Joona “natu” Leppänen on tuttu nimi esports-piireissä. Vuonna 2015 päättyneen peliuran jälkeen hän on toiminut valmentajana, ja viime vuodet hän on viettänyt tiiviisti ENCEn markkinointijohtajana. Siitä huolimatta, että Leppänen ja hänen paljunsa ovat päätyneet laulun sanoihin saakka, saa hän kulkea kauppareissunsa rauhassa.
– Aika rauhassa saa kyllä arkisissa tilanteissa olla, suomalaiset varsinkin ovat aika varautunutta kansaa. Aika harvoin kukaan tulee juttelemaan sellaisessa tilanteessa kun olen perheen kanssa, ehkä ihmiset osaa lukea tilannetta ja osaa olla häiritsemättä kun ollaan Prismassa kauppakassien kanssa, Leppänen naurahtaa.
- Lue myös: OG:ssa muutoksia – suomalaispelaajan tiimikaverit etsivät uusia mahdollisuuksia
- Lue myös: ENCE varmisti major-paikkansa – sai natun kyyneliin!
Vuonna 2015 Leppäsen elämässä tapahtui paljon. Hän pyrki yhdistämään päivätöitä ja pelaamista, ja perheen kuopus oli tulossa maailmaan. Kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta valmentaa Ninjas in Pyjamas -joukkuetta, oli se hänelle yksi lisä syy laittaa hiiri naulaan.
– Se kaatui lopulta omaan mahdottomuteensa, vuorokaudessa ei riittänyt tarpeeksi tunteja kaikkeen. En todellakaan tiedä miten se toimi, enkä usko, että se toimisi millään ilveellä tänä päivänä. Toisaalta nykyään pelaajat treenaavat “ihmisten aikoihin”, silloin pelaaminen keskittyi iltoihin ja jatkui myöhään, Leppänen pohtii.
Arki e-urheilun parissa vie aikaa, ja vuosina 2015-1018 Leppänen aavistelee matkustuspäiviä olleen lähes jopa 150 vuodessa. Korona-aika vähensi matkustusta, ja aikaa kotona ololle jäi enemmän.
– Viimeiset pari kolme vuotta on noihin aikoihin verrattuna olleet hyvin erilaisia. Olen Helsingissä toimistolla ollut pari-kolme päivää viikossa, mutta onhan se mukavampaa ettei tarvitse istua sillipurkeissa matkustamassa ympäri maailmaa, Leppänen hymähtää.
Loputonta tasapainottelua ja opettelua – pelaaminen ei ole suuri osa perheen arkea
Pelaaminen ja esports ovat pitkään olleet Leppäselle intohimoja. Vaikka kotonakin pelataan videopelejä ja välillä kiistellään ruutuajasta, ei se perheen yhteinen harrastus ole.
– Mun parempi puoliskoni on hyvin kaukana pelimaailmasta, eikä pelaa mitään. Siitä tulee luontaisesti sitä tasapainoa, ja perheen kesken touhutaan kaikenlaista laidasta laitaan. Esimerkiksi kesällä mökkeillään paljon, Leppänen kuvailee perheen laatuaikaa.
Vaikka perheen isän työ liittyy vahvasti pelimaailmaan, on kotona lapsille aina ollut ruutuajat ja muistutettu, että muutakin tekemistä pitää keksiä. Suurta ongelmaa kiistat eivät ikinä ole aiheuttaneet.
– Kyllähän lasten kanssa varmasti aina tulee vääntöä digitaalisten laitteiden kanssa joka perheessä. Nehän katselisi ja pelaisi laitteilla niin paljon kun virtaa riittäisi, mutta meillä se ei ikinä ole ollut iso ongelma.
Videopelejä enemmän Leppäsen kotona pelataan lautapelejä. Perheen kuopuksen ollessa vasta kuusivuotias, pelit eivät ole hirmuisen mutkikkaita, mutta illat sitäkin hauskempia. Esimerkiksi Leppäsen lapsuudessa pelattua Turtles-peliä pelataan Leppäsen mukaan “lähes oikeilla säännöillä”.
Tunnettuna hahmona Leppäseltä kysytään myös usein neuvoa lasten pelaamiseen liittyvissä asioissa, ja hän onkin parhaansa mukaan antanut vinkkejä kysyville. Monesti vanhemmat ovat saattaneet olla huolissaan siitä, että lapsen kaverisuhteet ovat pelimaailmassa.
– Siinä olen yrittänyt antaa lohtua, että nykyään todella monilla kaverit ovat pelien kautta. Itselläkin on kavereita ympäri maapalloa, ja pisimmät ystävyyssuhteet ovat 20 vuoden mittaisia. Haluan muuttaa sitä näkökulmaa ihmisillä, että ei se aina ole niin negatiivinen asia, Leppänen toteaa.
Juhlapäivää vietetään perinteisesti ilman suurempia suunnitelmia
Lahjat eivät ikinä ole Leppäselle olleet juhlapäivien kohokohta, ja hän arvostaakin yhdessä olemista ja tekemistä lahjoja enemmän. Suunnitelmat isänpäiväksi kuulostavat oikein perinteisiltä: Hyvää ruokaa ja touhuilua fiiliksen mukaan.
– Meillä ei ole mitään tiettyä tapaa juhlia, varmasti aika monissa perheissä on tämä sama kaava, että juhlittavalle vanhemmalle tehdään kunnon gurmee aamupala ja lapset ovat koulussa ja päiväkodissa askarrelleet jotain lahjaksi. Yleensä ollaan appivanhempien luona käyty syömässä, Leppänen kuvailee päivän suunnitelmia.
Isänpäivän lahjaideoita pohtiessa Leppänen vinkkaa, että mikäli isä tykkää pelaamisesta – kuten moni hänen lähipiirissään – voi isälle ostaa esimerkiksi pelivälineitä tai mikäli isä ei juuri pelaamisesta tiedä, mutta häntä haluaa innostaa e-urheilun maailmaan, voi hyvä idea olla tabletti, johon on valmiiksi ladattuna Twitch-sovellus, josta katsella striimejä.
Ja lopuksi palattiin vielä siihen maailman kuuluun paljuun. Kuten Leppänen sanoi, hän saa kauppareissunsa perheen kanssa kulkea rauhassa. Eikä paljunkaan kuuluisuudesta perheessä juuri puhuta, tai se ei lapsia kiinnosta.
– Kyllä se heille taitaa olla vain palju, ja he arvostavat sitä ihan muista syistä, Leppänen naurahtaa.