– Kun muut odotti, et pääsevät baariin, mä odotin eniten sitä, että saan nettipankkitunnukset. Olin kuitenkin aika aktiivinen gameri jo silloin, ootin et pääsen ostamaan peleihin juttuja, muistelee 18-vuotissyntymäpäiväänsä naureskellen striimaaja ja tubettaja Teemu “Spamned” Rissanen.

Täysi-ikäisyyttä ja sen tuomia oikeuksia – ja velvollisuuksia – odotetaan usein kuin kuuta nousevaa. Se voi kuitenkin tarkoittaa hyvin eri asioita eri ihmisille: Osa muuttaa ensimmäiseen uuteen kotiinsa, osa hankkii ajokortin, joillain voi olla edessä armeija tai siviilipalvelus. Rissaselle täysi-ikäistyminen tarkoitti ajokortin hankkimista ja yksin asumista.

– Vanhemmat oli silloin just aloittamassa uutta työtä muualla, kun olin täyttämässä 18. Niillä oli Kempeleessä omistuskämppä, ja mä jäin yksin asumaan siihen noin 100 neliöiseen neliöön, Rissanen kertoo.

Monet muuttavat ensimmäiseen omaan asuntoon 18-vuotiaina. Vuokra-asuntoja tarjoavat kunnat ja yksityiset vuokranantajat, ja opiskelijoille on tarjolla edullisempia vuokra-asuntoja. Lue lisää omaan asuntoon muuttamisesta Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi -palvelusta.

Vaikka Rissanen jäikin yksin asumaan, ei mikään käytännössä muuttunut. Tänä vuonna 26 vuotta täyttävä Rissanen opiskeli tuolloin ICT-asentajaksi, ja siihen asti elämä oli kulunut käytännössä koulussa ja salilla käydessä sekä omassa huoneessa pelaten, ja samoin se jatkui myös yksin asuessa.

– Ei siinä hirveästi mikään muuttunut, vaikka vuoden asuin yksin siinä. Totta kai äiti soitteli melkein joka päivä ja kyseli, riittääkö rahat ja miten mulla menee, Rissanen muistelee.

– Olin silloin etäsuhteessa silloisen tyttöystävän kanssa, ja alettiin suunnittelemaan ekaa yhteistä kämppää. Muutettiin Ouluun heti kun hänen opintonsa antoivat myöten, Rissanen kertaa.

Rahat ensimmäiseen kunnon koneeseen tienattiin siivoamalla

Rissanen täytti 18 vuonna 2013, jolloin itsensä striimaajana elättäminen oli hänelle vain kaukainen haave. Opiskelujen kanssa samaan aikaan hän teki töitä siivoojana, ja töitä tehdessä hänellä oli yksi selkeä tavoite: Hankkia kunnollinen tietokone pelaamiseen.

– Siinä päivät Rosson vessoja pyyhkiessä mietin, että noniin, nyt on rahat hiireen tienattu, Rissanen toteaa.

Tietokoneen lisäksi hankintalistalla oli ajokortti. Rissanen asui tuohon aikaan Kempeleessä, jossa kulkuyhteydet eivät olleet parhaat mahdolliset, ja hän aloittikin ajokoulun ja sai kortin samana kesänä kun täytti 18.

– Vaikka olenkin syntynyt toukokuussa, tuntui, että kaikki kaverit ajelivat jo autoilla, ja totta kai itsekin halusin.

Myös kutsu asepalvelukseen kävi, mutta Rissanen lykkäsi sitä parilla vuodella opintojen takia. Monen vuoden ajan hänen suunnitelmissaan oli ollut, että saatuaan ensimmäiset ammattikouluopintonsa purkkiin, hän hakisi toiseen ammattikouluun. 

Jokainen 18-vuotias suomalainen mies saa maalis-huhtikuussa kutsun Puolustusvoimilta kutsuntoihin. On tärkeää, että vastaat Puolustusvoimien lähettämään kyselyyn ennen kutsuntoja. Varusmiespalveluksen sijasta miesten on mahdollista suorittaa aseeton palvelus tai hakeutua siviilipalvelukseen. Naiset voivat hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Lisää tietoa varusmies- ja siviilipalveluksesta sekä vapaaehtoisesta asepalveluksesta löydät Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi -palvelusta.

– Pääsin sähköpuolelle toiseen kouluun aikuispuolelle, ja olin siellä kaksi vuotta. 21-vuotiaana menin inttiin ja olin siellä puoli vuotta, sotilasarvo tykkimies, Rissanen kertaa.

Kolmekymppiseksi puhuttelu särähtää korvaan

Rissanen tunnetaan Twitchissä ja somessa paremmin nimellä Spamned. Hänen seuraaja- ja katsojakuntansa on nuoremman puoleista, ja välillä hän kuuleekin itseään kutsuttavan kolmikymppiseksi. Se hieman särähtää Rissasen korvaan, vaikka 18-vuotissyntymäpäivästä alkaakin olla pian kahdeksan vuotta.

– Nyt on ehkä vähäsen ollut ikäkriisiä, pidetään mut mielummin parikymppisenä, Rissanen nauraa.

Mikäli Rissanen voisi antaa yhden ohjeen 18-vuotiaalle itselleen, kehottaisi hän kuuntelemaan enemmän itseään muiden miellyttämisen sijasta.

