Viime viikonloppuna järjestettiin Helsingissä kaikkien aikojen toinen GameXpo-tapahtuma. Kyseessä on takavuosien DigiExpoista irrottautunut messutapahtuma, joka keskittyy yksinomaan videopeleihin.

Kävin DigiExpossa ensimmäistä kertaa noin viisi vuotta sitten, ja tämän vuoden GameXpossa minua yllätti aivan ensiksi se, kuinka pieni tila sille oli varattu. DigiExpon pelien näytteilleasettajien isot ständit kykeni näkemään jo Messukeskuksen portailta, mutta, mutta nyt niitä ei näkynyt missään.

Vasta kun uskalsi lähteä kulkemaan muiden messuhallin lävitse, löysin ensimmäisenä merkistä GameXposta Gigantin kookkaan myyntialueen. Sen viereen oli nostettu vaatimaton portti, jonka päällä seisoi GameXpon logo.

Oli kuin tapahtuma olisi haluttu piilottaa hallin nurkkaan.

En suinkaan halua parjata GameXpoa, joka on kuitenkin vielä varsin nuori tapahtuma. Pelitarjonnan niukkuus oli silti suuri yllätys. Isot julkaisijat kuten Ubisoft, Sony ja EA olivat kyllä paikalla, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa kuin olisi saattanut odottaa.

Tuleva Dragonball FighterZ oli omalta kohdaltani messujen suosikkipeli.

Ständit olivat laadukkaita, mutta koolla niitä ei oltu pilattu. Komeimpia pisteitä olivat Sonyn VR-osasto, Bandai Namcon kiitettävän monella konsolilla varustettu pelialue ja Ubisoftin Assassin’s Creed Originsille varattu ”jättiboksi”.

Esillepanoa suurempi ongelma oli kuitenkin kaikkein kuumottavimpien pelijulkaisujen poissaolo. Tapahtumasta puuttui Nintendo Switchin, Wolfenstein: The New Colossuksen, Destiny 2:n, Middle-earth: Shadow of Warin ja Call Of Duty: WWII:n kaltaiset merkittävät pelijulkaisut. Uskaltaisin myös arvioida, että ainakin puolet näytteillä olevista peleistä oli jo julkaistu.

Jopa juuri julkaistu Xbox One X oli esittelyssä vain yhden ainoan konsolin voimin, sekin Gigantin myyntialueen keskelle upotettuna.

Suurta piristystä messujen sisältöön toivat kuitenkin kotimaiset näytteidenasettajat. Ammattikorkeakoulut ja indie-kehittäjät olivat paikalla esittelemässä projektejaan. Myös VPD Pelikaupan, Puolenkuun Pelien ja Gigantin kaltaiset liikkeet pyrkivät lumoamaan messukävijöitä tarjouksillaan. Ainakin näiden kannalta tapahtuma tuntui olevan onnistunut.

”Messut ovat pienelle yritykselle erittäin hyvä markkinointi- ja myyntipaikka. Puolenkuun Pelit teki lauantaina kaikkien aikojen suurimman tapahtumamyyntinsä, olemme messuihin kokonaisuutena erittäin tyytyväisiä”, totesi myymäläpäällikkö Pekka Hakoma Puolenkuun Peleistä.

E-urheiluharrastajan näkökulmasta tapahtuman paras anti oli eittämättä Overwatchin GameXpo-turnaus, josta ei ole oikeastaan mitään valittamista. Sunnuntain finaali oli toteutettu ammattitaidolla ja katsomokin oli tupaten täynnä. Paikalla sai maistaa todellista fanikansan hurmosta, ja turnaus oli omalta kohdaltani tapahtuman ehdoton kohokohta.

Tuore GameXpo-mestari Team Gigantti paistattelemassa yleisön suosiossa.

Tapahtuman ohjelmapuoli oli myös asiallisesti hoidettu. Näkökulmat vaihtelivat viikonlopun mittaan, mutta aihe pysyi tiukasti peleissä. E-urheilustakin osattiin puhua usealta eri kantilta, alaan liittyviin ohjelmiin kuului muun muassa Esports, nettipelaaminen ja nuoret –seminaari, Overwatch Deathmatch –kilpailu ja Team Gigantin Meet & Greet.

Muista ohjelmanumeroista esiin voisi nostaa vaikkapa Cosplayn SM-kilpailut, jonka kaltaista nörttikulttuurin juhlintaa tarvittaisiin tässä maassa huomattavasti enemmän.

GameXposta jäi jälkeensä hieman omituinen fiilis. Hommat osattiin selvästikin hoitaa ammattitaidolla, ja jopa sunnuntaina oli rutkasti porukkaa paikalla. Itse pelit tuntuivat kuitenkin jääneen puutteellisiksi ja tapahtuma oli pääkaupungin mittapuulla varsin vaatimattoman kokoinen.

No, hauskaa kuitenkin oli. Tapahtuma on tarkoitus järjestää ensi vuonnakin, eli ehkä tämän vuoden onnistumisista saadaan puristettua uskallusta roimaa kasvupyrähdystä varten.