Moni on tänä keväänä ilmoittanut Twitterissä lopettavansa Fortniten pelaamisen tai striimaamisen. Se on aiheuttanut pohdintoja, onko peli kuolemassa tai jopa jo kuollut. Varsinkin monet kilpapelaajat ovat ilmoittaneet lopettavansa.

– Ymmärrän kyllä täysin, miksi porukka lopettaa. Kyllä se kannattaa lopettaa jos peli tuntuu joka päivä huonolta, toteaa Helsinki REDSissä Fortnitea pelaava Lassi ”BELAEU” Kallio.

Kallio on pelannut Fortnitea maaliskuusta 2018 asti, ja oli jo ensimmäisen kuukauden jälkeen mukana kilpailullisissa peleissä. Alku oli nopeaa, ja varsin nopeasti hän oli hREDSin nimen alla.

Lassi ”BELAEU” Kallio on pelannut Fortnitea kilpailullisesti alusta saakka.
Kuva: hREDS

– Alkuun se oli hupipelaamista, eikä ollut niin kilpailullisia tavoitteita. Kun pääsin organisaatioon, se muutti lähinnä asennetta. Sen jälkeen pelaamisessa on ollut mukana tietoisempaa itsensä kehittämistä, ja kyllä pelaaminen on muuttunut hieman totisemmaksi, Kallio muistelee parin vuoden takaisia asioita.

Kun Fortnite julkaistiin, Kallio lähti kokeilemaan sitä. Kuten aina uuden pelin julkaisuhuumassa, hype kilpailullisella puolella lähtee pyörimään, kuten tänäkin keväänä on huomattu Riot Gamesin Valorantin kanssa.

– Se ei loppupeleissä ollut tietoinen päätös lähteä kilpailemaan Fortnitessa. Heti kun pelasin ensimmäisen pelin, huomasin kuinka koukuttava se on. Grafiikka ja pelimaailma on sopivan lapsenmielinen eikä kauhean vakava, ja se teki siitä mukavan, Kallio kertoo Fortniten aloittamisestaan.

– Fortnite on yksi monimutkaisimpia esportspelejä, hyvin vaikeita asioita piilotettu yksinkertaiseen peliin.

Esimerkiksi suojausten rakentaminen on suuri osa Fortniteä, ja jotta siinä pärjää, saa nappuloita naputella melko monia kertoja ja ajatuksen tulee olla pelissä mukana.

Peli on muuttunut paljon, mutta ei ole kuolemassa

Fortnite on muuttunut paljon alkuajoista, varsinkin kilpailullisella puolella. Pelin kehittäjä Epic Games on vienyt kilpapeliyhteisöä koko ajan kauemmas siitä, millainen se oli, kun kilpailullisuus pelissä alkoi. Kallion mukaan melkein mitään siitä alkuperäisestä muodosta ei ole jäljellä.

– Mulle ehkä pessimistiseen tapaan en osaa sanoa yhtäkään muutosta pelissä, mikä olisi ollut mieluinen. Kartta muutos on ollut isoin muutos, ja on se tavallaan virkistävää, mutta samalla uusi kartta ei ole niin yksityiskohtainen eikä miellytä ihmisiä niin paljon, Kallio summaa.

Fortnitea kilpailullisesti pelaaville päänvaivaa on tuottanut myös Epic Gamesin viestintä, tai lähinnä sen puute. Esimerkiksi tulevien turnausten pelimuodoista ei vielä ole tietoa, eikä turnauksilla ole mitään selkeää rakennetta. Pelissä on myös haastavaa olla johdonmukainen, sillä tasovaihtelu pelaajien kesken on pelimuodosta riippuen välillä hyvinkin laaja.

– Jos mietitään vaikka viime vuoden huhtikuuta, siinä kohtaa oli tiedossa jo 100 miljoonan dollarin prizepool koko vuodelle ja World Cup Finaalien päivämäärä oli tiedossa kuukausien päähän. Tänä vuonna samassa kohdassa ei ole tietoa vuoden prize poolin summasta, eikä suuremmista turnauksista ole mitään tietoa loppuvuoden osalta. Epäsuoria lupauksia on tullut, että loppuvuodesta pamahtaisi oikein kunnolla, mutta hyvin hiljaista on tämä vuosi ollut turnausten osalta, Kallio harmittelee.

Vaikka moni onkin ilmoittanut lopettavansa, ei Kallio usko siihen, että Fortnite olisi kuolemassa. Vaikka uudistusten myötä peliin onkin tullut esimerkiksi esineitä, jotka eivät ole tasapainossa ja vaikka turnaussysteemit ovatkin tällä hetkellä epäselviä, ovat turnauksissa pelaajamäärät nousseet. Kallio ei itsekkään ole lopettamassa ainakaan heti.

– Haluaisin taas olla Suomen ykkösenä rankingissa, viime vuoden siinä pysyin mutta tällä hetkellä olen neljäntenä. Sitä kohti teen töitä koko ajan. Pelaaminen jatkuu ainakin tämän vuoden, jatko riippuu paljon siitä mitä Epic tekee pelin parissa. Jos Epic luovuttaa kilpailullisen puolen suhteen, niin luultavasti minäkin lopetan, Kallio toteaa.

Fortnitea ja psykologian opintoja

Samaan aikaan kilpapeliuransa kanssa Kallio opiskelee psykologiksi. Vaikka kilpapelaaminen vie aikaa, on opintojen ja pelaamisen yhdistäminen onnistunut vaivatta.

– Koulutussysteemi ei tuo ollenkaan paineita. Pitää nostaa Suomen käytännöille hattua, että tämä on mahdollista. Systeemi ei rankaise siitä, että pelaan yhtä aikaa. Opinnot etenee ja samalla voin kehittyä pelaajana, Kallio kiittelee.

Pelaajauran jälkeistä aikaa Kallio on hieman ehtinyt miettimään. Työllistyminen e-urheilukentällä kiinnostaisi esimerkiksi valmennustehtävissä.

– Olen kilpailullinen henkilö ja haluan olla hyvä siinä mitä teen, joten siinä mielessä voisi olla helppoa olla valmennustehtävissä tällä kokemuksella ja varsinkin sitten, kun on psykologin paperit käsissä, Kallio pohtii.

Muut pelit eivät juurikaan miestä kiinnosta, ja esimerkiksi PUGBia tai Valorantia hän ei ole pelannut lainkaan.

– Jos puhutaan teorian tasolla ja voisi lähteä mihin peliin tahansa, Dota 2 olisi vaihtoehto. Sekin on kuitenkin niin vanha peli, että vaatisi älyttömän paljon tunteja päästä nykyisten pro-pelaajien tasolle, eikä tunteja itsellä ole niin paljon käytettävissä, Kallio naurahtaa.