PGL:n järjestemän Marjor Krakovan karsinnat alkavat huomenna Romaniassa Bukarestissa. Mitkä joukkueet onnistuvat karsinoissa ja pääsevät Krakovaan pelaamaan miljoonan dollarin palkintopotista ja paikasta Legendojen joukossa?

Major-karsinnan ohjelman voit katsoa tästä. Karsinta pelataan Sveitsiläisellä systeemillä eli kolme voittoa riittää jatkopaikkaan.

Ennakkosuosikit

G2 Esports

Yksi kesän kuumimmista joukkueista lähtee karsintaan ehdottomasti suurimpana ennakkosuosikkina. Ranskalaisjoukkue on alkanut pikkuhiljaa lämpenemään viime talvena tehtyjen kokoonpanomuutosten jälkeen.

G2 Esportsin kevään ja kesän suurin saavutus on ehdottomasti ESL Pro Leaguen voitto. Viime viikon lopun ECS:n finaaleissa ranskalaiset jäivät lohkovaiheeseen järkyttävän kovassa lohkossa, johon kuuluivat turnauksen loppuotteluun päässeet SK Gaming ja FaZe Clan.

Major-karsinnan joukkueista yksikään ei yllä lähellekään samalle tasolle yhden maailman parhaimman joukkueen kanssa. Avausottelussa vastaan asettuvalla Immortalsilla on toki mahdollisuudet yllätykseen, sillä brasilialaiset ovat ennenkin kaataneet maailman kärkijoukkueita. Mahdollisuudesta huolimatta, mikä tahansa muu tulos karsinnasta kuin 3-0 ja suoraan jatkoon olisi pettymys ranskalaisjoukkueelle.

mousesports

Eurooppalaisjoukkue ei pahemmin koskaan pääse juhlimaan suurturnausten voittoja tai edes kärkisijoja, mutta se nähdään niissä aina mukana. Joukkue on selviytynyt viimeisimpiin Majoreihin tasaisen varmasti vaikka onkin jäänyt niissä ilman menestystä.

Juuri tasaisuus onkin moussportsin suurin valtti. Joukkue pystyy harvoin kaatamaan maailman terävimpään kärkeen kuuluvia joukkueita, mutta omassa kastissaan mousesports on ehdotonta eliittiä.

DreamHackissa pari viikkoa sitten joukkue jäi lohkonsa kolmanneksi, mutta sitä ennen pelatussa ESL:n Pro Leaguessa mousesports selvisi aina pudotuspeleihin saakka. Joukkueen tasaisuudesta kertoo ylipäätänsä se, että mouz selvisi sarjan finaaleihin saakka.

Avauskierroksella mousesports kohtaa CIS-Minorista mukaan päässeen kazakstanilaisen Tengrin, jonka taso tämmöisissä karkeloissa on vielä mittaamatta. Major-karsinnoissa mousesports on yksi suosikeista ja varma jatkoonmenijä.

Team Liquid

Viime viikonlopun ECS:n finaalit olivat Team Liquidin osalta lupauksia herättäviä. Joukkue jäi lohkovaiheeseen osin huonon tuurin saattelemana, sillä se kohtasi Astraliksen kahteen kertaan. Mutta tulos ei kuitenkaan ollut häpeä sillä amerikkalaiset haastoivat tanskalaisjoukkueen aivan tosissaan ja onnistuivat jopa katkaisemaan tanskalaisten pitkän voittoputken Overpassissa.

ESL:n Pro Leaguen finaaleissa Liquid pääsi neljän joukkoon, mutta siitä tuloksesta ei kannata vetää liikoja johtopäätöksiä sillä joukkueen lohko ei ollut maailman kovin ja pudotuspelien avauskierroksella joukkue kohtasi ailahtelevaisen Team EnVyUsin. Pudotuspelien toisella kierroksella vastaan asettunut North puolestaan oli liian kova pala amerikkalaisille.

