Toivo ei kuollutENCE teki historiaa

Kuten uutisoimme eilen, ENCE teki historiaa päästessään ensimmäisenä suomalaisena joukkueena kahdeksan parhaan joukkoon Major-vaiheessa. ENCEn taival Legends-tasolla oli niin sanottu ”käänteinen lakaisu” – hävittyään aluksi Renegadesille ja HellRaisersille ENCE kaatoi paras kolmesta -formaatilla BIGin, G2:n ja lopulta sunnuntaina AVANGARin.

Selkä seinää vastaan taistellut ENCE näytti kärsivältä viimeiseen mahdollisuuteensa asti, joka oli Train BIGiä vastaan. ENCE nousi takaa-ajajan asemasta saksalaisten ohi voittaen ottelusarjan lopulta 2-1 ja kaataen sekä G2:n että AVANGARin myöhemmin 2-0.

Jatkoon päässeistä suurin osa ennakkosuosikkeja

Tiensä puolivälieriin raivanneet joukkueet osattiin ennustaa melko hyvin etukäteen. Astralis, Liquid ja Natus Vincere, turnauksen kirkkaimmat ennakkosuosikit, pääsivät kaikki jatkoon. Astralis ja Liquid voittivat kaikki pelinsä, kun taas Na’Vi hävisi ainoastaan Liquidille kolmannessa erässä. Myös MIBR:in ja FaZen kaltaisten menestysjoukkueiden jatkoonpääsy nähtiin jo kaukaa, vaikka FaZelle jatkolippu ei irronnutkaan niin helposti kuin useimmat odottivat.

ENCElle jatkopaikka oli kiven takana, mutta pakkansa kokoon saanut joukkue lunasti paikkansa kuitenkin ansaitusti. Realistisesti ENCEn on vaikea kuitenkaan odottaa etenevän välierissä pitkälle, sillä jo ensimmäisessä ottelussa vastaan astuu toinen kahdesta suurnimestä Liquidin muodossa.

NiP on toki organisaationa tuttu menestyjä Majoreissa, mutta uusin kokoonpano ei ole vakuuttanut kaikissa turnauksissa. Viidennessä erässä jatkoon päässeet ruotsalaiset saivat toden teolla taistella paikasta, mutta saivat sen kuitenkin ansaitusti veteraanipelaajiensa herättyä viimeiseen otteluun. Kahdeksas jatkoon päässyt joukkue on vahvoja otteita turnauksessa näyttänyt australialainen Renegades, joka ENCEn tapaan teki historiaa ollessaan ensimmäinen Aasian ja Tyynenmeren alueen joukkue välierissä.

Välierien otteluparit

Astralis – NiP

Ottelun sekä mahdollisesti koko turnauksen vahvimman ennakkosuosikin Astraliksen vastaan asettuu jatkopaikkansa pitkän kaavan kautta haalinut NiP. NiP ei ole väläytellyt voimiaan viime aikoina yhtä kirkkaasti kuin Astralis, joka on ennen Majoreita suoriutunut tasaisen hyvin voittaen turnauksia vuoden 2018 lopulla. Taktisessa pelissään Astralis on edelleen selkeästi edellä kaikkia muita joukkueita,

Vuoden 2019 aikana Astralis on pelannut vain yhden turnauksen, iBUYPOWER Mastersin, jossa se hävisi finaalissa Liquidille. NiPille Major on vuoden ensimmäinen turnaus, ja vaikka joukkueen tulokset ovat sen lähihistoriassa olleet hyvin vaihtelevia, tiedetään NiP joukkueena, joka pystyy tarpeen tullen yllättämään Astraliksen.

Renegades – MIBR

Renegades on pelannut Majorin tähän asti lyhyesti sanottuna vakuuttavasti. Challengers-tasolla Renegades ei hävinnyt yhtäkään karttaa, ja Legends-tasolla aussit taipuivat ainoastaan Astraliksen edessä. MIBR:in tulokset ovat puolestaan olleet vaihtelevia, sisältäen toisaalta rökäletappion Cloud9:lle Legendsin avauserässä, mutta myös helppoja voittoja kolmesta seuraavasta pelistä.

Historiallisesti MIBR on voittanut suurimman osan taistoista Renegadesia vastaan. Renegades on pystynyt kouluttamaan brasseja lähinnä online-peleissä yllättämällä, mutta rosvokatraan nykyistä virettä katsellen on vaikea uskoa, että ottelusta tulisi helppo – kummallekaan osapuolelle. MIBR:illä on toisaalta takanaan aiemmin vahvasti dominoinut kokoonpano, mutta vastassaan elävää historiaa tekevä aussivitja, joten lopputulos voi käytännössä olla millainen tahansa.

Natus Vincere – FaZe

Myös Na’Vi on pelannut viime aikoina tasaisen vakuuttavasti. GG.BET ICE Challengen finaalissa ukrainalais-venäläisjoukkue koki suhteellisen nöyryyttävän tappion Northia vastaan, mutta kyseistä pikkuturnausta lukuunottamatta joukkue on pelannut vahvasti. Ainoastaan Liquid onnistui voittamaan Na’Vin Legends-tasolla, mutta muut vastustajat Na’Vi päihitti vakuuttavasti. Ranskalainen Vitality vei ottelun Na’Via vastaan useammalle jatkoajalle, mutta Na’Vi oli numeroista huolimatta näennäisesti niskan päällä ottelussa.

FaZe taas ei ole lunastanut odotuksiaan Majorissa. Viidennestä ottelustaan jatkoon päässyt sekajoukkue aloitti vahvasti HellRaisersia vastaan, mutta kompuroi kaksi seuraavaa otteluaan häviten niukasti sekä Renegadesille että ENCEn pudottamalla AVANGARille. compLexity juoksutti FaZea toden teolla neljännessä erässä, ja Cloud9 kiri FaZen varman karttavoiton 30. erään asti, joten FaZea voi turvallisesti pitää ottelussa altavastaajana.

Liquid – ENCE

ENCEllä ei vastustajan suhteen olisi voinut juuri huonompi tuuri käydä. Astraliksen ohella ennakkosuosikkina turnausta pelaava amerikkalainen Liquid voitti kaikki neljä Legends-tasolla pelaamaansa karttaa. Vaikka ainoastaan yksi karttavoitoista tuli turvallisella marginaalilla, ovat Liquidin pelaajat näyttäneet Majorin aikana ehkä jopa turnauksen parasta yksilöpotentiaalia.

ENCEn taival Legends-tasolla on ollut eräänlainen feenikslinnun herääminen. Vasta viimeisen oljenkortensa varassa roikkuvana ENCE onnistui kääntämään pelinsä suunnan – ja se kääntyikin toden teolla. Kolmannen ottelunsa puoliväliin asti ENCE pelasi kuin vasta-alkajien hätiköivä ja pelkäävä höntsäjengi, mutta puolet BIG-pelistä ja loput otteluistaan ENCE on todella näyttänyt, mihin Suomen poika pystyy kun tarpeeksi haluaa. Samalla mentaliteetilla ENCE voi hyvänä päivänä päihittää Liquidin, mutta ottelun voittaminen vaatii Aleksi ”allu” Jallin miehistöltä suorituksia, jollaisiin suomalaisjoukkue ei ole vielä aiemmin taipunut.

Välierät alkavat torstaina 28.2. Na’Vin ja FaZen pelillä kello 17.30. ENCEn osalta koitos alkaa samana iltana noin kello 20.30 aiemman ottelun päätyttyä.

Lähteet: HLTV, Liquipedia Kuvalähde: ESL/Adela Sznajder