Suosittuun Witcher pelisarjaan perustuvan kilpakorttipeli Gwentin kehittäjä CD PROJEKT RED (CDPR) julkisti viikonloppuna Esports -suunnitelmansa Kölnissä pidetyssä Gamescom tapahtumassa. Gwent Masters nimeä kantava turnauskiertue alkaa virallisesti viikonloppuna ensimmäisessä Gwent Open turnauksessa ja huipentuu tammikuussa 2019 maailmanmestaruuksiin. Palkintorahaa ensimmäisen vuoden aikana jaetaan yhteensä 850 000 dollaria joista 250 000 pelkästään tammikuun maailmanmestaruuksissa.

Ajankohta uudistetulle kilpailujärjestelmälle on täydellinen, sillä korttipelimarkkinoiden kärkinimi Hearthstone siirtyi elokuun myötä kisatauolle, jonka odotetaan loppuvan aikaisintaan marraskuussa. Tauon myötä tulevat kuukaudet tarjoavat kilpapelaajille vain kourallisen turnauksia joten moni onkin siirtänyt katseensa Hearthstonen kilpailijoihin.

Uusi Pro Ladder pakottaa pelaajat monipuolisuuteen

Mestaruuskiertueen selkärankana toimii uusi Pro Ladder, joka aukeaa aina edeltävän kauden parhaille pelaajille. Ensimmäisellä kaudella Pro Ladderiin kutsuttiin kaikki 4200 pisteeseen ranked ladderissa yltäneet pelaajat (~10 000 pelaajaa), ja jatkossa paikka irtoaa vain Grandmastereille (4500 pistettä). Ladderissa pärjäämisestä palkitaan joka kauden jälkeen Crown Points pisteillä joilla pelaajat lunastavat paikkansa rahaturnauksiin.

Pro Ladderin tärkein uuditus perinteiseen verrattuna on oma pistejärjestelmä jokaiselle pelin factionille. Ottelussa pelaajat asetetaan vastakkain valitun factionin pisteiden mukaan, mutta sijoitus ladderilla määräytyy pelaajan neljän parhaan factionin mukaan. Pelissä jossa eri factioneita on vain viisi tarkoittaa tämä että kärkisijoille yltääkseen pelaajan täytyy todella hallita koko peli.

Monipuolisuuden lisäksi Pro Ladderissa on keskitytty pelaajien konsistenssiin. Jotta factionin pisteet saa kokonaisuudessaan mukaan sijoitukseen täytyy kyseisellä factionilla pelata vähintään 100 peliä. Tämä tarkoittaa yhteensä vähintään 400 peliä 2 kuukauden mittaisen kauden aikana.

Kaiken kaikkiaan uudistukset ovat hyvästä, sillä kuten muissakin peleissä, myös Gwentissä Pro Ladder toimii karsintoina varsinaisiin turnauksiin. Pelejä kuten Hearthstonea on kritisoitu tavasta joilla niitten ladder järjestelmä ei vastaa turnauksia jos ladderissa täytyy osata pelata vain yhtä pakkaa tai hahmoluokkaa.

Kolmiportainen turnausjärjestelmä tarjoaa livetapahtumia vähintään joka toinen kuukausi

 

Pro Ladderin aikana kerätyillä Crown Points pisteillä ansaitaan paikka Masters kiertueen eritasoisiin turnauksiin. Yhden kauden parhaat 8 pelaajaa kilpailevat Gwent Open turnauksessa, kahden kauden välein Gwent Openin finalistit ja kyseisen ajan pistevoittajat kutsutaan Gwent Challenger turnaukseen. Masters kiertueen lopussa Challenger voittajat sekä vuoden parhaat pisteiden kerääjät kutsutaan kilpailemaan Gwentin maailmanmestarin tittelistä.

Kaikki turnaukset pelataan Hearthstonesta tutulla Conquest formaatilla jossa molemmat pelaajat tuovat neljä pakkaa ja saavat valita yhden vastustajan pakoista joilla tämä ei saa pelata. Ottelun voittaa pelaaja joka ensimmäisenä saa voiton kaikilla kolmella jäljellä olevilla pakoillaan.

Gwent Open

Gwent Open on turnausportaikon alin porras, johon kutsutaan joka kauden lopuksi kahdeksan pelaajaa jotka ovat keränneet eniten pisteitä Pro Ladderista ja mahdollisista ulkopuolisten järjestämistä turnauksista kauden aikana. Gwent Openeita järjestetään Masters kiertueella kahdeksan ja jokaisen palkintopottina on yhteensä 25 000 dollaria. Kaikki Gwent Open turnaukset järjestetään CDPR:n päämajassa Puolan Krakovassa.

Gwent Challenger

Gwent Challenger toimii ensisijaisina karsintoina maailmanmestaruuksiin, Gwent Challengerissä pelaa myös kahdeksan pelaajaa, joista yksi on edellisen Gwent Challengerin voittaja, kaksi CDPR:n erikseen kutsumaa pelajaa, enintään neljä Gwent Open finalistia ja enintään kolme pelaajaa jotka ovat keränneet eniten Crown point pisteitä. Challenger turnauksia järjestetään kiertueella 4 kappaletta, ja jokaisessa pelataan 100 000 dollarin palkintopotista.

Gwent World Masters

Gwent Masters huipentuu tammikuussa 2019 World Masters maailmanmestaruusturnaukseen. Sääntöjen mukaan turnauksen kahdeksan osallistujaa muodostetaan enintään viidestä Challenger turnauksen voittajasta ja enintään seitsemästä Crown Points pistejohtajasta. Turnauksessa kilpaillaan ensimmäisen Gwent maailmanmestarin tittelin lisäksi yhteensä 250 000 dollarin palkintopotista.

Palkintojakauma

Tapa, jolla turnauksen palkinnot jaetaan, eroaa myös perinteisestä. Selkeiden sijoitusten sijaan jokaisessa ottelussa on erillinen palkintopotti, joka jaetaan pelaajien kesken ottelun tuloksen perusteella, jos pelaaja voittaa ottelun 3-0 saa hän 100% ottelupalkkiosta, jos ottelu loppuu 3-2 saa voittaja 60% ja hävinnyt pelaaja 40%. Tämän lisäksi koko turnauksen voittaja saa erillisen palkinnon ja jokaiselle osallistujalle maksetaan myös pieni korvaus turnaukseen pääsemisestä.

Pitkä matka huipulle

Vaikka Gwent Masters päälle päin näyttää tekevän monta asiaa oikein, on pelillä vielä pitkä matka mikäli se aikoo tosissaan haastaa kilpailijansa korttipelimarkkinoilla. Pelin avoin betavaihe alkoi noin kolme kuukautta sitten ja tähän mennessä jokainen päivitys on laittanut pelin lähes kokonaan uusiksi, mikä on vaatinut paljon sopeutumista kilpailijoille.

Myös teknisellä puolella peli laahaa vielä jäljessä. Pro Ladder päivityksen myötä Gwent saa vihdoin ingame chatin ja ystävälistan, mutta kilpailemisen kannalta kriittinen spectator toiminto on vasta työn alla.

Ongelmista huolimatta CDPR on osoittanut suurta intoa kilpapuolen kehittämiseen, ja Gamescomissa pelattu ensimmäinen Gwent Open keräsi lähemmäs 10 000 katsojaa, joka kielii myös yleisön kiinnostuksesta kilpapelaamiseen

Lähde ja kuvakaappaukset: CDPR