Ensikosketuksensa CS:ään Iiro ”navix” Sorsa sai jo vuonna 2003, jolloin hän pelasi CS:n 1.5 – versiota.

— Siirryin cs:go versioon 1.6 versiosta heti kun se julkaistiin, kaikenkaikkiaan olen pelannut counter-strikeä vuodesta 2003 jolloinka pelasin 1.5 versiota tuolloin ”clanbase” oli kova juttu. Myöskin CS:Sourcessa tuli kokeiltua siipiä ja tuolloin pelasinkin ”pro” tasolla.

Jos joku ei ole aiemmin tutustunut striimaamiseen, niin se on pääsääntöisesti oman pelaamisensa suoratoistoa esimerkiksi erilaisissa palveluissa kuten Twitch.

— Striimaaminen alkoi vuonna 2017 kun olin seuraillut twitchiä ja mietin että pitäisikö itsekkin kokeilla. Tuolloin aloittamisen suurimmat haasteet oli mm. oikeiden obs asetuksien löytäminen omalle koneelle, kun mikään ei tullut automaattisesti kuten nykyään.

Navix onkin erittäin tunnettu suomalaisessa e-urheilustriimauspiireissä. Voidaankin puhua myöskin striimaajien ammatilaisuudesta, sillä esimerkiksi navixilla on takanaan useita peliaiheisia lähetyksiä.

— Vuoden 2017 syksyllä uskalsin ensimmäisen kerran kysästä yhteistyökumppania ja olin yhteydessä Roccatin edustajaan kerroin kuka olen mitä teen ja myöskin tulevaisuuden haaveista, tuolloin varmasti ensimmäisen kerran oli mielessä että striimaaminen on asia jota haluan tehdä aluksi ainakin työni ohella ja siitä sitten mahdollisuuksien mukaan tarttua muihinkin haasteisiin.

Myöskään striimaaminen ei ole varmasti aina niin autuasta siksi kysyimmekin, että mitkä asiat kokeneen navixin mielestä tekee striimaamisesta parhaan ja mitkä puolestaan päinvastoin eivät ole niin mieluisia.

— Striimaamisessa parasta on se että voit olla vuorovaikutuksessa katsojiin livenä ja sitä kautta olen saanut paljon uusia ystäviä. Huonoina asioina näen, trollaamisen ja sen miten anonyymina nimimerkin takaa joku pystyy huutelemaan ja myöskin ”satuttamaan”. Itsellä on sen verran kova nahka että pystyn suodattamaan suurimman osan, mutta joillekkin tuommoiset asiat voivat olla niitä jotka saavat lopettamaan koko touhun heti alkuunsa.

Moni striimaaja on nuorille esikuvia, joten heitä myöskin katsotaan nk. ylöspäin. Navix kertoo pyrkivänsä omalla käyttäytymisellään olemaan hyvä roolimalli nuorille, joista tulevaisuudessa voi kuoriutua seuraavat striimauksen isot nimet.

Vaikka navix onkin striimannut erittäin pitkän aikaan, hän kuitenkin toivoo tulevaisuudessa työllistyvänsä rakkaan harrastuksen parissa.

— En välttämättä yksistään csgo:n parissa, tästä esimerkkinä 2019 syksy kun kävimme SJ Gamingin APEX-joukkueen kanssa Puolan Krakovassa Apex Preseason Invitational – turnauksessa, menestystä ei valitettavasti tullut mutta kokemuksena se oli ainutlaatuinen. Olisi mahtavaa joskus työllistää itsensä rakkaan ”harrastuksen” parissa.

Kulunut vuosi on ollut navixille erityisen raskas, mutta kaikista niistä epäonnisista tapahtumista huolimatta Navix on pystynyt ammentaa itseensä uskoa paremmasta huomisesta.

— Totta tosiaan, vuosi 2020 on ollut itselle tosi vaikea niin, henkisesti kuin fyysisesti. Huhtikuussa kävin nappaamassa koepalan imusolmukkeesta ja tuosta löytyi syöpä. Nyt vihdoin 6 kuukauden hoitojakson jälkeen hoidot ovat ohi ja pääsee palautumaan ”normaaliin” arkeen, sekä striimien pariin. Itsellä on aina ollut todella luottavainen asenne siihen että tulen kuntoon syksyksi, tästä kertoo myös se että olen järjestellyt ”setuppia” jotta olisin valmis striimaamaan sen 3-5 kertaa viikossa kun voimat on täysin palautuneet. Missään vaiheessa en halunnut luovuttaa, koko kevään sekä kesän oli semmoinen olo että täältä tullaan entistä vahvempana takaisin.

Kysyimmekin Navixilta seuraavat tavoitteet striimaamisen saralla, kun vihdoin aika koittaa palata takaisin striimaamisen pariin.

— Omat tavoitteet striimaamisen saralla on tottakai se että pystyn olemaan edelleen viihdyttävä sekä kiinnostava, mutta myöskin yhteisöllisyys on ollut itselle aina todella tärkeä asia, eli tahdon oman menestyksen saralla myös keskittyä muihin, pitää huolen siitä että jos joku tarvitsee jotain tai haluaa ohjeita / neuvoja niin niitä voisi kysyä esimerkiksi minulta. Myöskään en ole vielä kadottanut haaveita siitä että voisin toimia esportin saralla muutenkin kuin striimaajana.

Moni nuori haaveilee striimaamisen aloittamisesta, silloin saattaa kokea epävarmuutta ja pelkoa epäonnistumisesta. Kysyimmekin, että mitä kokenut striimaaja haluaa sanoa näille nuorille, jotka haaveilee striimaajanurasta.

— Älä koskaan mieti sitä mitä muut ajattelee, jos joku sanoo että susta ei ole siihen niin muista että elät vain itseäsi varten ja jos susta tuntuu siltä että striimaaminen on se mitä haluat tehdä niin tee sitä ja toteuta unelmiasi! Ole rohkea, ota yhteyttä organisaatioihin jos tarvitset apua tai koet että eteen tulee jotain haasteita, kysy joltain joka on jo ”alalla” saat varmasti apua.