ENCE eSports teki kuluneella viikolla pitkään odotetun julkistuksen, kun se ilmoitti rekrytoineensa itselleen uuden Counter-Strike: Global Offensive –joukkueen. Uusia kasvoja organisaatiolle on kaikkiaan neljä, joista yksi on Mikael ”ociriz” Karkinen.

Peliä seuranneille ei ociriz ole kuitenkaan mikään tuntemattomuus, kuten eivät muutkaan joukkueen pelaajat. Kokoonpano on nimittäin pitkälti vanha SkitLiten sekä Paranoia eSportsin joukkue. ENCEen liittyminen tuli ajankohtaiseksi alkuvuoden aikana.

-No meillä oli organisaation haku käynnissä, ja oikeastaan alun perin tukea LanTrekeille mietittiin. Oli kyllä tarkoituksena hakea vähän pidemmälläkin tähtäimellä organisaatiota, etenkin jos joku hyvä sattuu kohdalle. Ja nyt sitten kävi näin. Käytännössä sieltä puolelta tultiin yhteyttä ottamaan.

ENCE on Suomen seuratuin kilpapeliorganisaatio, jonka liikkeet ja pelit kiinnostavat aina kotimaista yleisöä.

-Kyllähän tämä tuntuu palkitsevalta itselle. Hienosti on nousujohteisesti menty eteenpäin viimeisen vuoden aikana. Kyllä mä tykkään edustaa suomen nimekkäintä organisaatiota.

Ociriz ei kuitenkaan näe, että nimi ja seurattavuus toisivat joukkueelle paineita.

-En mä ainakaan koe paineita. En nyt tietenkään kaikkien puolesta voi puhua, mutta kyllä tässä on sen verran kovia vastuksia ollut, ja minkälaisia tuloksia ollaan saatu niitä kovia joukkueita vastaan, niin kyllä se on sellainen helpottava tekijä. Ja toisaalta kun on tullut tappioitakin sellaisissa peleissä, jotka ennakkoon olisi pitänyt voittaa. Tiedetään kyllä miten sellaiset asiat sitten käsitellään.

Jatkuvuus valttia

ENCEn uudessa joukkueessa on yksi edellisen kokoonpanon pelaaja, kun Tony ”arvid” Niemelä rekrytoitiin viime syksyllä ENCEn riveihin. Tämä tuskin ainakaan haittasi uuden joukkueen rekrytointia. Ociriz kuitenkin näkee, että joukkueen meriiteillä oli enemmän merkitystä.

-Sanoisin, että kyllä se oli meidän tekeminen nimenomaan joukkueena, jonka takia ENCE sitten otti yhteyttä. Ollaan aika pitkään pysytty kuitenkin yhdessä, eikä olla syyttä suotta vaihdettu pelaajia. Luulen, että sillä on aika paljon merkitystä.

Joukkue on tosiaan pelannut yhdessä yli vuoden verran, lukuun ottamatta arvidin visiittiä ENCEn edellisessä kokoonpanossa. Viime vuonna joukkue esitti lupaavia otteita, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan.

-Alkuinto oli aika vallitsevasti mukana silloin, joka tulee aina uusille joukkueille. Sen ylläpitäminen onkin sitten seuraavia haasteita, ja koitetaan parantaa siinä tällä kertaa. Käytännössä ehkä siinä tuli se meidän kompastuskivi viime kerralla. Pidetään kova tahti yllä loppuun asti tällä kertaa.

Monet joukkueet yrittävät ratkaista ongelmiaan pelaajia vaihtamalla. Samaa ei voi sanoa uudesta ENCE eSportsin kokoonpanosta, ja onkin ociriksen mielestä yksi joukkueen ehdottomista vahvuuksista.

-On se huomattavasti helpompi jatkaa sellaisen kokoonpanon kanssa missä ei moni pelaaja vaihdu. Tietenkin tekeehän ne aktiiviset rosteritkin, jotka pysyvät pitkään samana, niin pelin sisäisiä muutoksia. Mutta niitä on paljon helpompi tehdä kun kaikki tietää mitä toinen tekee.

Kokoonpanomuutokset eivät kuitenkaan ole aina pahasta. Arvidin pikavisiitti antoi paljon lisää ideoita niin sekä pelaajalle itselleen että koko joukkueelle.

-CS on vähän sellainen peli, että käydään välillä katsomassa onko ruoho vihreämpää toisella puolella. Mutta tulee sieltä hyviäkin oppeja, kuten tässä tapauksessa nähtiin. Sanoisin myös, että arvid on pelaajana kehittynyt paljon.

Uuteen totuttelua

Uuteen organisaatioon liittyessä kestää aina hetki tottua talon tavoille, ja saada asiat järjestykseen. Yksi näistä asioista on valmennuspuoli, mutta ainakaan vielä ei joukkueella virallista valmentajaa ole.

-On ollut kyllä puhetta, mutta ei ole vielä mitään lyöty lukkoon. Tässä on vielä niin paljon asioita ihan joukkueena kertaillessa. Mutta katsotaan asiaa kyllä varmasti myöhemmin organisaation kanssa uudelleen.

Toinen asia on aikataulun setviminen. LAN-debyytti tapahtuu ensi kuun alussa LanTrekeilla, sekä joukkuetta nähdään myös useissa online-turnauksissa ja karsinnoissa. Tampereelle joukkue matkaa vain voitto mielessä. Tavoitteet eivät kuitenkaan jää vain LanTrekin CS:GO-turnauksen voittamiseen.

-Kyllä me tavoitellaan Suomen ykkösjoukkueen paikkaa. Sen lisäksi että saadaan kansainvälistä näkyvyyttä. Halutaan näyttää, että Suomesta tulee muitakin hyviä pelaajia, kuin ne huipulla jo vähän pidempään pyörineet nimet.

Pelaajat ovat myös lähteneet uudella innolla jo treenaamisesta lähtien. Joukkuetta pelissä johtaa Simo ”Leaf” Mykkänen, mutta taktiikoita ja ideoita tulee koko joukkueelta.

-Se on mukava huomata, että kaikki on aktivoituneet siinä. Sen näkee että pelaajat laittaa huomattavasti enemmän aikaa tähän hommaan. Kyllä sen huomaa ihan joka päiväsessä tekemisessä.

Kunhan arki uudessa joukkueessa lähtee sujumaan, lupaa ociriz viritellä oman striimin pystyyn. Vielä haastattelun lopuksi ociriz lähettää ENCEn kannattajille terveisiä:

-Me näytetään teille! Kiitos myös uudelle organisaatiolle, sponsoreille ja omille faneille. Kiitos kun olette jaksaneet seurailla! #EZ4ENCE