Vuonna 2020 suomalaiseen e-urheilukenttään on ilmestynyt paljon uusia nimiä. Yksi eniten huomiota saaneista on SAWO Esports, jolla on takanaan kolme urheiluseuraa: KalPa, KuPS ja Iisalmen Peli-Karhut. Huomiota organisaation julkistamiselle lisäsi varmasti se, että organisaation managerina toimii muun muassa CS-pelien selostajana tutuksi tullut Arttu “Olvari” Hämäläinen.

– Mitään oikeita töitä en aiemmin ole tällaisessa organisaatiossa tehnyt. Täytyy sanoa, että tähän muutamaan kuukauteen on mahtunut aika paljon kaikenlaista, ja on olut opettavainen startti, Hämäläinen nauraa.

Vaikkei aiempaa kokemusta e-urheiluorganisaation pyörittämisestä löydy, on Hämäläisellä selkeä kuva siitä, mitä hän haluaa SAWOn olevan tulevaisuudessa. Organisaatio lähti rakentamaan toimintaansa kahden pelin ympärille: CS:GO ja NHL. Myöhemmin mukaan tuli vielä Rocket League.

– Kyllä CS:GO-joukkue pitää löytyä, jos aiot skenessä olla Suomessa yhtään sisällä. Siihen löydettiin hyvä viisikko. Jääkiekko haluttiin mukaan totta kai, ja änäriporukan tekemiseen olen ollut todella tyytyväinen. Se tekeminen heillä on tosi avointa, ja vaikka he pelaavat tosissaan, ei meininki ole liian vakavaa, Hämäläinen kuvailee.

CS:GO-joukkueen alkutaipaleella on jouduttu tekemään kokoonpanomuutoksia. Muutosten syyt eivät ole olleet kilpailullisissa asioissa – kilpailulliseen menestykseen Hämäläinen on ollut tyytyväinen, vaikka mitään rakettinousua ei ole tapahtunut.

– Olen antanut kilpailulliselle menestykselle aikaa. Ei ole tämän talven aikana hoppu nousta Majoreille. Rakennusprojekti on pitkä ja se kestää pitkään, ja vaadin pelaajilta sen, että on samat tavoitteet ja sama nälkä niiden saavuttamiseen. Jos tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseen eivät kohtaa, niin silloin pitää vaihtaa kokoonpanoa. Se on ihan normaalia kilpaurheilussa, Hämäläinen summaa.

Rocket League -joukkue kaasutti SAWOn nimen alle hieman myöhemmin. Vaikkei joukkueen eSM-kisat menivät Hämäläisen sanoin “penkin alle”, ei siitä tule masentua.

– Me saatiin hyvä nelikko siihen. Aina, kun on mahdollisuus viedä jotain esports-lajia eteenpäin, niin näen sen pelkästään hyvänä asiana, Hämäläinen kuvailee syitä lähteä mukaan rakettijalkapalloon.

Haaveita Suomen Dota 2 -skenen kasvusta

Peli, johon Hämäläinen on toivonut kiinnittävänsä joukkueen jo aikoja sitten, on Dota 2. Yksi Steamin pelatuimmista peleistä ei Suomessa ole juuri lähtenyt kilpailulliseen nousuun.

– Yksittäisiä suomalaisia pelaajia on päässyt ihan korkeimmalle huipulle, mutta valmiita joukkueita ei löydy.
HAVU kiinnitti hienon rosterin valmentajineen päivineen, ja se on tällä hetkellä Suomen potentiaalisin, Hämäläinen toteaa.

– Suomen Dota-skenen kasvu vaatii sen, että porukat pysyy kasassa pidempään kuin pari kuukautta. Nyt tyyli on se, että jos ei heti menestytä, heitetään pyyhe kehään. Pitäisi kuitenkin muistaa, ettei se potentiaali tule esiin kuukaudessa tai kahdessa.

Uusista peleistä ja joukkueista puhuttaessa esiin nousee myös tietysti Riot Gamesin uusin tuotos, Valorant. Hämäläinen ei näe ongelmaa siinä, että SAWOlla joskus olisi oma tiimi pelissä, mutta tällä hetkellä hän ei näe sen olevan järkevää.

– Pelinä Valorant tietyllä tavalla kiinnostaa, tietyllä tavalla taas ei. Keväällä puhuttiin, että se on peli joka tappaa CS:GO:n ja Overwatchin, mutta Overwatch nyt on kuollut omaan tekemiseensä ja CS on vain vahvistanut asemaansa, Hämäläinen pohtii.