Team Liquid avaa karsintansa pelaamalla kiinalaista TyLoota vastaan. Ottelusta joukkue saa varmasti hyvän startin Major-paikan tavoitteluun. Jatkopaikan pitäisi olla varma, mutta pystyykö Liquid pelaamaan tarpeeksi tasaisen turnauksen?  

Immortals

Immortals on yksi turnauksen mielenkiintoisimmista joukkueista. Brasilialaiset ovat osoittaneet olevansa SK Gamingin jälkeen Amerikkojen parhaimpia joukkueita yhdessä Cloud9:n ja Team Liquidin kanssa.

Immortals sijottui DreamHack Summerissa neljän parhaan joukkoon häviten pudotuspeleissä Fnaticille. Sitä ennen brasilialaiset saavuttivat toisen sijan Amerikan Minoreissa. ESL:n Pro Leaguen -finaalit puolestaan olivat joukkueelle pettymys joukkueen jäädessä lohkonsa toiseksi viimeiseksi.

Bukarestissa avausottelussa vastaan asettuu G2 Esports. Immortals, jos kuka omaa yllätysmahdollisuuden ranskalaisia vastaan, mutta on oletettavaa, että matka Majoriin alkaa tappiolla. Avausottelun jälkeen vain taivas on brassijoukkueen rajana ja joukkue voineekin jo varailla lippuja Krakovaan.

Cloud9

Cloud9 onnistui sensaatiomaisesti viime viikolla voittamaan lohkonsa ECS:n finaaleissa. Matkan varrella kaatuivat Astralis ja Fnatic. Joukkue osoittikin vahvuutensa varsinkin paras yhdestä sarjoissa, joten amerikkalaisilla onkin hyvät mahdollisuudet myös Bukarestissa.

Cloud9:n viime aikaisiin saavutuksiin  ECS:n lisäksi kuuluu myös Amerikkojen Minorin voitto. Muuten joukkueen käyrä on ollut välillä alas päin, mutta ehkä nyt suunta on kääntynyt oikeaksi.

Major-karsintaan joukkue lähtee yhtenä ennakkosuosikeista viime viikonlopun onnistumisten myötä. Kuinka joukkue sitten kestää paineet, kun vastaan asettuu avauskierroksella BIG:n tapainen nosteessa oleva joukkue? Jatkopaikka pitäisi ainakin olla luvassa, mutta onko se kuinka tiukilla?

HellRaisers

HellRaisers tulee turnaukseen lyhyen tauon jälkeen. Joukkue pelasi pari viikkoa sitten Adrenaline Cyber Leaguessa, jossa joukkue hävisi heti ensimmäisen kierroksen ottelunsa Virtus.prolle. Siitä edellinen LAN-esiintyminen joukkueelta nähtiin DreamHack Toursissa toukokuun alussa, jossa joukkue sijoittui toiseksi G2 Esportsin jälkeen.

Joukkue on osoittanut tasonsa jo useaan kertaan aiemmin ja tämän karsinnan joukkueista se on viimeksi kaatanut sekä BIGin, että PENTAn verkossa pelatussa ESL Pro Leaguen nousukarsinnoissa reilu kuukausi sitten.

HellRaisers on vakiokasvo suuremmissa turnauksissa ja aika ajoin onnistuu nousemaan aivan kärki sijoille. Ei olekaan mitään syytä epäillä, etteikö joukkuetta nähtäisi myös Krakovassa. Karsinta avauksensa HellRaisers pelaa Vega Squadronia vastaan.

Mustat hevoset

OpTic Gaming

Krakovan karsinnat tulevat OpTicille aivan liian aikaisin. Joukkueella ei tällä hetkellä ole virallisesti edes täyttä kokoonpanoa vaan se joutuu väliaikaisesti turvautumaan James “hazed” Cobbin apuun.

