Vuonna 2016 HIFK-Hockey perusti esports-joukkueen, joka tuli tunnetuksi nimellä Helsinki REDS. Vuonna 2019 nimi lyheni hREDSiksi, ja organisaation nimen alla on neljän vuoden aikana nähty joukkueita maailman suosituimmissa peleissä, kuten CS:GO:ssa, Dota 2:ssa, Overwatchissa, konsolikiekossa, Fortnitessa ja Hearthstonessa

Tällä hetkellä organisaation nimi on edustettuna CS:GO:ssa, NHL:ssä sekä Valorantissa. hREDSillä on takanaan yksi Suomen suurimpia urheilubrändejä, ja varsinkin tänä vuonna siitä on ollut korvaamaton apu organisaatiolle.

– Kyllähän tänä vuonna esports on näyttänyt nahkansa, ja moniin muihin urheilulajeihin verrattuna ollaan pärjätty todella hyvin. Se, että meillä on koko HIFK-perhe tässä taustalla, tuo meille tekemiseen uskottavuutta, ja lisäksi HIFK:n puolelta löytyy pitkä kokemus yhteistyökumppanuuksien hoitamisesta, mikä on varsinkin tänä vuonna ollut korvaamaton apu, kulunutta vuotta kuvailee hREDSin manageri Christer Kasurinen.

Kolmen joukkueen edustus. Santeri ”Bonecolo” Sassi, Valorant (vas.), Samu ”samppa” Kylmälä, CS:GO, Perttu ”Beniitto” Kemppainen, NHL.

Kun matka käynnistyi neljä vuotta sitten, oli heti tiedossa, että työtä tullaan tekemään pitkäjänteisesti eikä pikavoittoja tavoitellen. Kun emoyhtiönä on suuri urheiluorganisaatio, ei päätöksiä tehdä impulsiivisesti, vaan tarkkaan harkiten. Esimerkiksi Riotin uutuspeliin Valorantiin mukaan lähtemistä suunniteltiin pitkään.

– Useita kuukausia siinä meni. Eemeli on betan julkaisusta saakka tunnustellut kenttää, mutta ennen julkaisua haluttiin varmistaa, että olemme tosissamme lähdössä tähän ja ottaa esimerkiksi järkevät pelaajakuvat, Kasurinen kuvailee.

“Se, mikä on jäänyt saavuttamatta menneisyydessä, saavutetaan tulevaisuudessa”

Kasurinen on tyytyväinen siihen, kuinka organisaation CS:GO ja NHL-joukkueet ovat pärjänneet, vaikka esimerkiksi CS-tiimi ei tehnyt tänä vuonna suurta läpimurtoa esimerkiksi kansainvälisesti. 

– Meidän kaarti on löytänyt aina tiensä kärkikahinoihin, vaikkei sieltä ehkä niitä voittoja ole tullut, niin siellä ollaan oltu kiinni. Vuoden aikana on ollut tiukkoja tilanteita niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin liigoissa, Kasurinen summaa.

hREDS rakentaa toimintaansa siten, ettei organisaation taloudellinen menestys kaadu esimerkiksi pelaajavaihtoihin. Tietä menestykseen rakennetaan vakaalle pohjalle, eikä liiketoiminta perustu pelkkään voittamiseen.

– Siinä missä muut saattaa ottaa nopeita nousupiikkejä ja menestyä, me korvataan se sillä, että talo ei sorru vaikka pelaajakauppoja menisi mönkään. Ei liiketoimintaa voi rakentaa sillä edellytyksellä, että mennään vain voitosta voittoon, Kasurinen toteaa.

Pelaajien hyvinvointi ja viihtyminen ovat organisaatiolle tärkeitä, eikä hREDS halua pitää pelaajia väkipakolla punaisessa paidassa. Tänä syksynä kaksi vuotta kestänyt yhteinen taival Suomen menestyneimmän Fortnite-pelaaja Lassi “BELAEU” Kallion kanssa päättyi. Syynä oli pelin kehittyminen organisaation ja Kallion mielestä huonoon suuntaan, ja lisäksi Kallio halusi jatkaa psykologian opintojaan.