– Sanoisin, että keskity enemmän omiin mielenkiinnon kohteisiin ja omaan juttuun kuin muiden mielipiteisiin ja juttuihin, Rissanen tiivistää.

Vaikka täysi-ikäistymistä pidetään aikuistumisen merkkinä, on Rissanen samaa mieltä yläasteen Ruotsin opettajansa kanssa: “18-vuotias muka aikuinen, sanoisin, että kun on 22 niin alkaa olemaan jo aikuismaisia piirteitä”.

– Tuo jäi mulle pyörimään päähän, ja oon ihan samaa mieltä siitä. Vaikka itselle tulee vastuuta, niin on 18-vuotias vielä aika nuori, Rissanen pohtii.

– Kyllä sitä itsekin oli vähän hukassa eikä sinä päivänä kun täytti 18 mitenkään yhtäkkiä aikuistunut tai muuttunut. Vaikka nyky 18-vuotiaat alkavat olla ihan eri sukupolvea ja heillä on ihan erilaisia tapoja ja juttuja, niin se asia ei kyllä ole muuttunut.

“Jos olisin tyytynyt mutsin linkkaamiin sähkärijuttuihin, en ois niin ilonen mitä oon nyt”

Moni Rissasen pelikavereista on ollut noin 15 ikävuoden paikkeilla heidän tutustuessaan. Vaikka hän mieltää itsensä ennemmin parikymppiseksi kuin kolmekymppiseksi, vuosien kulun huomaa, kun pelikaverit ilmoittavat perjantai-iltana hakevansa virvokkeita.

– Monta vuotta olen pelaillut samojen tyyppien kanssa, ja nyt kun he täyttävät 18 niin tulee fiilis “Herranjestas sentään, luvattomastikko sä niitä haet” ja ne vaan toteaa, että niin Spämi, mä oon 18, Rissanen nauraa.

Nykyään striimaamisella ja sisällöntuotannolla itsensä elättävä Rissanen on tällä hetkellä todella tyytyväinen elämäänsä: Hän tekee unelmatyötään, ja hänen ympärilleen luomansa yhteisö on loistava.

– Välillä olen miettinyt, että kun joskus kehotan porukkaa ostamaan jotain tuotteita ja 20 tyyppiä menee ostamaan, että toimisikohan se samalla tavalla, jos lähtisin ehdolle johonkin vaaleihin tai muualle. Tosissaan en kyllä ole esimerkiksi politiikkaan lähtemistä miettinyt, Rissanen hymähtää.

Kun tulet täysi-ikäiseksi, saat oikeuden äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa. Eri vaaleissa on hieman eri ehdot äänioikeudelle ja ehdolle asettumiseen. Jos sinulla on äänioikeus vaaleissa, saat tiedon äänestysoikeudestasi ennen vaaleja. Suomi.fi -palvelussa voit ottaa käyttöön Suomi.fi -viestit, jolloin saat ilmoituksen äänioikeudesta sähköisesti. Lue lisää Suomi.fi palvelusta.

Tie unelmatyöhön ja vaikuttajaksi ei ole ollut helppo. Vaikka Rissanen oli aina hyvä ja tunnollinen opiskelija, ei ICT-asentajan tai sähköasentajan työt olleet hänen unelma-ammattejaan. Rissanen olikin noin puolitoista vuotta työttömänä ennen kuin hän hänestä tuli täysipäiväinen striimaaja, ja vaikka se olikin stressaavaa aikaa, ei hän vaihtaisi sitä pois.

– Mä oon tehny mun omasta harrastuksesta ja unelmasta päiväduunin, ja rohkaisen kaikkia siihen, että seuraa sitä omaa polkuaan. Jos on vaikka hyvä piirtämään, niin lähtee selvittämään, miten siitä saisi oman uran; alkaako laittamaan niitä someen tai hakee opiskelemaan Aalto-yliopistoon. Elämä on välillä mitä on, ja voi olla että joutuu menemään duuniin josta ei tykkää, mutta suosittelen tavoittelemaan sitä omaa intohimoa, Rissanen toteaa.

– Musta tuntuu, että ihmiset tyytyy liian helposti. Toivon, että useampi yrittäisi hakea sitä reittiä, mitä kautta voi löytyä isompi onni. Jos olisin tyytynyt mutsin linkkaamiin sähkärijuttuihin, olisin luultavasti nyt vetämässä kaapelia jossain enkä ois niin ilonen mitä oon nyt, Rissanen jatkaa.

Täysi-ikäistyessäsi muista ainakin nämä:

  • Jos muutat omaan asuntoon, muista tehdä muuttoilmoitus!
  • Kaikki 18 vuotta täyttävät miehet saavat puolustusvoimilta kutsun varusmiespalvelukseen. Naiset voivat suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen.
  • Lupa vaikuttaa! Kun täytät 18 vuotta, saat oikeuden äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa.
  • Hanki verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Niillä voit tunnistautua lisäksi moniin asiointipalveluihin. 

Katso myös muut tärkeät muistettavat asiat Suomi.fi -palvelusta!

Artikkeli on tehty yhteistyössä Digi- ja väestötietoviraston kanssa.