Viime aikaisista tuloksista ei toki voi vetää liikoja johtopäätöksiä sillä esimerkiksi ECS:n finaaleissa joukkueen lohko oli aivan liian kova(SK, FaZe, G2). OpTic jäikin turnauksessa täysin muiden jalkoihin. ESL:n finaaleissa amerikkalaiset onnistuivat sentään kaapimaan pari voittoa, mutta kuinka vakuuttavana voi pitää niukkoja voittoja turnauksen reilusti heikoimmasta joukkueesta NRG:stä sekä täysin kuvasta kadonneesta Natus Vincerestä?

Jo karsinnan avausottelu on ratkaiseva, kun vastaan asettuu koko ajan parantava PENTA Sports. OpTic on historiansa saatossa näyttänyt pystyvänsä vaikka mihin, mutta nyt joukkueen pitää onnistua täydellisesti ainakin kolmessa ottelussa. Jatkopaikka on lähellä turausmuodon ansiosta, mutta onko se todennäköinen?  

FlipSid3 Tactics

Jos HellRaisers on pitänyt taukoa niin samaa voidaan sanoa myös FlipSid3:sta. Joukkue on pelannut vain yhden LAN-ottelun viimeisimmän Majorin jälkeen ja FlipSid3 on nähty verkossakin vain harvakseltaan.

Tuo viimeisen LAN-ottelu nähtiin Adrenaline Cyber Leaguessa, jossa joukkue hävisi Natus Vincerelle. Verkonkaan puolella tulokset eivät ole olleet kovin hyviä, sillä joukkue ei ole päässyt esimerkiksi DreamHackin karsinnoista läpi.  

FlipSid3 lähtee karsintaan täysin arvaamattomista lähtökohdista. Viimeisimmät pelit Cyber Leaguen ulkopuolelta ovat huhti-toukokuulta. Joukkueella on ainakin ollut aikaa hioa taktiikoitaan, mutta millä tasolla joukkue pelaa muihin verrattuna on vielä täysin mysteeri. Suomalainen Jan “wayLander” Rahkonen ja kumppanit kohtaavat avausottelussaan Renegadesin, joten ainakaan voiton ei pitäisi olla mahdottomuus.

PENTA Sports

Miikka “sunNy” Kempin ja Jesse “zehN” Linjalan tähdittämä sekä Niko “naSu” Kovasen valmentama PENTA Sports lähtee luonnollisesti tavoittelemaan paikkaa Majoriin, kuten valmentaja totesikin ennen Minoria antamassaan haastattelussa.

Kuten Kovanen myös totesi, on joukkueen peli välillä aika epätasaista. PENTA saattaa olla vaikeuksia itseään heikompia vastaan, mutta taas seuraavassa pelissä kaatuukin heti isompi joukkue. Eurooppalaisjoukkue on isojen kisojen joukkue. Siitä osoituksena ESEA:n finaalit joissa joukkue ei hävinnyt karttaakaan. Minoreissa sunNy ja kumppanit hävisivät ainoastaan arkkiviholliselleen BIG:lle.

Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettuu OpTic Gaming. Ottelu on täysin PENTAn voitettavissa. Voitto takaisi hyvän alun matkalle kohti Krakovaa, joka on muutenkin täysin omissa käsissä. Se tosin vaatisi joukkueelta tasaista suorittamista korkealla tasolla. PENTAn suurin etu turnauksessa on laaja karttavalikoima sillä joukkue pystyy pelaamaan mitä tahansa karttaa hyvällä tasolla.

BIG

Saksalaisjoukkue on kilpaillut viime aikoina tiukasti PENTAn kanssa Euroopan keskitason herruudesta. Joukkueet ovat ottaneet yhteen lähes kaikissa heidän turnauksissa viime aikoina. Molemmat joukkueet ovatkin tällä hetkellä matkalla kohti Euroopan ja maailman kärkeä.

BIG onnistui voittamaan Euroopan Minorit, sekä nousemaan ESL:n seuraavalle kaudelle joten näyttöjä joukkue on antanut. ESEA:n viime kauden finaaleissa joukkue tuli toiseksi.

