Tuntemattomat suuruudet kuten Head&Shoulders, SAP ja Vodafone ovat muun muassa lähteneet e-urheiluun mukaan sponsoroinneilla viime aikoina. Suurien firmojen mukaan hyppäämistä on odotettu jo pitkän aikaa, mutta missä luuraavat Suomen e-urheiluscenen sponsorit?

Sponsorit mahdollistavat korkean luokan kilpapelaamisen

E-urheilussa on pelattu kovimmalla tasolla jo pitkään ennen sponsorien mukaan astumista, mutta sponsorointi on mahdollistanut pelaajille aivan uudenlaisen tavan harjoittaa kilpailullista pelaamista. Pohjimmiltaan ilman sponsoreita kukaan ei voi käyttää kaikkea aikaansa pelaamisen: jonkun muotoinen rahallinen tuki on lähestulkoon välttämätöntä. Ammattipelaajat käyttävät melkein kaiken aikansa harjoitellessaan sitä omaa peliään, ja resursseja muun elämän ylläpitämiseen ei ehkä riitä ilman ulkopuolista tukea.

Sponsorien ensisijainen tehtävä on tukea omaa sponsoroitavaa menestymään. Vastavuoroisesti sponsoroitavien tehtäväksi jää auttaa rahoittajaa saavuttamaan omat tavoitteensa. Hyvässä sponsorointisuhteessa nämä kaksi tavoitetta on nivottu yhteen, ja toisen onnistuminen näkyy positiivisesti vastinparissaan. Hyvänä esimerkkinä tästä voidaan pitää perinteisessä urheilumaailmassa nähtyjä urheiluvalmistajien sponsoroimien urheilijoiden menestymistä. Esimerkiksi kun Patrik Laine menestyy Bauerin luistimilla, se näkyy valmistajan myynnissä – kaikki haluavat osan siitä menestyjän aurasta, ja sitä haetaan vaikka niiden varusteiden kautta. Sama toimii e-urheilussa: kun Liquid tai Ninjas in Pyjamas saavuttavat suuria voittoja niin heidän käyttämiensä tarvikkeiden arvo nousee pelaajien silmissä.

Ensimmäiset suuret sponsorit e-urheilussa ovatkin tähän asti olleet juuri tällaisia lähestulkoon luonnollisia sponsoreita. Intel, ASUS, Monster Energy ja Betway ovat esimerkkejä organisaatioista, jotka lähtivät e-urheiluun mukaan jo lajin ollessa vasta lasten kengissä. Tätä mukaan lähtemistä siivitti varmasti se, että kaikki neljä yritystä olivat jo ennestään jollain tasolla tekemisissä pelaajien ja kilpapelaamisen kanssa.

Edellä mainittuja organisaatioita on seurannut liuta yrityksiä, millä ei näennäisesti ole mitään siteitä pelialaan, mutta ne haluavat säilyttää yhteyden nuoreen yleisöön, joka e-urheilulla on. BMW, Vodafone, Pringles ja SAP ovat esimerkkejä tästä yritysryppäästä. Perinteinen markkinointi ei enää pure nuorempiin kuluttajiin, joten uusiin keinoihin ja tapoihin on taivuttava tai tiputtava kyydistä.

 E-urheilun sponsorointi Suomessa

Suomessa tilanne on kansainvälisessä vertailussa hyvällä mallilla. E-urheilun sponsorointiin on lähtenyt mukaan jo kiitettävä määrä yrityksiä, joille pelaajat ovat jo ennestään tuttu kohderyhmä. Tästä ryhmästä on ehdottomasti nostettava esille Jimm’s, Gigantti ja Telia.

Jimm’s varmasti oli jo yrityksen luonteensa takia todella aikaisin liikkeellä, ja firma onkin ollut näyttämässä Suomessa esimerkkiä e-urheilun sponsoroinnissa. Tällä hetkellä Jimm’s sponsoroi muun muassa Havua ja käytännössä kaikkia Suomessa tapahtuvia suuria LAN-tapahtumia.

Monelle Overwatchia seuraavalle Gigantti on tuttu sponsori. Team Gigantti on niittänyt menestystä Overwatch Contenders -liigassa, ja napannut itselleen muun muassa Euroopan mestaruuden. Monet joukkueen pelaajat ovat myös edenneet Overwatchin suurimpaan liigan OWL:ään asti.

Vielä astetta isompi organisaatio, joka on lähtenyt kanssa tähän leikkiin mukaan, on Telia. Teleoperaattori Telia on panostanut e-urheiluun todella isolla kädellä, ja yritys on tällä hetkellä muun muassa Suomen e-urheilumaajoukkueen virallinen pääkumppani. Assemblyn taustaorganisaatio siirtyi myös viime kesänä Telian omistukseen, mikä sumentaa rajoja onko kyseessä enää pelkkää sponsorointia, mutta silti voidaan varmaan todeta Telian tällä hetkellä olevan Suomen suurin e-urheilun sponsori.

Nyt kun mukaan on jo lähtenyt pelaamista lähellä olevia organisaatioita, kysymys kuuluukin: milloin muut yritykset lähtevät mukaan? Eurheilu.comissakin hoettu mantra “e-urheilu on jääkiekon jälkeen seuratuin laji alle 30-v miesten keskuudessa” enteilee, että kohta jokaisen firman, joka haluaa tavoittaa nuoren yleisön pitää ottaa e-urheilu huomioon tavalla tai toisella.

Milloin Suomessa tullaan näkemään kun meille kaikille tutut ja läheiset firmat lähtevät tukemaan yhtä suosituinta harrastamisen ja kilpapelaamisen muotoa? Ovatko Tokmanni Cup tai Nokia League mahdottomilta kuulostavia ajatuksia? Ehkä tällä hetkellä, mutta pitää pitää mielessä että maailmalla e-urheiluun on mukaan lähtenyt jo sellaisia pieniä nappulakauppiaita kuten Adidas, Gilette, Mercedes-Benz ja Snickers.

Lähteet: Esports Observer, ISPO Kansikuva: