Puolan Katowicessa pelattava vuoden kahdesta Major-turnauksesta ensimmäinen, IEM Katowice, jatkuu nyt Legends-tasolla. Keskiviikkona 20.2. jatkuvan turnauksen alusta vauhtia, yllätyksiä ja vaarallisia tilanteita ei ole jäänyt puuttumaan.

ENCE jatkaa pelejään keskiviikkona – seurana suosikkeja ja yllättäviä nimiä

Major-turnauksen seuraava taso, Legends-taso, on Challengersin tavoin 16 joukkueen taso, joka pelataan Swiss-formaattia noudattaen. Pudotus- ja jatkopelit pelataan paras kolmesta -periaatteella ja loput peleistä paras yhdestä -periaatteella.

Puhtaalla pelillä (3-0) haastajista etenivät jatkoon australialainen Renegades ja pohjoisamerikkalainen NRG. Molemmat joukkueet nousivat legendojen joukkoon pudottamatta haastajavaiheessa karttaakaan ja välttyen samalla jatkoajoilta. ENCE ei kuitenkaan päästänyt australialaisia helpolla, ja kiinalainen TYLOO hävisi NRG:lle kahdessa kartassa vain kolmen kierroksen marginaalilla.

Seuraavana päivänä 3-1 -tuloksin eteni kolme joukkuetta: Ranskan ihmepojan Mathieu ”ZyWoO” Herbautin edustama Vitality, Kazakstanin ”nuoret hurjat” eli AVANGAR ja AUG-kivääritulituksesta täpärästi selvinnyt ENCE. Tässäkään vaiheessa kukaan ei saanut voittoa ilmaiseksi. Yksi turnauksen mustista hevosista, kiinalainen ViCi, ajoi Vitalityn seinää vasten venyttäen ensimmäisen kartan 47 kierroksen mittaiseksi. AVANGAR kaatoi TYLOOn kahdessa kartassa, joskin tällä kertaa TYLOO hävisi ottelun päätähuimaavalla viiden kierroksen marginaalilla. ENCE ja venäläinen Winstrike voittivat illan viimeisessä ottelussa toistensa karttavalinnat ja venyttivät Train-kartan 29 kierrokseen – josta terroristit voittivat yhteensä kolme.

Sunnuntaina pelatuissa viidennen kierroksen otteluissa NiP vei Ruotsin värit Legends-tasolle katkaisten viimein siivet ViCiltä. 3-2 -tuloksella jatkoon pääsi myös ranskalainen G2, joka hävisi TYLOOlle ensimmäisessä kartassa, mutta murjoi kiinalaiset tylysti kahdessa seuraavassa päästäkseen jatkoon. Viimeisessä Challengers-pelissä kohtasivat Winstrike ja viimeisintä edeltävän Major-turnauksen voittaja, amerikkalais-eurooppalainen Cloud9. Winstrike taisteli pelissä loppuun asti, mutta Cloud9 vei viimeisen legendapaikan lopulta kahden kartan ja yhden jatkoajan jälkeen.

Yllätyksiä ja pettymyksiä: itätuuli on löytänyt vastauksen länsituulen hegemoniaan

Challengers-tason yllättävin tapahtuma oli kenties ruotsalaisen fnaticin karsiutuminen ensimmäistä kertaa lohkovaiheessa koko Major-syklin historiassa. Jäätyään täpärästi Legends-tason ulkopuolelle niin ikään ensimmäistä kertaa seuran historiassa Lontoon Major-turnauksessa syksyllä, joutuivat fnaticin pelaajat taistelemaan Minor-menestyjien kanssa.

Monet tahot odottivat myös, että ViCi lentäisi turnauksesta kotiin ensimmäisen kolmen päivän aikana. ViCi näytti kuitenkin, ettei Kiinan kakkosjoukkue tullut turnaukseen harjoittelemaan: Vitality ja NiP voittivat ottelunsa kiinalaisia vastaan vain täpärästi, kun taas fnatic ja Cloud9 saivat kylmää kyytiä mustavalkopaidoilta.