Vaikka Riot valotti juuri suunnitelmiaan Valorantin e-urheilupuolen suhteen ensi vuodelle, ei vielä ole täysin tiedossa, minkälaisia sarjoja eri maihin on esimerkiksi tulossa. Se on Hämäläisen mukaan ongelmallista.

– Jos tulee kansallinen sarja Suomeen, josta on mahdollisuus voittaa rahapalkintoja, niin siinä vaiheessa se voisi olla järkevää lähteä mukaan. Vaikka meilläkin on Suomessa muutama kappale menestyneitä pelaajia, en vain näe siinä vielä esportsia. Ja aina, kun kyseessä on peli joka ei ole Valven, se vähän jännittää että mitä kilpaskenestä tulee, Hämäläinen hymähtää.

Kolme seuraa antamassa selkänojaa – organisaation perustaminen ei osunut helpoimpaan saumaan

Koronakriisi on koetellut kaikkea liiketoimintaa. Kulttuuri- ja urheilupiirit ovat saaneet osansa, ja esimerkiksi monia urheilukisoja on järjestetty tyhjille katsomoille. Vaikka e-urheilussakin live-tapahtumat tuovat oman piristeensä, on kisoja pystytty järjestämään paremmin kuin perinteisen urheilun puolella, ja katsojamäärät ovat kasvaneet ihmisten ollessa kotona.

Koska SAWOn taustalta löytyy kolme urheiluseuraa, ja Hämäläinen on itsekin urheilumiehiä, ymmärtää hän hyvin, kuinka tiukka tilanne on tällä hetkellä.

– Yhteistoiminta seurojen kanssa on nyt alkuun jäänyt melko pieneksi. Urheiluseuroilla on täysi työ pitää oma ydintoiminta pyörimässä.

Siinä, että e-urheiluorganisaation taustalla pyörii perinteisen urheilun seuroja takana, on monia hyviä puolia. Löytyy osaamista seuratoiminnasta, harjoitustiloja sekä osaamista ja tietämystä siihen, kuinka kilpapelaajat voisivat elää terveellisesti. Toisaalta SAWO on pystynyt osaltaan rikastamaan perinteistä urheilua.

– Jos mietitään, mitä perinteinen urheilu on meiltä saanut, niin esimerkiksi eLiigaan ja e-futisliigaan on ollut helpompi saada taitava pelaajat meidän kautta, Hämäläinen summaa.

Mikäli SAWOn vuotta 2020 pitäisi kuvailla biisillä,
olisi se Hämäläisen mukaan tämä.

Kaikista vaikeuksista huolimatta, joita tämä vuosi on tuonut mukanaan, on suomalaisessa e-urheilukentässä tapahtunut hienoja asioita.

– Monia hienoja joukkueita on rymistellyt mukaan, jos mietitään vaikka CS:GO:ta: me tultiin uutena mukaan, samaten VISU Gaming ja EXEN Esports, jotka ovat pärjänneet mukavasti skenessä. Koko ajan on pöhinää ja uusia pelaajia nousee. CS voi meillä Suomessa oikein hyvin, Hämäläinen kehuu.

Suomalaiselle e-urheilulle Hämäläisellä on kuitenkin odotuksia vuodelle 2021. Hän toivoo näkevänsä enemmän yhteistyötä esimerkiksi organisaatioiden välillä. Vaikka kilpailu kuuluu liiketoimintaan ja kehittää toimijoita, voisi yhteistyöllä saada paljon hienoja asioita aikaan.

– Enemmän näen hyvää siinä, että puhalletaan yhteen hiileen kuin siinä, että lähdetään kampittamaan muita ja nähdään uhkakuvia, mörköjä ja kummituksia joka puolella.

E-urheilu on edelleen suuressa kuvassa liiketoiminnallisesti melko pieni ala, verrattuna esimerkiksi jääkiekkoon tai jalkapalloon. Hämäläinen itse pyrkii kannustamaan ja boostaamaan myös muiden hyvää toimintaa, kuin painamaan sitä alas.

– Se ei ole keneltäkään pois, että joku toinen pärjää. Skenessä on paljon tyyppejä, jotka jakaa tämän saman ajatusmaailman ja tätä puhetta löytyy, mutta sitten seuraavalla viikolla on eri ääni kellossa. Puheet ja teot eivät kohtaa, Hämäläinen harmittelee.