– Lassi on loistava yksilö, ja hän on ollut Suomen paras pelaaja. Fortnitessa on aina haluttu nostaa enemmän esille henkilöbrändejä, eikä organisaat ole olleet niin hyvässä asemassa. Se on ollut enemmän sellaista näkyvyyspeliä, mikä on vaikuttanut negatiivisesti kilpapuolen kehitykseen, Kasurinen tiivistää.

Vaikka muutoksia on tapahtunut, ei Kasurista harmita vuodessa oikeastaan mikään. 

– Mä oon tosi huono katsomaan peruutuspeiliin ja harmittelemaan. Uskon että se, mikä on jäänyt saavuttamatta menneisyydessä, saavutetaan tulevaisuudessa.

Talon sisällä tittelit puuttuvat

Pelaaminen ja e-urheilu on pitkälti ihmisten kanssa toimimista ja yhdessä tekemistä. Kilpapelaajana ei pärjää pelkästään sillä, että heittää oikeat savut ja ampuu päähän, vaan varsinkin korkealla tasolla on tärkeää, että tekeminen on mielekästä ja organisaatio seisoo pelaajien takana.

– Ulospäin voidaan näyttää vähän kylmältä, mutta talon sisällä meillä ei täällä kenelläkään ole titteleitä. Kannan pelaajille vesipullot ja teen vaikka ruokaa jos on tarve. Esimerkiksi emo-organisaatio puhuu IFK-perheestä, ja meillä on sama meininki, Kasurinen kuvailee.

Vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen monin tavoin, ja Kasurinen – kuten varmasti moni muukin – harmittelee tapahtumien puuttumista. Kasurisen mukaan hREDS on parhaimmillaan livetapahtumissa.

Imagine Dragonsin Warriors kuvaa Kasurisen
mukaan hREDSin tekemistä ja ajatusta sen
taustalla loistavasti.

– Minä ja myös osa pelaajista ollaan paljon parempia persoonia ihmisten kanssa kasvotusten, ja nyt tässä etätyöaikana rutiinit ovat niin samanlaisia, ettei huomaa onko maanantai vai perjantai, Kasurinen toteaa.

Vaikka e-urheilun suosio on kasvanut vuonna 2020, on pandemia vaikuttanut organisaatioiden liiketoimintaan. Kasurinen on iloinen siitä, että jokainen kilpakumppani on näillä näkymin jotenkin klaarannut itsensä pandemian läpi.

– Vaikka ollut koetteleva vuosi, on mukavaa, että kaikki kilpakumppanit ovat päässeet jollain taavlla yli. Toivottavasti päästään starttaamaan vuosi 2021 puhtaalta pöydältä ja päästään voittamaan vanhoja ja uusia joukkeita!

Vaikka Kasurinen iloitsee siitä, että kilpailua löytyy, toivoo hän että suomalaisessa skenessä näkyisi tulevaisuudessa enemmän yhdistyvyyttä.

– Kaikki tietävät, että Suomessa on kohtuu pieni markkina-alue tällä alalla. Jokainen haluaa rakentaa oman pyöränsä uudelleen. Olen tehnyt tällä alalla virheitä vuodesta 2016 asti, ja nyt tulee koko ajan uusia organisaatioita, jotka saattavat tehdä samoja virheitä, Kasurinen pohtii.

– Se on fakta, että skenessä pitääkin olla kilpailua, mutta se, että organisaatioita syntyy kuin sieniä sateella, ei ole fiksua. Ei ole mikään liikesalaisuus miten pyöritetään e-urheiluorganisaatiota. Jos ihmisillä on palava halu työskennellä esportsissa, kannattaa ainakin alkuun tulla oppimaan näihin jo olemassa oleviin organisaatioihin, Kasurinen summaa.