Blizzardin oma Overwatch-Liiga tuntui lupailevan varsin suuria, kun se julkistettiin viime vuoden Blizzconissa. Julkistuksen yhteydessä näytetty traileri lupaili joukkueiden verkostoa, joka kattaisi koko maailman.
”Maailmanlaajuinen tulevaisuuden liiga varmistaa, että maailman joka kolkassa asuville faneille löytyy joukkue, jota he voivat kannustaaa”, videolla sanottiin. Tavoitteet olivat vielä hämäriä, mutta olin varovaisen optimistinen. Toki Suomeen edes yksi edustusjoukkue mahtuisi, ja myöhemmin vielä useampia?
Tämä ei kuitenkaan näytä toteutuvan ainakaan lähiaikoina. Overwatch-Liigaan on tähän mennessä ostanut paikan vasta seitsemän joukkuetta, jotka ovat kaikki Euroopan ulkopuolelta. Kun liigapaikkojen hinnat liikkuvat todennäköisesti useissa miljoonissa dollareissa, on helppo nähdä miksi Suomen kokoisessa maassa olisi vaikeaa panostaa edes yhteen liigapaikkaan, saatika sitten useampaan.
Tähän rakoon onkin iskenyt juurensa Suomen laajuinen Overwatch-turnaus The Kaupunkisota.
The Kaupunkisota on kausittainen pc-pelaajille tarkoitettu Overwatch-turnaus, jossa keskenään ottelevat omia kotikaupunkejaan puolustavat joukkueet. Turnauksen ensimmäinen kausi käynnistyi 24.4 ja siihen otti osaa lähestulkoon 150 pelaajaa. Voittajajoukkue löytyi loppujen lopuksi Tampereelta (Tampere1), joka sai itselleen tittelin lisäksi myös vapaaehtoisvoimin kerätyn rahapalkinnon.
Kaupunkisodan ytimessä oli urheilufanien paikkakuntauskollisuus, jonka on nähty palavan pitkään ja kirkkaasti vaikkapa jääkiekossa. Miksipä eurheilussakin ei siis saataisi aikaan ”pientä vääntöä” kaupunkien herruudesta?
”Oltiin tuolla Suomi OW -Discordin voicessa pitämässä Apex-kisastudiota, jossa tuli puheeksi miten Overwatch-skene vähän junnaa paikallaan varsinkin Suomessa, kun ei ole turnauksia ja koko skene vaan istuu radiohiljasuudessa oottamassa Overwatch-Liigaa”, kertoo Kaupunkisodan järjestysvastaava ”ODB”.
”Siinä sitten Trickwiden ja muutaman muun suomalaisen pelurin kanssa pohdittiin, että yleensä täällä riittää kiinnostusta jos vain on järjestäjiä. Noin kolme tuntia myöhemmin meillä oli jo Discord-kanava pystyssä ja noin 50 käyttäjää paikan päälle kyselemässä, että mikäs tämä Kaupunkisota on.”
Hommaa pyörittämään tarvittiin tietenkin osaavaa väkeä. Ensimmäisiä vapaaehtoistyöntekijöitä olivat Discordin adminit, ja kun turnaus lähti eteenpäin, valittiin ihmisiä kehittämään ja suunnittelemaan turnausformaattia.
”Alkuvaiheessa siellä oli periaatteessa minä lähinnä yleisenä kapellimestarina, Kitsun8 joka koodas sivut ja matsibotit, sekä Pokingaround, Pirate_patch, ZPPI plus Trickwide, jotka toimivat perusmoderaattoreina ja toivat ideoita turnaukseen liittyen.”
Vaikka joukolla olikin roimasti intoa, työmäärä pääsi silti yllättämään.Turnauksen järjestäminen oli haastavaa hommaa, sillä loppujen mukana oli noin 150 pelaajaa ja 16 joukkuetta, joille kaikille piti suunnitella joukkuekokoonpanot ja aikataulut. ODB kertoi, että hän itse käytti noin 15 työtuntia turnauksen parissa joka viikko.
