Monista suosituista peleistä, kuten vaikkapa CS:GO:sta, löytyy pelinsisäisiä loot boxeja. Laatikoita voi saada pelien jälkeen tai ostamalla, ja avatakseen laatikon pelaajan on ostettava siihen sopiva avain. Laatikoista löytyy eri arvoisia esineitä peliin, ja niistä suurin osa on muutaman sentin arvoisia. Jos tuuri käy, voi käsiin tipahtaa myös arvokkaampia tavaroita. Tavaroita voi myydä eteenpäin, ja harvinaisimmista voi tienata useita satoja tai jopa tuhansia euroja.

Mietityttääkö pelaamiseen kuluva raha? Ohjeita ja palveluita rahapelaamisen hallintaan löydät Suomi.fi -verkkopalvelusta matalalla kynnyksellä.

Monet striimaajat availevat lootboxeja striimeissään, ja koska laatikoita avataan useita, myös voittoja tippuu monia. Myös Teemu “Spamned” Rissanen availee usein laatikoita, ja hän tunnustautuukin CS-skinien keräilijäksi.

– VIsuaalinen puoli peleissä on mulle tärkeä, ja jos on mahdollisuus ostaa tai saada jotain mikä saa hahmon näyttämään paremmalta, mä hommaan sen, Rissanen toteaa.

Skinejä voi käyttää myös vedonlyönnissä, ja monet laittavatkin skinejä panokseksi eri sivustoilla. Ongelmallista tästä vedonlyönnistä eli bettaamisesta tekee se, että monilla sivustoilla nimellisesti varmistetaan käyttäjän olevan vähintään 18-vuotias, mutta todellisuudessa esimerkiksi vahvaa tunnistautumista ei vaadita. 

– Mä nään melkein päivittäin alaikäisiä tai todella nuoria, jotka on enempi vähempi ongelmissa nuiden asioiden ja pelien kanssa, Rissanen toteaa vakavana.

Alunperin satunnaiseksi tarkoitetusta tavasta saattaa muodostua haitallinen, jatkuva tapa huomaamatta. Rahapeliongelmaan voi liittyä salailu ja häpeä, mutta Suomi.fi -palvelusta löydät apua ongelman tunnistamiseen ja hoitamiseen.

Laatikoiden availu tai bettaaminen voi alkaa harmittomana ajanvietteenä, mutta siihen on  myös helppoa jäädä koukkuun ja tavoitella aina vaan enemmän ja enemmän. Tällöin helposti myös rahaa kuluu entistä enemmän ja enemmän. Rissanen kertoo tietävänsä alle 18-vuotiaita nuoria, jotka bettaavat paljonkin, ja hän ihmettelee, mistä niin nuoret saavat rahansa siihen. 

Rissanen on urallaan käyttänyt paljon rahaa laatikoiden avaamiseen, mutta rajat hänellä on aina olleet tiukat. Hän ei anna voitonhuuman tai muun innostuksen viedä mukanaan, vaan ennen jokaista striimiään hän on päättänyt, paljollako laatikoita tänään availlaan. Hän muistuttaa, että skinit ja pelinsisäiset tavarat voivat johtaa uhkapeleihin ja ongelmiin siinä missä “oikealla rahalla” pelaaminenkin.

– Aina ennen striimiä päätän, paljonko rahaa käytetään. Se voi olla 20 euroa tai 2 euroa, tai sitten pelit menee niin hyvin ettei avata yhtäkään. Muistakaa et jos pelaatte, niin pelatkaa aina vaan sen verran mitä ootte valmiita häviämään, ei yhtään enempää, Rissanen muistuttaa.

Suomi.fi -palvelu pähkinänkuoressa:

  • Suomi.fi-verkkopalvelu auttaa erilaisissa tilanteissa olevia kansalaisia ja yrittäjiä.
  • Suomi.fi kokoaa asioiden hoitamisessa tarvittavat tiedot, toimintaohjeet ja palvelut yhteen osoitteeseen.
  • Suomi.fi-verkkopalvelua kehittää Digi- ja väestötietovirasto.
  • Ohjeita ja palveluita rahapelaamisen hallintaan löydät osoitteesta https://www.suomi.fi/oppaat/ongelmakaytto.