Jesse ”zehn” Linjala on yksi tunnetuimmista sekä kokeneimmista suomalaisista CS:GO-pelaajista, joka on pystynyt nousemaan kansainvälisten kärkipelaajien joukkoon. Tällä hetkellä Linjala edustaa GODSENTin organisaatiota.

Linjala on pelannut aiemmin CS 1.6:ta, jonka loppumisen myötä kiinnostus CS:GO-peliä kohtaan syntyi.

— Päädyin pelaamaan CS:GOta kun CS 1.6 loppui ja pienen tauon jälkeen siirryin sitten tähän peliin koska halusin vielä yrittää pärjätä ja katsoa mihin rahkeet riittävät.

28-vuotias Linjala on pystynyt pelaamaan jo pitkän uran kansainvälisellä tasolla edustaen useita eri joukkueita. Ammattilaiseksi pääseminen ja varsinkin kilpailullisesti pärjääminen eivät ole itsestäänselvyystekijöitä.

— Se oli joskus vuonna 2016 kun paiskittiin kavereitten kanssa erilaisia karsintoja sekä King of Nordic-turnauksia, jossa huomasin, että tässä voisi olla jotain potentiaalia kehittyä ja motivaationi oli todella korkealla vaikkakin ammattilaiseksi pääsy on niin sanotusti pimeä tie eikä tiedä ikinä mitä käy, Linjala toteaa.

Uransa aikana Linjala on osallistunut eri joukkueiden kokoonpanoissa isoihin turnauksiin niin 1.6-versiossa kuin myös nykypäivänä CS:GOta pelatessa.

— 1.6-versiossa oli tosi hienoa esim. pelata ensimmäisen kerran vuonna 2010, kun kävimme Virossa voittamassa pienen turnauksen: Digifestin aNimus nimen alla, se on itselle kiva muisto.

— Tietenkin kun sai pelata vanhaa WinFaktin-joukkuetta vastaan Lantrekeilla lanifinaalissa vaikkakin hävisimme 0–2 niin tuli sellainen olo, että tästä on hyvä oppia ja jatkaa. Sittemmin CS:GOssa varmaan ensimmäisille Majoreille pääsy oli jotenkin uskomaton fiilis, sekä viimeisin Forge Masters-turnausvoitto Ukrainasta noin vuosi sitten antoi todella paljon itsevarmuutta, Linjala jatkaa.

Aluksi Linjala pelasi sekä osallistui turnauksiin ystäviensä kanssa, ilman suurempia menestysodotuksia.

— Alussa kun pelasin vain kavereiden kanssa, huomasin turhautuvani paljon helpommin sekä kyseenalaistin paljon pelaajien tekemiä asioita sekä valitin myös turhasta.

Kavereiden kanssa pelaamisesta tunnetuksi kilpapelaajaksi

Ammattilaisuraa Linjalalla on takana lähestulkoon neljä vuotta, joka on pitkä aika, mutta kansainvälisellä tasolla on paljon pelaajia, joiden urat ovat kestäneet vaikka kymmenen vuotta.

— Olen nyt pelannut ammatikseni tämän vuoden loputtua noin 4 vuotta, en laske sitä varsinaisesti erittäin pitkäksi uraksi sillä monet pelaajat kuten NBK- (Nathan Schmitt) ja apEX (Dan Madesclaire) yms. ovat pelanneet 10 vuottakin palkalla ja luoneet täten uraa. Myöhemmin tajusin sitten kun pelasin oikeasti hyvien pelaajien kanssa joukkueessa, että se vain jarruttaa itseään sekä v*tuttaa muita. Paljon on saanut katsoa itseään peiliin sekä ymmärtää joukkuekemioista ja asioista, sekä huomata että jos pelaa vähemmän kokeneempien tai huonompitasoisten pelaajien kanssa ei saa olettaa asioita, jotka ovat itselle selviä, että toiset tajuaisivat niitä samalla tavalla, Linjala summaa.

Jokaisella pelaajalla on omat vahvuutensa sekä heikkoutensa, jotka tekevät pelaajasta ainutlaatuisen. Viimeiset vuodet ovat olleet Linjalan uran osalta noususuhdannetta ja kehitystä on tullut henkilökohtaisella tasolla. Vaikka kehitystä onkin tullut, silti Linjala toivoisikin, että saisi omaan pelaamiseensa tasaisuutta, jonka seurauksena huonojen pelipäivien määrä vähenisi ja vastaavasti onnistumiset lisääntyisivät.

Kansainvälisellä tasolla treenataan todella kovaa ja monia nuoria varmasti kiinnostaakin, kuinka ammattilaispelaajat tavallisesti harjoittelevat.

— Tämä vaihtelee todella paljon virallisten otteluiden sekä turnausten/matkustusten takia, mutta suht normaali päivä alkaa 12–13 aikaa teorialla, jonka jälkeen pelaamme kaksi harjoitusottelua, sitten ruokailemme, pelaamme kolme ottelua lisää, sen jälkeen läpikäymme asioita, joihin yritämme paneutua seuraavissa harjoituksissa.

Kysyimmekin Linjalalta, että jos hän saisi valita yhden ominaisuuden yhdeltä joukkuetoveriltaan, niin mikä se olisi.

— Ottaisin STYKO:n (Martin Styk) rauhallisuuden, huomaan itse joskus höntyileväni hieman jossain tilanteissa, jossa ajattelen minulla olevan etulyöntiasema mutta se saattaa kostautua ja häviän meille erän sen takia, tällä ominaisuudella voisin voittaa tilanteita eri tavalla.