ViCi näytti uutena tulijana kyntensä Challengers-tasolla. Kuvassa ZhiHong ”aumaN” Liu.

Tyhjästä ponnistanut brasilialainen FURIA sai lähtöpassit neljännen ottelunsa jälkeen, mutta hekään eivät päästäneet vastustajiaan helpolla. Ainoastaan NiP onnistui voittamaan nuoret brasilialaiset turvallisella marginaalilla. Niin ikään vastikään pinnalle noussut Winstrike uudella kokoonpanollaan laittoi hanakasti kampoihin epäilijöille, taipuen vasta viidennen kierroksen ottelussa.

Kaikki joukolla tähtiä särkemään

Keskiviikkona alkavan Legends-tason nimet ovat kovia, mutta suurin osa Lontoon Majorin legendajoukkueista on tehnyt vastikään kokoonpanomuutoksia. Lontoon kahdeksasta legendasta ainoastaan kaksi pelaa Spodek-areenalla samalla kokoonpanolla – nimittäin turnauksen finalistit, titaanit Na’Vi ja Astralis.

Tammikuun alussa Pohjois-Amerikan kärkinimi Liquid näytti, ettei Astralis ole voittamaton kaatamalla tanskalaisjätit iBUYPOWER Mastersin finaalissa. Na’Vi on taas herättänyt yhteisössä kysymysmerkkejä muun muassa motivaatio-ongelmien ja veteraanikapteeni Daniil ”Zeus” Teslenkon eläköitymispuheiden seurauksena.

Sekajoukkueiden kärkisijaa edelleen pitävä FaZe lähtee taistoon toissa kesän Krakovan Major-turnauksen MVP-pelaajan Dauren ”AdreN” Kystaubayevin kanssa, joskin kokoonpano on huhujen mukaan nykyisellään väliaikainen. Saksalainen BIG puolestaan otti rautakäpäliensä suojiin turkkilaisen tähtäyskoneen İsmailcan ”XANTARES” Dörtkardeşin. MIBR puolestaan palaa pelikentille kokonaan brasilialaisella kokoonpanolla – samalla, jolla joukkue hallitsi skeneä vuonna 2017 SK Gamingin väreissä.

ENCElle seuraava taso tulee olemaan todellinen haaste. Useimmat osasivat odottaa joukkueen pääsevän legendaksi, mutta Champions-tason eli playoff-tason saavuttaminen tulee olemaan koitoksen takana. Osalle joukkueista, kuten Astralikselle ja Liquidille, jatkoon pääseminen on lähes selviö. Myös Lontoon legendojen joukossa on kuitenkin kysymysmerkkejä, kuten eurooppalaisjoukkue HellRaisers ja kaikkia suuria englanninkielisiä maita edustava compLexity. Jotkut Challengers-tason jatkoonpääsijöistä ovat puolestaan aiemmin kyykyttäneet ENCEä – ja toisin päin.  

Katowicen Legends-tasolla nähdään seuraavat joukkueet:

FACEIT London Majorin legendat

 • Astralis
 • Natus Vincere
 • MIBR
 • Team Liquid
 • BIG
 • compLexity
 • HellRaisers
 • FaZe Clan

Katowicen uudet legendat

 • ENCE
 • Vitality
 • G2
 • Ninjas in Pyjamas
 • NRG
 • AVANGAR
 • Renegades
 • Cloud9

Legends-tason pelit alkavat keskiviikkona 20.2. kello 14.00. Otteluja ja lähetyksiä voi seurata helpoiten HLTV:n välityksellä.

Lähteet: HLTV, Liquipedia Kuvalähteet: ESL/Helena Kristiansson,
ESL/Helena Kristiansson, ESL/Adela Sznajder