Feeniks-linnun lailla pelaajakadon jälkeen noussut OG porhalsi The International 8:n Euroopan aluekarsintojen läpi kuin vettä vain. Vanhalla tutulla Anathan ”ana” Phamilla ja uudella kasvolla Topias ”Topson” Taavitsaisella vahvistettu OG näytti selviä parantumisen merkkejä verrattuna DPC-kaudella vaikuttaneeseen viisikkoon. Lajinsa korkeimmalle tasolle raketin lailla hypännyt Topias istui Eurheilun haastateltavaksi aluekarsintojen jälkihypessä.

 

Profiili ja tie Dotan pariin

20-vuotias Taavitsainen on kotoisin Oulusta ja kehaisee nuoresta iästään huolimatta uransa olevan jo päälle vuosikymmenen pitkä – ensimmäiset kosketukset peliin tulivat jo kahdeksanvuotiaana. Motivaatio ammattilaisuraan syntyi varhaisessa vaiheessa Dota 2:n elinkaarta, kun taidoille annettiin jonkinlainen mittari.

Kuka olet ja mistä tulet?

”Topias, 20 vuotta. Oulusta kotosin ja olen Dotaa pelannut kahdeksanvuotiaasta asti. Opiskelin kokiksi, mutta ammattikoulu jäi Dota-uran myötä kesken.”

Mikä sai alun perin aloittamaan Dotan pelaamisen?

”Veljien tai veljien kavereiden kauttahan se tuli, että siitä se sitten lähti. Piti olla parempi pelaamaan kuin veli.”

Missä vaiheessa pelaamisesta tuli ammattimaisempaa, tuliko jossain kohtaa tietoinen päätös koittaa ammattilaiseksi?

”Joskus 2013 kun julkaistiin MMR:t näkyviin niin siinä vaiheessa mää hoksasin että ’hetkonen, mähän oon ehkä ihan hyvä pelaan tätä peliä’. Siinä vaiheessa aloin vähän enempi aatteleen, että pienet mahdollisuudet olis alkaa ammattilaiseks. En mä sitä siinä vaiheessa vielä hirveen vakavissani ottanut, mutta vuosi sitten päätin yrittää ihan tosissaan ammatilaisuraa. Ajattelin ottaa vuoden vapaata koulusta ja testata, että toimiiko, ja ihan hyvin on lähtenyt toimimaan.”

Mihin asti kalibroiduit?

”6150. Taisi olla siihen aikaan maailman paras.”

 

SFTe-sports ja ensikosketus ammatilaisuraan

Taavitsaisen ammattilaisura otti ensimmäiset askeleet kun venäläinen organisaatio SFTe-sports kontaktoi Topiasta ja pyysi osaksi yritystä laajentaa Eurooppalaiseen Dotaan. Myös omien pelien striimaaminen vaikutti uran kehitykseen, mikä tuntuuukin monella uraa aloittelevalla olevan se ensimmäinen toimenpide oman nimen esille saamiseksi.

Oliko SFTe-sports ensimmäinen kosketus organisoidumpaan pelaamisen? 

”Joo, SFT oli ensimmäinen kovempi joukkue missä ite oon koskaan pelannut.”

Miten eksyit SFTe:n jäseneksi? 

”Sieltä joku kontaktoi mua ja kysyi haluanko lähteä mukaan, kun organisaatio yritti laajentaa Euroopan Dotaan. Sanoin lähteväni mukaan niin kauan kun saadaan hyvä porukka, ja ihan hyvä porukka meillä olikin siellä kasassa.”

Mitä kautta epäilet, että sinut ’scoutattiin’?

”Varmaankin mun striimin kautta, että striimiä kattonut ja sen pohjilta päättänyt kontaktoida.”

Oletko kauan jo striimannut? 

”Viime kesänä mä oikeastaan striimaamisen alotin. Aina kun on joukkue löytynyt niin se on vähän jäänyt.”

Esimerkiksi Redditissä moni aloittaa ammattilaiseksi pyrkimisen striimaamalla jokaisen pelinsä. Oliko striimauspäätöksessä jotain vastaavaa takana?

”Kyllä siinä vähän oli. Siinä voi samalla muutaman euron tienata ja saada hyvin näkyvyyttä. Kuitenkin pelaa vaan publaa päivät pitkät, niin samalla ottaa lisähyödyt irti.”

Toiko striimaus kehittymiseen uusia työkaluja näin näkyvyyshyötyjen ulkopuolelta?

”No ei juurikaan. Twitch-chätin vaikutus oli lähinnä negatiivinen, kun vei välillä huomiota.”

 

Ankkurit ja niiden jälkeen

SFTe-sportsin jälkeen Taavitsaista kutsui vielä yksi taipale ennen TI8:aan vievää OG:ta. Suomalaisvärillä täytetty 5 Anchors No Captain oli aktiivinen noin puoli vuotta vuoden 2017 joulukuusta eteenpäin. 5ANC sisälsi suuria nimiä Suomalaisen Dotan maailmasta, mukaan lukien Kalle ”Trixi” Saarisen.

Ankkurit pelasivat aktiivisesti Euroopan liigoissa ja turnauskarsinnoissa aina huhtikuulle 2018 asti, jolloin joukkue päätti yhdessä tuumin pistää pillit pussiin. Erityistä menestystä ei ankkurien kanssa ehtinyt kerätä, vaikka yritystä olikin.

Rakettistartti uralle tulikin kuitenkin kuin salama kirkkaalta taivaalta, eli odottamatta ja yllättäen.

Oliko 5ANC-joukkueen tarkoitus olla ’muutaman viikon hassuttelu’ vai oliko tavoitteet korkealla?

”Kyllä mulla ainakin oli sen tiimin suhteen tavoitteet korkealla, kyllähän me pelattiin porukalla melkein puoli vuotta. Kyllä mä koin, että meillä oli ihan hyvin potentiaalia päästä Minoreihin ja näin.”

Millaiset harjoittelurutiinit teillä oli Ankkureiden (ja SFT:nkin) kanssa?

”Neljästä kuuteen tuntia päivässä joukkueen kanssa ja sen ohella mitä ehti yksin publalla pelata.

Kuinka pitkään oli joukkueetonta aikaa Ankkureiden jälkeen? Mitä puuhailit sen aikaa?

”Olihan tossa sitä semmonen reilu kaks kuukautta. Se aika tuli striimattua täysaikaisesti.”

Oliko tämän aikaa uuden joukkueen haku kuitenkin jatkuvasti päällä?

”Ei, ei ollenkaan, ei mulla ollut edes mitään suunnitelmia pelata näissä TI-karsinnoissa. Oli aikomus vain striimata. Sitten Jesse tulikin kysyyn, että kiinnostaisko lähteä kokeileen. Kyllähän mä heti lähdin ja nyt me ollaan TI:ssä.”

Ehtikö kuitenkin tulla tarjouksia muistakin joukkueista?

”Olihan niitä.. Alliance oli yks joka halusi vähän kokeilla. Olin kuitenkin vähän sillä mielellä lähdössä, että menen ainoastaan joukkueeseen mikä olis paljon parempi entä minä. Sehän oli melko epätodennäköistä, mutta jos ei sellasta joukkuetta tulisi niin olisin vain striimaillut.”

 

Haastattelun toinen osa julkaistaan myöhemmin tällä viikolla. Toisessa osassa käsitellään OG:ta, International-valmisteluita ja Topiaksen fiiliksiä tulevaa koitosta kohtaan.