Tähtäämiseen tarvitaan hyvä hiiri, mutta tukeva näppäimistö on vähintään yhtä tärkeä e-urheilussa menestymiseen. Markkinoilla on lukuisia eri tuotemerkkejä, jotka lupaavat sinulle kuun taivaalta, mutta mitä ammattilaiset itse asiassa käyttävät? Olemme yhdessä Hintaoppaan kanssa koonneet ammattilaisten viisi suosikkia auttamaan sinua valinnassasi.

Onko sinulle tullut vahingossa ”Rush B”, kun W-näppäin on juuttunut etkä yksinkertaisesti voi pysähtyä, vai alkaako nykyinen näppäimistösi olla kytkimien keston osalta hajoamispisteessä? Silloin on ehkä aika alkaa etsiä uusi, kun jouluostokset lähestyvät. Parhaan näppäimistön valinta voi kuitenkin olla todella vaikeaa. Siksi olemme yhdessä Hintaoppaan kanssa koonneet suosituimmat ammattilaisten käyttämät näppäimistöt, jotta sinulla olisi samat edellytykset kuin parhaimmilla!

Suosituimmat näppäimistöt:

1. HyperX Alloy FPS

2. Xtrfy K2 RGB

3. HyperX Alloy FPS Pro

4. Razer Blackwidow Elite

5. Logitech G Pro Gaming Keyboard

Suosituin valmistaja ja erot muihin peleihin

HyperX on onnistunut saamaan kaksi näppäimistöä viiden parhaan joukkoon, ja kun katsotaan eniten käytettyä merkkiä, se on nimenomaan HyperX. Lähes joka neljäs ammattilaispelaaja (24 %) käyttää amerikkalaisvalmistajan näppäimistöä. Ruotsalainen Xtrfy sijoittuu neljänneksi, ja 11 prosentilla ammattilaisten käyttämistä näppäimistöistä se on itse asiassa Logitech-jättiläisen edellä.

Xtrfyn hyvä sijoitus saattaa johtua siitä, että CS on pitkään ollut ruotsalaislaji, koska kilpailevissa Valorantissa ja Overwatchissa näppäimistökuningas on Logitech. Peräti 33 % Overwatch-ammattilaisista pelaa Logitechilla, kun taas Valorantilla 27 %.

Ostaako näppäimistö numeronäppäimistöllä vai ilman?

Yksi näppäimistötyyppi, jonka suosio on kasvussa, ovat pienet näppäimistöt ilman numeronäppäimistöä, eli Tenkeyless (TKL), kuten niitä kutsutaan. Ammattilaiset arvostavat usein sen kompaktia ja pientä kokoa, sillä he haluavat pöydälleen enemmän tilaa hiirelle, ja rehellisesti sanottuna CS-ottelun aikana käytetään alle puolet näppäimistön koosta. Niiden yleistymisestä huolimatta vain neljännes ammattilaisista pelaa TKL-näppäimistöllä. Sen sijaan se vaikuttaa olevan paljon yleisempi Valorantissa, jossa puolet ammattilaisista pelaa nimenomaan TKL-näppäimistöllä.

Ammattilaiset vs. suuri massa

Näppäimistöä valittaessa kannattaa ehkä muistaa, että pelkästään katsomalla, millä ammattilaiset pelaavat, ei välttämättä riitä. Ammattilaiset ovat vain hyvin pieni osa kaikista pelaajista, ja heitä sponsoroi usein tietty valmistaja. Siksi voi olla myös kiinnostavaa katsoa, mitä suuri massa suosii. Hintaoppaasta nähdään, että HyperX ei ole erityisen suosittu tavallisten pelaajien keskuudessa – sen HyperX Alloy FPS löytyy vasta sijalta 17 Hintaoppaan suosituimpien mekaanisten näppäimistöjen listalla.

Kärkikymmenikköä hallitsevat sen sijaan Logitech ja Steelseries, mutta itse asiassa ruotsalaisvalmistaja Xtrfy voi ylpeillä mekaanisten näppäimistöjen ykkössijallaan. Sieltä löytyy nimittäin Xtrfy K4 RGB TKL. Se ei ehkä ole yllätys, sillä CS on Ruotsin suurin e-urheilulaji ja Xtrfy näyttää uppoavan ruotsalaisiin CS-pelaajiin.