Lottovoitto. Niin KOVAn uuden Valorant-joukkueen kapteeni Jesse “JESMUND” Terävä kuvailee joukkuettaan. Kaksi suomalaista ja kolme ruotsalaista pelaajaa on jo aiemmin pelannut yhdessä, mutta organisaatiota ei koko kokoonpanolle ole löytynyt ennen KOVAa.

– Mehän Matin kanssa juteltiin joskus pari kuukautta sitten, ja hän kertoi että KOVA olisi kiinnostunut Valorantista. Lupasin Matille [Matti Orava], että etsin parhaan mahdollisen joukkueen minkä voitte saada, Terävä kuvailee.

Lupaava kokoonpano löytyi nopeasti, mutta Terävä ei ollut osa sitä, vaikka try-outteja harkittiinkin. Samaan aikaan hän etsi itselleen joukkuetta, eikä lopulta hänen löytämänsä kokoonpano päätynyt KOVAan. Sen jälkeen palaset alkoivat loksahdella kohdilleen.

Kovat paineet Team Vitalityssa – pelihalu jatkui penkityksen jälkeen

Noin vuosi sitten haastattelimme Terävää viimeksi, ja silloin hän valmistautui Riotin järjestämään First Strike -turnaukseen yhdessä kansainvälisen joukkueen, Team Nolpenkin kanssa. Joukkue oli kasattu statistiikkojen perusteella Euroopan parhaista pelaajista, mutta se jäi vaille menestystä jättiturnauksessa, ja lopulta joukkue hajosi. 

Terävän matka Valorantissa ei kuitenkaan päättynyt, ja viime maaliskuussa hänet napattiin Team Vitalityyn. Yhdessä maailman suurimmissa organisaatioissa paineet olivat kovat, ja paljon uutta oppia tarttui käteen.

– Suoraan sanottuna oli aika kovat paineet. Vaikka organisaation puolelta kaikki toimi todella hyvin, niin totta kai kun on maailman suurimpia organisaatioita, niin odotukset ovat aika korkealla myös. Niitä pelejä on vaan pakko voittaa, Terävä kuvailee aikaansa Vitalityssa.

Vaikka joukkue pärjäsi kohtuullisen hyvin, jäi saavutuksista aina puuttumaan jotain. Lopulta Terävä penkitettiin, ja hän alkoi pohtia tulevaisuutta.

– Kyllä mä halusin heti jatkaa pelaamista, mä en hirveen hevillä luovuta jos haluan jotain tehdä. Kahden kuukauden miettimisen jälkeen alkoi paine kertyä ja tiesin, että kohta on pakko tehdä töitä, Terävä kuvailee.

Terävä kävi try-outeilla, mutta toteaa nyt jälkeenpäin, että se prosessi mitä monet organisaatiot käyttävät uuden pelaajan löytymiseen ei ole pelaajalle optimaalinen. 

– Esimerkiksi yhden joukkueen kanssa kävin pelaamassa päivän aikana kolme kertaa Bindin. Se on mulle kaikista huonoin kartta, ja siinä pitäisi sitten kolmesti samassa kartassa näyttää että olet hyvä pelaamaan, Terävä kommentoi.

– Lisäksi rooli saattaa vaihtua ihan täysin prosessin aikana. Joku vaikka signataan duelistiksi mutta myöhemmin rooli vaihtuu ihan täysin toiseen, ja se voi olla aika hankala paikka, Terävä jatkaa.

Nyt viisi kaverusta samassa joukkueessa

Nyt KOVAn riveihin siirtyvä joukkue on pelannut aiemmin lähes samalla rosterilla HSDIRR -nimellä, ja ollut top20-joukkueiden joukossa EU:n rankingissa. Kokoonpano on aiemmin etsinyt itselleen organisaatiota, mutta sopimukset ovat kaatuneet erinäisistä syistä, ja pitkään yhteinen tulevaisuus vaikutti epävarmalta.

– Tässä on vuoden aikana käynyt todella huonoa tuuria ja traagisiakin juttuja. Jos nyt ei oltaisi saatu tätä sopimusta, olisi varmaan homma kaatunut kokonaan, Terävä toteaa vakavana.

Nyt, kun sopimukset on viimein allekirjoitettu, on Teräväkin päässyt huokaisemaan helpotuksesta, vaikka sopimukset tietävät myös tiukkaa harjoittelukalenteria. Siitä Terävä ei kuitenkaan ole huolissaan, sillä hän uskoo, että yksilötasolla jokaisella on mahdollisuus haastaa tier1-joukkeita. Vain yhdessä pelaaminen vaatii hiomista.

– Meillä on ihan älytömän hyvä pöhinä, ja kaikkia pidetään joukkueessa tasavertaisina. On todella harvinaista, että saadaan oikeasti 5 kaverusta samaan joukkueeseen, Terävä hehkuttaa.

– Jos vertaa esimerkiksi Vitalityyn, niin ei siellä tuntunut että voi präkkien jälkeen jäädä jauhamaan muista jutuista, vaan siellä piti olla ihan helvetin vahva ja hyvä pelaamaan. Nyt pystyn vaikka Alen [Alend Khalaf] kanssa hyppäämään suoraan Valorantista kolmeksi tunniksi New Worldiin ja jauhaa ihan muita juttuja.

Joukkueen jäsenet odottavat innolla, että pääsevät tapaamaan toisensa livenä bootcampilla. Terävä on kuitenkin joutunut ottamaan jo huomioon erään kulttuurieron suomalaisten ja ruotsalaisten pelaajien välillä

– Ne käy saunassa uimahousut jalassa! Mä kyllä jo sanoin jätkille, että se ei ole suotavaa sitten ku ne tulee tänne, Terävä nauraa.

Täysi luottamus joukkueeseen ja organisaatioon

Terävälle KOVA on organisaationa tuttu jo ennestään, sillä hänen ja organisaation historiasta löytyy yhteistyötä. Se luo omat paineensa joukkueen suoriutumiselle.

– On siistiä lähteä pelaamaan kun tuntee organisaation väen hyvin, mutta kyllä se luo myös sellaisen paineen, etten halua tuottaa pettymystä heille enkä myöskään jätkille. Luotan kyllä tähän täysin, sillä nyt parin viikon ajan on ollut paljon parempi fiilis kuin missään joukkueessa aiemmin, Terävä summaa.

Pienempään organisaatioon siirtyminen Team Vitalitysta ei tunnu haittaavaan Terävää, sillä hänelle luottamus ja toimiva kommunikaatio ovat tärkeitä.

– Musta tuntuu, ettei 90% Vitalityn staffista edes tiennyt, että mä pelaan siellä. Se on ihan ymmärrettävää kun on niin iso organisaatio, mutta kyllä se tuntuu hyvältä kun voi puhua suoraan ja tuntee henkilöt.

Joukkue nähdään ensimmäistä kertaa pelaamassa tällä viikolla ICEBOX-turnauksen karsinnoissa. Muita suuria turnauksia ei joukkueen kalenterissa ole, mutta Terävä uskoo, että pelattavaa varmasti ilmaantuu vielä loppuvuodelle.

KOVAn Valorant-joukkue:

🇫🇮 Jesse ”JESMUND” Terävä

🇫🇮 Jani ”shéd” Marjanen

🇸🇪 Benjamin ”vicious” Guilotte

🇸🇪 Hampus ”Supmah” Svensson

🇸🇪Alend ”Ale” Khalaf

Esports media solutions Oy omistaa KOVAn ja eurheilu.com-sivuston.