”Toisessa päässä Kitsun8 päätti lähteä takki auki hommaan ja koodata meille sivujen lisäksi matsibotin joka starttasi Discordista käsin pelikoodeilla pelit, otti lopuksi tulokset talteen ja päivitti suoraan nettisivujen sarjataulukkoon. Jos pitää haastavin asia valita, niin kyllä se oli matsien sopiminen, varsinkin kun monella oli oman joukkueen treenit ja jokaisella on aina jotain toiveita peliajan suhteen. Kyllä siellä sai vääntää peliajoista välillä vähän kovempaakin.”
Vaikeuksista huolimatta turnauksesta selvittiin kunnialla; homma pyöri, Twitchissä (jossa otteluita selostamassa oli kokenut eurheiluselostaja Tomi ”Tombha” Rinne) oli katsojia ja osanottajillekin jäi hyvä mieli.
Kaupunkisodan toinen kausi alkaa elokuun loppupuolella, ja tarkoituksena olisikin vielä parantaa ensimmäiseen kauteen verrattuna.
”Tokalla kaudella yleinen tavoite on aina parantaa edelliseen nähden, ja suurin muutos on että mukana on kaksi divisioonaa (yli GM ja alle GM). Viime kaudella tiimit kasattiin niin, että saatiin mahdollisimman tasaiset SR-keskiarvot joukkueiden välille. Ongelmia kuitenkin tuli siinä, kun pistää gold-master pelaajia samaan syssyyn GM/T500 pelaajien kanssa. Siellä ei oikeen pelitietämys ja dynamiikat aina kohtaa, mikä aiheutti muutamia todella epätasasia pelejä ja vähän pahaa mieltä.”
Tulevalla kaudella turnaus on jaettu kahteen divisioonaan pelaajien SR-pisteiden mukaan. ”Competitive”-divisioona on tarkoitettu pelaajille joiden SR on 2000-4000 ja ”Premier”-divisioona taasen pelaajille joiden SR on yli 4000. Competitive-divisioonan tarkoituksena on pääasiassa auttaa saamaan tuntumaa kunnolliseen tiimityöskentelyyn, sekä oppia uutta ja pitää hauskaa. Premier-divisoona puolestaan on lähinnä jo joukkeissa pelaaville ja muuten korkeatasoisimmille pelaajille tarkoitettu divisioona.
”Näin ollen eliminoidaan ne suuret tasoerot kaupunkien välillä ja silloin myös pelaajilla on kivempaa kun pelit ovat tasaisempia”, ODB summaa.
Toisella kaudella aiotaan myös ottaa joukkeiden käyttöön omat valmentajat. Nämä vapaaehtoiset valmentavat joukkeita harjoitusotteluiden aikana ja antavat parantamisehdotuksia.
Vaikka turnaus onkin kerännyt roimasti kiinnostusta ja lähtenyt hyvin pyörimään, mitään ihmeellisiä tulevaisuudensuunnitelmia Kaupunkisodan varalle ei ole vielä keksitty.
”Vähän on muut miettineet miten hommaa laajentaisi, ja jos tästä tehtäisiin ihan pitkään tulevaisuuteen jatkuva formaatti, mutta voi olla että siinä kohtaa annan itse valtikan uudelle päällikölle ja jään eläkkeelle. Toistaiseksi näen homman sillä periaatteella, että opetellaan ensin konttaamaan ja sitten kävelemään. Koitetaan nyt kakkos-seasonilla tehdä kaikki asiat vähän paremmin, ja jos vieläkin porukka tykkää osallistua, niin sitten tietty voidaan jo tähdätä vähän korkeammalle.”
Kaupunkisodan toiselle kaudelle voi ilmoittautua turnauksen verkkosivujen kautta. Kaupunkisodalla on myös oma Discord-kanava, jonka kautta tiedotus pääasiassa hoidetaan. Turnauksen löytää myös Twitteristä, jonka lisäksi sen ensimmäisen kauden otteluita pystyy katsomaan Youtubesta.
Kuvalähteet: Kaupunkisota, Blizzard, Kaupunkisota