Linjalan edustama GODSENT osallistui ESL Pro Leaguen 12. kaudelle. Turnaus ei kuitenkaan sujunut joukkueen osalta kovinkaan hääppöisesti, sillä GODSENT jäi omassa alkulohkossaan viimeiselle sijalle.

— Hävisimme maailman ranking #2 tanskalaiselle Heroicille luvuin 1–2, jossa molemmat hävityt kartat päättyivät tiukasti 16–14. Tämän lisäksi hävisimme BIGlle, jossa toisessa kartassa johdimme 14–4, tämä oli käsittämättömän huono yritys päättää ottelu. Joten se olisi vaatinut vain ehkä yhden kaksi tappoa enemmän pelissä tai ehkä yhden kaksi ratkaisua eri tavalla, noh pienestä kiinni useasti niin sille ei oikein voi mitään, kun välillä se käy vain näin.

Linjala toteaa olevansa erittäin itsekriittinen omaan tekemiseensä, liittyi se pelaamiseen tai normaaliin elämään.

— Hyvin harvoin olen tyytyväinen omaan pelaamiseen, tuntuu että voisin tehdä niin paljon enemmän pelissä vaikkakin joskus ei vain voi lisätä omaa suoriutumista tai vastustajalla on vain parempi ottelu. Yritän kuitenkin aina kehittyä ja olla vielä parempi kuin voin olla.

Moni ammattipelaaja haaveilee pääsevänsä pelaamaan Major-turnaukseen, joka on CS:GO-yhteisössä isoin ja arvostetuin turnaus. Kysyimmekin Linjalalta tavoitteet vuodelle 2021.

— Karsiutua Major-turnaukseen, johon tällä hetkellä meillä on hyvät avaimet. Harrastaa enemmän myös liikuntaa oman henkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Voittaa vähintään yksi top-tason turnaus.

Kilpapelaajasta tulevaisuudessa nuorten mentori?

Moni ammattipelaaja on siirtynyt peliuran päätyttyä esimerkiksi valmentajan rooliin. Linjalakin toivoo, että uransa päätyttyä pystyisi auttamaan nuoria tulevaisuuden pelaajia.

— Olen ajatellut tätä kyllä, kiinnostaisi jakaa tietotaitoani sekä osaamistani esim. koutsina jollekin nälkäiselle nuorelle joukkueelle tai toimia analystina auttamaan kehittämään jotain joukkuetta. Uskon että moni pelaaja kehittyisi nopeammin sekä tehokkaammin tietäen asioita pelillisesti sekä pelin ulkopuolella, jota minulla olisi jakaa, ja kaikkea ei tarvitsisi itse oppia välttämättä vaikeimman kautta, joka voisi viedä pidempäänkin aikaa osalla kehityksen kannalta.

Suomalainen CS:GO-skene on viime vuosina nostanut päätään, myös kansainvälisellä tasolla. Tämä tarkoittaa sitä, että entistä useampi joukkue on päässyt haistelemaan kansainvälisiä tuulia sekä kotimaisella kentällä nähdään uusia joukkueita, jotka haastavat Suomen CS:GO-skeneä hallineita joukkueita. Viime vuosina Suomessa on myös järjestetty kansainvälisen tason turnauksia, mikä on omalta osaltaan nostanut suomalaista CS:GO-skeneä ylöspäin.

— Mitä nyt tässä vähän tullut pelattua itselle entuudestaan tuntemattomien nuorien sekä vähän vanhempienkin kanssa ja olen huomannut paljon positiivisia asioita, kuten monella on intoa sekä hyvät tähtäysmeriitit pärjätä hyviäkin pelaajia vastaan, ainoastaan mikä uupuu, on kokemus ja hieman peliälyn kehitystä, ehkä ne tulevat sitten kokemuksen kanssa osalle ja osalle ei välttämättä koskaan, se on ihan kiinni työmoraalista ja halusta kehittyä. Se on minun mielestäni todella yksilöllinen tilanne, että kaikilla on jotain parantamisen varaa, alemman tason pelaajilla vielä enemmän kuin ylemmän, mutta kuitenkin kaikilla on jotain, sitä ei voi kiteyttää yhteen kahteen asiaan yleisesti, kun toiset ovat hyviä jossain ja toiset toisessa.

Moni entistä useampi nuorempi saattaa haaveilla kilpapelaajan urasta ja näin ollen voivat kokea esimerkiksi vanhempien osalta epäilyjä ja skeptisyyttä urahaaveiden suhteen.

— No olihan se vähän vaikeaa selittää (vanhemmille), vasta kun isä, joka on koulunkäyntiavustaja tms. kuuli (omilta) oppilailtaan kuinka he puhuivat meidän CS-otteluistamme, ja hän sitten luki jotain uutisia niin heille lopulta aukesi, kuinka iso maailma se todellisuudessa onkaan. Veikkaan että monen pelaajan vanhemmat ovat samanlaisia, että aluksi tosi skeptisiä ennen kuin näkevät jotain konkreettista niin sanotusti.

Kysyimmekin Linjalalta, että mitä hän haluaisi sanoa näille useille nuorille, jotka haaveilevat kilpapelaajan ammattilaisuudesta.

— Kyllä henk.koht. kannustan ihmisiä jahtaamaan niiden unelmia ja tekemään sitä duunia, jos on kiinnostusta kilpapelaamiseen, täytyy myös muistaa, että jos asuu vaikka vanhemmilla niin pitää myös kunnioittaa sitä, että jos ne haluaa, että käyt koulut loppuun nii kannattaa käydä, kompromissit loppupeleissä auttaa sinua sekä ympärillä oleviasi.