Vuoden 2018 suurin tarina Dotan osalta on aiempien vuosien tapaan elokuun The International. OG:n totaalinen pirstaloituminen kesäkuussa, vain noustakseen TI-voittajaksi oli vuoden suurin tarina, joka tulee olemaan ihmisten huulilla vielä pitkään. Myös pelin kehittäjäyhtiö Valve tunnustaa OG:n voiton ja sen takana olevan tarinan, sen ollessa seuraavan True Sight -dokumentin aihe.

Vuosi 2018 käynnistyi Dota Pro Circuit -sarjataulukon osalta kärkikolmikolla, joka säilyisi sarjataulukon yläosassa loppukauden. Team Secret, Team Liquid ja Virtus.Pro aloittivat vuoden varsin tasaiselta viivalta, kuitenkin huomattavalla erolla neljäntenä roikkuvaan Newbeehen. Välittömästi vuoden alkuun VP korvasi position 4 pelaajan Ilya ”Lil” Ilyukin Vladimir ”RodjER” Nikogosyanilla, joka vei Itä-Euroopan karhut aivan uudelle tasolle.

Q1: Galaxy Battles II, ESL ja Dota+

Vuoden ensimmäisen kvartterin suurimmaksi tarinaksi nousi Filippiineihin suunniteltu Galaxy Battles -Major. Tammikuun viides Valve veti turnaukselta Major-luokituksen vedoten pelaajien yksityisyyteen ja turvallisuuteen. Uuden presidentin myötä kiristynyt huumausainepolitiikka olisi asettanut maahan saapuville pelaajille tiukat ja varsin tunkeilevat huumausainetestaukset. Uutisen myötä usea korkealle sijoittuva DPC-joukkue vetäytyi turnauksesta valmistautuakseen seuraavaan koitokseen.

Laajemmassa mittakaavassa puhutumpi uutinen oli ESL:n ja Facebookin välinen lähetyssopimus. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kaikki ESL:n turnaukset lähetettäisiin yksinoikeudella Facebookin striimausalustalla. Sopimus aiheutti rajun vastareaktion Dota-yleisössä, etenkin kun ESL jahtasi omia lähetyksiä ja selostuksia tarjonneita korkean profiilin Twitch-striimaajia, kuten AdmiralBulldog ja BananaSlamJamma.

Harrastelijapelaajien kiintoisin lisäys Dotaan oli Valven mainostama ”Battle Passin evoluutio” Dota+. Kyseessä on kuukausimaksullinen palvelu, jossa kaikki Dotan pelaajat saivat käyttöönsä tarkempia pelaamisen seurantamittareita, uusia ja vanhoja kosmeettisia esineitä, sekä Valven kehittämän tekoälyn suositukset herovalintoihin ja esineostoihin. Dota+:n vastaanotto ei ollut lämpimin mahdollinen ja vielä 2018 lopussakin työkalussa on vielä runsaasti kehitettävää ennen kuin se on niin sanotusti ”pakkohankinta” Dota-kansalle.

DPC-turnausvoittajat:

 • Captain’s Draft 4.0 (Minor): Team Secret
 • ESL One Genting (Minor): Newbee
 • Starladder Season 4 (Minor): Team Liquid
 • ESL One Katowice (Major): Virtus.Pro
 • The Bucharest Major (Major): Virtus.Pro
 • GESC Indonesia (Minor): Evil Geniuses
 • DreamLeague season 9 (Minor): Team Secret

Q2: OG:n saaga alkaa, PSG astuu kuvioihin

Kauden 2017-2018 Dota Pro Circuit huipentui vuoden 2018 toiseen kvartteriin. Turnausmenestyksen osalta Virtus.Pro esitteli ylivoimaisuuttaan, kopaten kauden aikana peräti neljä Major-voittoa. Huhtikuun alussa eurooppalainen jalkapallojätti Paris Saint German otti ennennäkemättömän suuren hypyn e-urheiluun ja aloitti yhteistyön kiinalaisen LGD:n kanssa. Yhteistyö siivitti nykyään PSG.LGD:nä tunnetun Kiinan viisikon ihan uudenlaiseen vireeseen ja joukkue nousikin sarjataulukossa maaliskuun sijalta 12 parhaimmillaan sijalle 2, päättäen kauden sijalla 3.

Vuoden kovin yllätys tavattiin kuitenkin toukokuun lopulla, kun 28.5. Pohjois-Amerikkalainen Evil Geniuses ilmoitti saaneen riveihinsä kaksi uutta pelaajaa, Tal ”Fly” Aizikin ja Gustav ”s4” Magnussonin suoraan hieman alisuoriutuneen OG:n riveistä. Siirto oli erityisen järisyttävä sen vuoksi, että Johan ”N0tail” Sundstein ja Fly ovat pelanneet samoissa joukkueissa käytännössä koko ammattilaisuransa ja herrat ovatkin useaan otteeseen haastatteluissa maininneet pelaajasuhteiden olevan tärkeä osa heidän pelifilosofiaansa.

Hieman yli viikon myöhemmin OG julkaisi tiedotteen poistuneiden pelaajien korvaajista:

 • Aiemmin valmentajana toiminut Sébastien ”7ckngMad” Debs tuotiin mukaan aktiiviseen viisikkoon. Debs oli aiemmin toiminut varapelaajana Resolut1ionin poistumisen jälkeen.
 • Vanha tuttu Anathan ”Ana” Pham saapui täyttämään position 1 roolin N0tailin vaihtaessa positioon 5.
 • Viimeisenä mutta ei missään nimessä vähäisimpänä, N0tailin kykyjenetsijän taidoilla löytynyt Topias ”Topson” Taavitsainen tuotiin keskilinjan pelaajaksi.

