Finnish Esports Leaguen Tom Clancy’s Rainbow Six: Siegen kolmas kausi alkaa 3. marraskuuta. Sarjan palkintopotti on 2500 euroa, ja liigan voittajalle on luvassa Ubisoftin myöntämä suomen mestaruus sekä paikka paikka Pohjoismaiden R6-mestaruuskisojen karsinnoissa.

FELin Siege-kauden aloitus venähti aikataulusta, sillä tuleva kausi linkittyy suoraan Ubisoftin Nordic Championshipiin.

– Seuraava kausi linkittyy Ubisoftin Nordic Championship:iin, ja tämän takia on pitänyt hieman odotella, jotta meidän kauden ja Nordicin välillä ei ole liian pitkää taukoa, kommentoi FELin Siege-liigan järjestämisestä vastaava Ramram.

Ubisoft julkaisi pelin vuonna 2015. Sen pelaajamäärät ovat muutaman vuoden nousukauden jälkeen lähteneet hiljalleen alaspäin. KOVA Esportsin R6-joukkueen pelaaja Niko “Kooda” Ålander on sitä mieltä, että syy pelaajamäärien laskuun on pelin nykyisessä tilanteessa.

– Puhetta kilpailullisen Siegen kuolemisesta on ollut jo pidemmän aikaa. Ubisoftin piittaamattomuus ammattilaispelaajien mielipiteistä ja kilpailullisesta skenestä ylipäätään on aiheuttanut paljon negatiivista puhetta Twitterissä. Myös pelin epäluotettavuus aiheuttaa pahaa mieltä, sillä uusi patch on yhtä kuin uudet ongelmat, eikä vanhoja ole edes korjattu vielä, Ålander kommentoi.

Kuten monissa muissakin peleissä, myös Siegessä huijarit muodostavat oman ongelmansa. Ålanderin mukaan huijareiden takia moni on lopettanut ranked-pelimuodon pelaamisen tyystin, ja vaikka Ubisoft taistelee ongelmaa vastaan, on korkeammilla rankeilla pelatessa kokemus edelleen epämiellyttävä.

Kilpailullinen puoli uudistui – “Path to Pro” -linjassa hyviä ja huonoja puolia

Siegen e-urheilukenttä uudistui kesän alussa. Uudistuksen yhteydessä National-tason liigat valjastettiin väyläksi korkeamman tason Challenger– ja Pro-liigoihin. Tämän myötä kansalliset liigat pyörivät samaa tahtia Pro-liigan kanssa, jonka pituus on uudistuksen jälkeen yksi kalenterivuosi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kansallisten liigojen kaudet jäävät vain yhteen per vuosi, kun aiemmin niitä saattoi olla 2-3.

Uudistus toi myös “Path to Pro” -linjan, jonka kautta joukkueet voivat taistella tietään huipulle. Joukkueilla on kerran vuodessa mahdollisuus taistella paikastaan Pro-liigassa.

– Jos katsotaan Siegen tilannetta kaksi vuotta taaksepäin, pelattavaa oli jatkuvasti: Major-turnauksiin ja Six Invitational -tapahtumiin oli avoimet karsinnat, joiden kautta tuntemattomatkin joukkueet saivat ponnistuslaudan parrasvaloihin. Näin ei enää ole, vaan turnaukset on lukittu ainoastaan Pro-liiga tason joukkueille. Omasta mielestäni tämä on erittäin harmillista, sillä National-tasolla on monia joukkueita jotka pystyvät pistämään PL-tason joukkeille kampohin, Ålander toteaa.

Mitä tapahtuu suomalaisessa Siege-skenessä?

FEL on järjestänyt liigoja Suomessa vuodesta 2019. Liigan perustamisajatus on lähtenyt Suomen suurimmasta Siegen Discord-kanavasta, jossa Ramram kuuli Suomiliigan perustamisesta, kiinnostui ja hyppäsi mukaan.

– Lähdin aluksi mukaan vain casteriksi. Kauden kuluessa roolini liikkui kuitenkin enemmän organisaattorin puolelle, Ramram kertoo.

– Ensimmäisellä kaudella joukkueille oli tarjolla vain mainetta ja kunniaa, joten meillä oli ajatus, että seuraavaan olisi hyvä saada parempia palkintoja. Alkuun aioimme hoitaa koko paletin itse, mutta itselläni tuli ajatus, että mitä jos saisimme Siegen jo valmiin organisaation alle. FELiltä asiasta kiinnostuttiin välittömästi, RamRam jatkaa.

Vaikka jo 3. kansallinen liiga Siegen parissa on alkamassa, on suomalainen skene nähnyt parempiakin päiviä. Parhaimpina aikoina Pro-tasolla on pelannut kymmenisen suomalaista, tällä hetkellä enää neljä.

– Pitkäaikaisen GiFu-joukkueen poistuminen skenestä oli iso isku suomalaisen Siegen edustukselle, sillä he ovat toimineet Suomi-Siegen lippulaivana jo useamman vuoden ajan. Olen myös huomannut, verrattuna “hyviin aikoihin”, pelaajiakin on vähemmän. Ennen vanhaan kun hyppäsi TeamSpeakiin, oli pelaajia jonoksi asti, Ålander muistelee.

– Edustan itse ylpeänä suomalaista Siegeä, ja toivon että skene lähtisi vielä nousuun, Ålander toteaa.