaan noin kello 19. Katso koko aikataulu täältä. LoL Esports näyttää ottelut Twitch- ja Youtube-kanavillaan.

Artikkelikuva: PSG eSports

 

Juttua korjattu 19.1. klo 12:37: Muutettu jutun otsikkoa ja ensimmäistä osiota. Kyse ei ole WhiteKnightin debyytistä, sillä Sormunen pelasi LCS:ssä jo vuonna 2013 vaihtopelaajana.

Korjattu 19.1. klo 20:05: Twitch-linkki muutettu.