DPC-turnausvoittajat:

 • Dota 2 Asia Championships (Major): Mineski
 • StarLadder Season 5 (Minor): OpTic Gaming
 • Epicenter XL (Major): PSG.LGD
 • GESC: Thailand (Minor): VGJ.Storm
 • MDL Changsha (Major): PSG.LGD
 • ESL One Birmingham (Major): Virtus.Pro
 • China Supermajor (Major): Team Liquid

Q3: The International

Kolmannen kvartterin uutisia ei ole vaikea ennakoida. Heinäkuun keskittyessä Internationalin aluekarsintoihin ja elokuun ollessa täyttä TI8-juhlaa, ei paljon muuta Dotasta nähty.

International ei kuitenkaan tarkoittanut, että kolmas kvartteri olisi ollut hiljaista aikaa – päin vastoin. Avoimista aluekarsinnoista loppuun asti mennyt OG piti huolen, että seurattavaa ja jännitettävää oli liki joka ikinen päivä. Tiukkaakin tiukemmat paras kolmesta -ottelut EG:tä ja LGD:tä vastaan pitivät huolen, että viimeisenä päivänä nähty eeppinen viiden ottelun sarja TI8-voitosta pitäisi kaikki lajin fanit ruutujensa äärellä – sikäli kuin jaksaminen riitti. Täydet viisi ottelua kestänyt ottelusarja päättyi Suomen aikaa vasta kello kuuden jälkeen seuraavana aamuna.

OG:n voitto tarkoitti Internationalin historiaa tutkien myös sitä, että ”idän” ja ”lännen” vuorotteluvuodet olivat nyt ohitse. Liquidin voitto 2017 ja OG:n voitto 2018 rikkoivat Internationalin alusta asti jatkuneen säännön: Kiinalainen joukkue voittaa parillisina vuosina, länsimainen parittomina.

TI8-voitto johti myö paikallisesti historiallisiin tapahtumiin, kun ensi kertaa maamme historiassa e-urheilijoita kutsuttiin linnan juhliin. Molemmat OG:n suomalaispelaajat, Topson ja Jesse ”JerAx” Vainikka saivat kutsun ja edustivat e-urheilua yleisesti yhdellä maamme suurimmista näyttämöistä.

DPC-turnausvoittajat:

 • The International 2018: OG

Q4: Uusi DPC ja vähemmän kirkas vuoden loppu

Dota Pro Circuit koki uudelle kaudelle merkittäviä muutoksia. Ensimmäistä kautta kritisoitiin paljon sen raa-asta turnaustahdista ja Valve on yrittänyt puuttua tähän niputtamalla turnaukset yhteen – nyt jokaista Majoria edeltää yksi Minor-turnaus, minkä pitäisi teoriassa tarjota enemmän mahdollisuuksia Tier 1,5-2 joukkueille osallistua DPC-kaudelle. Kaudella tullaan näkemään yhteensä viisi turnausparia, joista vuodelle 2018 osui yksi ainut – Kuala Lumpurin Major.

Valitettavasti pelaajatoiveiden mukaan muokattu DPC-formaatti ei ole se sävel, jonka tahdissa Dota siirtyy vuoteen 2019. Dota 2 -yleisö, -pelaajat, -selostajat, -turnausisännöijät ja kaikki muutkin skenestä joutuivat todistamaan kun compLexityn Skemberlu (Skem) ja TNC Predatorin Kuku joutuivat keskelle ikävää rasismikohua.

Skem aloitti ottelun Royal Never Give Upia vastaan Dreamleaguessa toteamalla ”Gl chingchong”, johon Kiinan Dota 2 -yhteisö reagoi rajusti. Vici Gamingin toimitusjohtajaa myöten useat korkean profiilin nimet ja organisaatiot tuomitsivat rajusti Filippiiniläisen kommentin rasistisena. Samaan soppaan joutui myös Kuku, joka oli vastikään käyttänyt samaista sanaa omassa julkisessa ottelussaan.

Kohu kävi läpi useita piirteitä TNC:n yrittäessä vähätellä ja väistää vastuuta, mutta ennen pitkää Valven lausunnolla Kuku määrättiin pelikieltoon Kiinan Chongqing Majorin ajaksi. Skem sen sijaan jäi toistaiseksi pois compLexityn viisikosta, oletettavasti rasismikohun vuoksi.

DPC-turnausvoittajat:

 • Dreamleague Season 10 (Minor): Tigers
 • Kuala Lumpur Major: Virtus.Pro

2019 ja eteenpäin

Vuosi 2019 alkaa liki heti loppiaisen jälkeen, kun Bucharest Minor käynnistyy 9.1. Uusi, Pajkattilla täydennetty OG yrittää karistaa TI-voittajan kirousta ja ansaita paikan Chongqing Majoriin. OG:n kovin vastustaja on todennäköisesti Peter ”PPD” Dagerin ympärille rakennettu uusi Ninjas in Pyjamas, joka on kiivennyt uuden kauden DPC-sarjataulukossa sijalle 4.

Chongqing Majorilla 19.1. enteenpäin tullaan näkemään myös useita tuoreita joukkueita. Itä-Euroopan ”jäämistöstä” muodostunut NoPangolier on ottanut aluekarsinnat kovin ottein haltuun ja viisikko vaikuttaisi toimivan lupaavan hyvin. Nähtäväksi jää, riittääkö rahkeet joukkueella pysyä valokeilassa, vai pettääkö pokka suurella lavalla.

Yhteensä neljä turnausparia on vielä jäljellä, joten sarjataulukko on vielä täysin auki. Toivotaan, että ensi vuosi tuo tullessaan monipuolisen ammattilaisskenen ja vähemmän kosketuksia politiikan kanssa.

Kuvalähteet: Jussi Jääskeläinen, OG Twitter, Dota2