Pelien parissa on mahdollista viettää aikaa monella tavalla: Kilpaillen toisia vastaan, nauttien hyvästä tarinasta ja maisemista – tai sitten pelaten ne läpi mahdollisimman nopeasti. Heinäkuussa Suomen Speedrun yhdistys FinnRuns ry järjesti FinnRuns 2021 -tapahtuman Jyväskylässä.

– Fiilis on luonnollisesti hyvä, mutta samalla outo. Reilussa vuodessa lähitapahtumien rutiini on vähän jo unohtunut, ja sitä lähdetäänkin pikkuhiljaa taas rakentamaan, kertoi FinnRuns ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Juuso Hämäläinen ennen tapahtuman alkua.

Tapahtuma järjestettiin JAMKin GamePit Pro – e-urheilun huippuvalmennustilassa, ja lisäksi osallistumaan pystyi myös etänä. Suorituksia striimattiin Twitchiin, josta lähetyksiä edelleen näkee. Mikäli tapahtumaa haluaa fiilistellä myöhemmin, tulevat leikatut lähetykset pian myös YouTubeen.

Tapahtumasta nautittiin niin livenä kuin etänäkin

Pandemian vuoksi lähitapahtumien järjestämistä on jouduttu rajoittamaan, ja tämänkin kesän tapahtuma järjestettiin rajoitusten mukaisesti. Tapahtumaan kokonaisuudessaan osallistui 30 pelaajaa, joista osa oli etänä.

– Järjestäjän näkökulmasta tapahtuma oli suurmenestys. Pelit menivät hyvin, ihmiset tykkäsivät uudesta tapahtumapaikasta ja yleisöä riitti, Hämäläinen kuvailee tapahtuman jälkeen.

– Kyllä tässä oli ihan erilainen tunnelma, kun oltiin suurin osa samassa tilassa taas, eikä jokainen kotonaan.

Vaikka yhteisöllisyys ja toisten speedrunista kiinnostuneiden tapaaminen jälleen livenä oli yksi tärkeä osa tapahtumaa, oli tapahtuman tarkoituksena myös tehdä hyvää. Hyväntekeväisyys on ollut pitkä perinne erilaisissa speedrun-tapahtumissa. FinnRuns 2021 -tapahtuman aikana kerättiin rahaa MIELI – Suomen mielenterveys ry:lle. 

– Mielenterveystyön tukeminen on alati tarpeellista, etenkin rankan pandemian aikana, joten MIELI on ollut helppo valinta.

Ensimmäisen keräyksensä FinnRuns järjesti viime vuonna, ja reilun vuoden aikana eri tapahtumissa rahaa on kerätty reilu 10 000 euroa. Tänä vuonna tapahtuman aikana rahaa kertyi yli 2000 euroa lahjoituksina. 

Loppuvuonna yhteistyötä Yle E-urheilun kanssa, seuraava varsinainen tapahtuma ensi vuonna

Seuraavan varsinaisen tapahtuman yhdistys järjestää vasta ensi vuonna, mutta sitäkin ennen tapahtuu. Loppuvuoden suunnitelmiin kuuluu muun muassa yhteislähetys Yle E-urheilun kanssa, sekä järjestää Super Mario Bros 3. SM-kisat, joiden finaalilähetys on tarkoitus näyttää Ylellä. 

Mikäli speedrunaus kiinnostaa, kannattaa liittyä FinnRunsin Discordiin. Yhteisöllisyys on iso osa lajia, ja yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia juuri siksi, että eri pelien pelaajat pääsisivät kokoontumaan yhteen, esittelemään pelejään ja inspiroimaan toisiaan. 

– Rohkeasti kannattaa tulla messiin! Viikonloppunakin nähtiin ensikertalaisia, ja kaikesta päätellen tykkäsivät menosta, Hämäläinen kertoo.

Aloittelijan kannattaa käyttää reset-nappulaa maltilla

Hämäläisellä on antaa muutamia vinkkejä niille, jotka haluaisivat hypätä speedrunauksen maailmaan. 

– Ensin pitää tietenkin löytää se peli, mitä pelaa. Suosittelen, että peli on ennestään tuttu tai muuten kiinnostaa paljon, sillä muute ei jaksa harjoitella ja jauhaa yrityksiä, Hämäläinen vinkkaa.

Koska lajissa on tarkoituksena päästä peli läpi mahdollisimman nopeasti, joutuu peliä harjoittelemaan paljon. Hämäläinen mainitseekin kääntöpuoleksi sen, että kun peliä alkaa speedrunaamaan, ei paluuta niin sanottuun normaaliin näkökulmaan ja pelityyliin enää ole.

– Siksi parhaita vaihtoehtoja ovat usein pelit joita rakastaa, mutta jotka ovat jo täysin puhkipelattu.

Toinen tärkeä neuvo aloittelevalle speedrunaajalle on reset-nappulan maltillinen käyttö. Heti alkuun ei kannata omaksua maailmanennätys tason pelaajien tapaa aloittaa alusta, jos pieninkin virhe tapahtuu.

– Itse ainakin olen huomannut että parhaat tulokset ovat tulleet levon ja taukojen jälkeen kuten kaikessa muussakin, ei hakkaamalla päätä seinään kellon kanssa. Kärsivällisyys on hyve speedruneissa, Hämäläinen toteaa.

Kolmantena asiana Hämäläinen muistuttaa vielä siitä, että vaikka speedrunaus pyörii paljon nopeuden ja sijoitusten ympärillä, on yhteisöllisyys aivan yhtä suuri osa lajia, josta syystä yhdistyksenkin tapahtumiin kannattaa osallistua rohkeasti.