Jääkiekkoseura HIFK:n alla toimiva Helsinki Reds –Overwatchjoukkue julkisti viime sunnuntaina palkanneensa Niklas ”Nihvu” Hirvelän valmentajakseen. Eurheilu.com lähestyi Hirvelää onnittelujen ja haastattelupyynnön kera saadakseen lisätietoja tämän taustoista ja valmentajan tehtävistään.

”Oma valmentajataustani on alun perin perinteisestä urheilusta, miekkailusta, jossa valmensin kahdeksan vuotta”, Hirvelä kertoi. ”Vasta viime vuonna siirryin siihen ajatukseen, että voisin tehdä työkseni valmennusta esportsin puolella. Aluksi tarkoituksena oli keskittyä Counter Strikeen, mutta kun näin että Overwatchiin oli kasvamassa kunnollinen esports-skene, siirryin sen pariin.”

Hirvelä on aikaisemmin valmentanut muitakin eurheilujoukkueita, kuten Ventus Arcticaa ja NerfGamingia. Toimittuaan NerfGamingin valmentajana noin viisi kuukautta hän sai yhteydenoton Helsinki Redsin manageri Christer Kasuriselta, joka oli saanut suosituksia Hirvelästä. Tälle sovittiinkin kahden kuukauden koeaika.

”Aika hyvin se varmaan menikin, kun kerran pääsin valmentajaksi”, Hirvelä toteaa.

Ammattitason kilpapelaajana ei Hirvelä päässyt pelaamaan, mutta tämän repertuaariin kuului nuorempana Wolfenstein: Enemy Territory, jota hän pelasi klaanipohjaisesti. Myös pelatessaan esimerkiksi Counter Strikea tai Overwatchia hän suhtautuu niihin selvästi enemmän harjoittelun kuin huvin kannalta.

Käytännön kokemuksen lisäksi Hirvelällä on tutkinto Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston eurheilulinjalta ja hän aloittaa syksyllä valmentajanopinnot Varalan urheiluopistossa. Hirvelä ei näe suurtakaan eroa perinteisen urheilun ja eurheilun valmentamisen välillä, mutta itse pelaaminen vaatii hänen mukaansa omanlaisia taitoja.

”Suurimmalti osin keskitytään samoihin asioihin. Fyysisessä puolessa on toki eroa; eurheilu ei vaadi samanlaista järkyttävän hyvää fyysistä kuntoa kuin perinteinen urheilu, mutta hyvä peruskunto pitää olla, jotta pystyy istumaan koneen ääressä pitkiä päiviä ja pelaamaan myös vanhempana.”

Valmentajan pestissään Hirvelän vastuualueeseen kuuluu monenlaisia tehtäviä. Valmennuksen lisäksi hän hoitaa myös joukkueen analystin tehtäviä.

”Analysoidaan pelejä ja välillä skoutataan vastustajan joukkuetta turnausta varten, tai keskustellaan pelaajan kanssa pelillisistä taikka pelin ulkopuolisista ongelmista”, Hirvelä luettelee.

Joukkueen nykytilanteessa Hirvelä näkee vielä mahdollisuuksia parantaa. Helsinki Reds on ollut mukana useissa lajin turnauksissa ja saavutti muun muassa ykkössijan tämän vuoden Lantrekeillä ja hopeaa Assembly Wintereillä. Kansainvälisellä puolella joukkue on taasen ottanut osaa muassa Overwatch Pitin Euroopan karsintoihin, jossa se ylsi neljännelle sijalle.

”Ainahan pystyy parantamaan, tämä joukkue ei ole vielä lähellekään valmis. Tulevaisuus näyttää kyllä hyvältä kun tasoa saadaan jatkuvasti korkeammaksi ja korkeammaksi.”

Helsinki Redsin vahvuudeksi Hirvelä mainitsi joukkueen vahvan yhteenkuuluvuuden ja joukkuehengen. Hän korosti myös joukkueen sopeutumiskykyä sekä mahdollisuutta muuttaa kokoonpanoa vastustajan ja tilanteen mukaan.

”Pelaajien motivaatio ja omistautuminen tiimille on suurta. Meillä on hyvin monipuolinen ja taitotasoltaan korkea joukkue, pystymme pelaamaan paljon erilaisia compeja.”

Eurheilu.com toivottaa Hirvelälle ja Helsinki REDSille hyvää jatkoa ja onnea tuleviin taistoihin.

Lähteet: Helsinki REDS, Liquidpedia Kuvalähde: Helsinki REDS