– Se lähti siitä, että Tito sanoi saaneensa sähköpostiin yhteistyötarjouksen, ja katsottiin sitä yhdessä läpi. Se vaikutti ihan legitiltä, englanniksi keskusteltiin useamman viestin verran. Tarkoituksena oli kokeilla videoeditointiohjelmaa, ja Tito tekisi siitä muutamia mainosvideoita, kertoo FaijaRektaa ja Palomies Sami -nimellä tunnettu YouTubettaja Sami Huovila.

Seuraavana aamuna hänen poikansa, niin ikään suosittu YouTube-tähti Tito “Tixtuu” Huovila istui sohvalla kasvot valkoisina ja kertoi, että hänen YouTube-kanavansa oli kadonnut.

Tietovuodoista puhutaan paljon, ja aina välillä käy ilmi, että suomalaisten tietoja on ollut mukana suurissa, kansainvälisten palveluiden tietovuodoissa. Silti usein saattaa ajatella, että se ei osu omalle kohdalle, eikä välttämättä ole tietoa siitä, kuinka pitäisi toimia, mikäli ilmenee, että omia henkilötietoja on joutunut vääriin käsiin. Henkilötiedot voivat olla vaarassa myös mikäli esimerkiksi ajokortti tai passi katoaa.

– Kyllähän niihin uutisiin huomiota kiinnittää, mutta jotenkin miettii, että kuinka paljon tämmöisen tavallisen tallaajan tiedot kiinnostaa. Eihän se kenenkään etu ole, jos identiteetti viedään, ja kyllä itsellänikin on aina käytössä moninkertaiset varmenteet ja kaikki, Sami kuvailee.

Jos epäilet, että henkilötietojasi on voinut joutua vääriin käsiin, löydät ohjeita ja apua Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-palvelun oppaasta tietovuodon uhreille. Vastaamalla esitettyihin kysymyksiin saat juuri omaan tilanteeseesi sopivat ohjeet ja palvelut. Voit myös ohittaa kysymykset, jolloin saat kaikki ohjeet ja palvelut näkyviin.

Kun YouTube-kanava katosi, oli  isälläkin pala kurkussa

Tixtuun YouTube-kanavalla on tällä hetkellä 216 tuhatta tilaajaa ja yli 200 videota. Kun yhteistyötä vidoeditointipalvelun kanssa suunniteltiin, olivat määrät suunnilleen samoja. Kaikki vaikutti olevan kunnossa, kun Tito sai linkin, josta ladata ohjelma ilmaiseksi. 

– Tito latasi ohjelman illalla ja yritti kokeilla sitä, mutta koko ohjelma kaatui, eikä hän silloin jaksanut testata sitä enempää, vaan päätti jatkaa aamulla, Sami muistelee tilannetta.

Ja siitä päästäänkin jutun alussa kuvailtuun tilanteeseen. Sami kertoo, että hänellä itselläänkin oli pala kurkussa, kun tajusi, että kaikki seuraajat, videot ja mainostulot olivat kadonneet kuin tuhka tuuleen. 

Jos epäilet, että tietojasi on käytetty väärin, ilmoita asiasta organisaatiolle, jonka palvelussa väärinkäytös on tapahtunut. Kerää samalla todisteita, ja valmistaudu myös siihen vaihtoehtoon, että joudut tekemään asiasta rikosilmoituksen. Suomi.fi-palvelusta löydät neuvot eri tilanteiden selvittelyyn.

Neuvoa tilanteen ratkaisuun kysyttiin muilta tubettajilta, ja lopulta Tito selvitti asian YouTuben kanssa. Selvittely kesti muutamia päiviä, ja palveluun piti lähettää tietoja esimerkiksi edellisistä videoista, jotta todennettiin Titon todella olevan tilin oikea omistaja. 

– Samaan aikaan kun sitä selviteltiin, mietittiin että voiko tämä kaikki työ vain kadota taivaan tuuliin. Tilin kaappaaja oli saanut sen linkin kautta tiedot YouTubeen, ja ne olivat yöllä striimanneet sinne sisältöä, joka ei millään tavalla liittynyt Tixtuun kanavaan, Sami kertaa tapahtumia.

Lopulta tarinalla oli onnellinen loppu, ja kanava palautettiin. Kaiken sen lisäksi käytössä ollut kone puhdistettiin täysin, ja ohjelmat asennettiin uudestaan.

Varovaisuudesta huolimatta vahinkoja voi sattua

Pelastusopistolla työskentelevä Sami on saanut melko tarkan koulutuksen tietoturvallisuuteen, sillä valtion työntekijöille näiden asioiden tärkeyttä painotetaan paljon. Varovaisuudesta huolimatta hän kuitenkin muistuttaa, että vahinkoja voi sattua.

– Kyllä sen on oppinut, ettei kaikkia linkkejä kannata klikkailla, ja jos joku haluaa vaikka kahden tonnin CS-skinin sulle lahjoittaa, niin se harvemmin on totta, Sami muistuttaa.

– Oma Steam-tilini on kertaalleen kaapattu, kun kirjauduin eräälle sivustolle jossa voi vaihdella skinejä. Sinne kirjauduttiin Steam-tunnuksilla, ja seuraavan kerran kun yritin mennä pelaamaan CS, ei salasana kelvannut. Kaikki tiedot oli vaihdettu, mutta se selvisi onneksi nopeasti Steamin tuen kautta, Sami kertoo omista kokemuksistaan.

Kerran myös Titon henkilötietojen pelättiin vuotaneen nettiin. Eräällä Tixtuu-kanavan videolla hän vilautti mopokorttiaan, josta oli sutannut syntymäajan ja muita tietoja. Isä Sami katsoi videon läpi ennen julkaisua, ja totesi, että kaikki on ok ja videon voi julkaista.

– Se oli saanut jonkun 30 000 näyttökertaa, kun saatiin viesti, että hei, tuosta voi vielä kaivaa Titon tietoja, Sami kertoo.

Video poistettiin välittömästi, mutta perhe lähti saman tien pohtimaan, mitä nyt pitää tehdä. Mikäli esimerkiksi henkilötunnuksesi joutuu vääriin käsiin, voi joku toinen tehdä muuttoilmoituksen ja tilata esimerkiksi laskulle sinun nimelläsi ja henkilötiedoillasi, jonka seurauksena voit menettää luottotietosi.

– Estimme muuttoilmoituksen tekemisen Titon nimissä ja mietimme kaikki mahdolliset skenaariot läpi. Olisi ihan kamalaa, jos tuon ikäisenä menisi esimerkiksi luottotiedot sen takia, että joku on varastanut henkilöllisyyden, Sami toteaa vakavana.

Varastettuja henkilötietoja saatetaan käyttää identiteettivarkauksissa tai petoksissa. Voit itse ehkäistä väärinkäytöksiä kieltojen avulla. Suomi.fi-palvelusta löydät apua siihen, mitä kieltoja kannattaa harkita.

Nämä tilanteet ovat johtaneet siihen, että Sami myöntää olevansa nykyään paljon tarkempi tunnusten ja henkilötietojen kanssa. Välillä varovaisuus on aiheuttanut myös huvittavia tilanteita.

– Yhteistyötarjouksia tulee paljon, ja suurimmasta osasta kyllä huomaa, jos on ihan täysi huijaus. Oli se vähän kyllä huvittava tilanne, kun muhun oltiin BenQ:lta yhteydessä, ja tarjottiin näyttöjä testiin. En alkuun uskonut sitä – mutta tuossa tuo näyttö nyt kuitenkin on, Sami nauraa.