Noin 13 vuotta sitten Iiro Sorsa asui äitinsä kanssa, työskenteli McDonald’sissa ja pelasi lähes kaiken vapaa-aikansa. Silloin 18-vuotiasta Sorsaa ei koulut juuri kiinnostaneet, vaan silmissä kiilsi pian saatava auto ja ajokortti.
– Mua ei paljoo koulu kiinnostanut peruskoulun jälkeen. Olin ehkä joku 16, kun yksi aamu heräsin ja aloin pelaamaan, ja äiti tuli sanomaan käytännössä et “nyt sä meet kouluun tai töihin, tai lähdet menee. Jotain sun on tehtävä”, muistelee nykyään Navix -nimellä striimaava Sorsa työuransa alkua.
Digi- ja väestötietoviraston tuottamasta Suomi.fi -palvelusta löydät löydät apua siihen, miten töitä etsitään, mitkä ovat nuoren työttömän oikeudet ja velvollisuudet ja myös apua ammatinvalintaan ja uranvaihtoon.
Ensimmäinen kesätyö 15 vuotiaana – palkka meni mopoon ja tietokoneeseen
Ensimmäisen kosketuksensa työelämään Sorsa sai 15-vuotiaana mennessään kesätöihin hammaslääkärikoneita valmistavaan yritykseen varastoapulaiseksi. Seuraava kesä kului rakennustyömailla “roskapoikana”, ja sen jälkeen Sorsa aloitti työnsä asiakaspalvelijana.
– Kesätyöpalkat menivät peruselämiseen, ja toki mopohommiin. Tietysti kun pelaamista tuli harrastettua, niin kyllä kaikenlaista konekrääsääkin tuli ostettua, Sorsa muistelee kesätyöpalkkojensa käyttöä.
Jos Sorsa voisi nyt palata noihin vuosiin, kehottaisi hän itseään opiskelemaan enemmän, vaikka onkin tyytyväinen siihen, mihin pisteeseen hän on elämässään päässyt.
– Kyl mä oon katunut sitä, etten ole opiskellut yläasteen jälkeen. Kävin kokeilemassa ammattitutkintoa vuoden-puoltoista, mutta ei se ollut mun juttu, Sorsa pohtii.
Jos opiskelu kiinnostaa, voit hakea korkeakouluun, kun ammattikoulu- tai lukio-opintosi ovat loppusuoralla. Opiskelujen aloittaminen voi olla jännittävää, ja Suomi.fi -palvelusta löydät esimerkiksi uuden korkeakouluopiskelijan muistilistan.
– Nyt kun miettii, niin oon mä pärjännyt ihan hyvin elämässä, että ehkä se oli sinänsä oikea valinta. Se on aika vaikeaa nuorena tietää, mitä haluaa isona tehdä. Onneks nykyään pystyy vanhempanakin opiskelemaan entistä helpommin, ja usein työpaikoillakin suositellaan opiskelua, Sorsa toteaa.
Omilleen muutto armeijan aikaan
Sorsa on asunut koko ikänsä Helsingissä, ja kun 19-vuotiaana tuli aika astua Puolustusvoimien palvelukseen, muutti hän omaan asuntoonsa. Itsestä huolehtiminen oli nuorelle miehelle tuttua, sillä olihan hän jo useamman vuoden ollut työelämässä.
– Aika paljon huolehdin itsestäni jo kotona asuessa. Toisin kuin mun veljiä, mua ei hirveesti kotihommat kiinnostaneet. Jo silloin tykkäsin syödä paljon ulkona ja kotona arki meni pelaillessa ja kaikenlaista touhutessa, mutta armeijan ohella pääsi sitten itsenäistymään, Sorsa kertoo.
Suomi.fi -palvelusta löydät tarvittavat tiedot kaikkiin elämäntilanteisiin: Olitpa sitten muuttamassa omillesi tai pohdit, menetkö inttiin vai sivariin.
Sorsan täysi-ikäistyessä monet viralliset asiat vaativat paikan päällä käyntiä tai tieto etsittiin paperisista esitteistä. Siinä mielessä nykyaikana on helpompaa, sillä monet asiat hoituvat netissä, ja Suomi.fi -palvelu tarjoaa kattavan tietopaketin juuri 18-vuotta täyttäneille. Vaikka netistä löytyy ohjeet ja vinkit lähes kaikkeen, myöntää kuitenkin Sorsa, että välillä edelleen hän soittaa äidilleen kysyäkseen neuvoa.
Älä sulkeudu lokeroon, ole avoin kaikelle
Viimeiset kolme vuotta striimaamisen ohella myyntityötä tehnyt Sorsa vinkkaa, että kannattaa pitää mieli avoinna uransa suhteen.
– Jos joku ehdottaa sulle hommaa oman alan ulkopuolelta, ei sitä kannata heti sulkea pois, vaan miettiä, että kannattaisikohan tähän hommaan tutustua, Sorsa kannustaa.
Sorsa on itse käyttänyt striimaamisen opetteluun useita tunteja työn ohella, ja oppinut lähes kaiken itse tai hankkinut tietoa muilta striimaajilta. Hän vinkkaa, että töitä ja hommia etsiessä kannattaa olla työhaastatteluissa skarppina, ja näyttää että tietää asioista – mutta olla aina valmiina oppimaan lisää.
– Kun hakee duunia, kyllä kannattaa laittaa kaikki peliin. Ja tietysti kannattaa tehdä sitä mistä nauttii, Sorsa muistuttaa.
Suomi.fi -palvelusta löydät apua siihen, miten töitä etsitään sekä apua ammatinvalintaan ja uranvaihtoon.
Suomi.fi/18v tarjoaa näppärässä muodossa koosteen kaikista virallisista asioista, joita 18-vuotiaana voit tehdä. Suomi.fi-palvelun tuottaa Digi- ja väestötietovirasto.