BIG:n maailmanlaajuinen taso saakin nyt ensimmäisen kunnon testinsä, kun joukkue tavoittelee paikkaa Majoriin. Avausottelusta voitto Cloud9 vastaan on kovan työn takana, mutta se takaa hyvät asemat jatkoa ajatellen. Paikka Krakovaan on otettavissa. Ja ehkäpä PENTA ja BIG löytävät taas toisensa tässä turnauksessa.

Team Dignitas

Dignitas järjesti hienoisen yllätyksen Minoreissa kaatamalla BIG:n pudotuspelien avauskierroksella ja varmistamalla paikkansa  Major-karsinnassa. Tuon voiton myötä varmistui Minoriin ennakkosuosikkina lähteneen Team EnVyUsin putoaminen pois Bukarestin matkalta.

Ei kannata käsittää väärin. Team Dignitaksella on ihan hyvät mahdollisuudet taistella Bukarestissa pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon, mutta riittäkö joukkueen kokemus sellaiseen. Joukkue on pelannut yhdessä vasta pari kuukautta ja Euroopan Minor onkin joukkueen ainoa LAN-kokemus. Taitoa joukkueessa riittää, mutta onko tiimipeli Major-karsinnan vaatimissa kuosissa? Paras yhdestä sarjoissa Dignitas voi olla vahvoilla juuri yksilötaidon takia. Avausottelu GODSENT:iä vastaan onkin hyvä tasonmittari heti turnauksen alussa.

GODSENT

Ruotsalainen GODSENT on turnauksen yksi suurimmista kysymysmerkeistä. Joukkuetta ollaan nähty viime aikoina kilpakentillä vain harvakseltaan eivätkä tulokset ole olleet kovin mairittelevia.

Ruotsalaisjoukkue ei esimerkiksi onnistunut ESL Kölnin karsinnoissa vaan hävisi ratkaisevassa ottelussa Space Soldiersille. Huhtikuun cs_summitissa, GODSENT hävisi aallon pohjalle päätyneelle Ninjas in Pyjamasille. Joukkue sentään onnistui voittamaan verkossa pelatun ESEA:n Euroopan divisioonan, mutta itse finaalitapahtumassa se jäi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

Minkälainen on sitten GODSENTin taso näissä karsinnoissa? Pystyykö joukkue kampeamaan itselleen tarvittavat kolme voittoa? Se toki riippuu varmasti myös siitä minkälaisia vastustajia joukkue turnauksessa saa. Avauskierroksella vastaan asettuu Euroopan Minorissa yllättänyt Team Dignitas.

Altavastaajat

Renegades

Kesäkuun alussa tullut Aasian Minorin voitto oli Renegadesille ensimmäinen laatuaan joukkueen historiassa. Aasian ja Pohjois-Amerikan välillä pomppiva australialaisjoukkue lähteekin Eurooppaan vain ja ainoastaan Major-paikka mielessä.

Aasian Minorin lisäksi Renegades on nähty viime aikoina laneilla Sydneyssä, jossa Intel Extreme Masters -tapahtumassa joukkue joutui pettymään, kun se onnistui kotitantereellaan saavuttamaan voiton ainoastaan kiinalaisesta ViCi Gamingistä häviten muun muassa toiselle australialaisjoukkueelle Chiefsille. Toki Renegadesin muut vastustajat Astralis ja FaZe olivatkin liian kovia.

Mutta miten kova Major-karsinnan taso? Renegades on Pohjois-Amerikassa onnistunut eri turnausten karsinnoissa pääsemään lähelle turnauspaikkoja, mutta aivan australialaisten taso ei ole riittänyt. Riittäkö se nyttenkään? Tiukkaa ainakin tulee tekemään. Avausvastustaja FlipSid3 Tactics on historiansa perusteella liian kova, mutta CIS-joukkueen kunto on kuitenkin täysi arvoitus.

Vega Squadron

Turnaksen kahdesta CIS-Minorin kautta tulleesta joukkueesta turnauksen voittanut Vega Squadron on se tunnetumpi. Mutta aivan tunnettu ei ole sekään. Joukkueen ainoa LAN-esiintyminen viime aikoina on ollut juurikin kyseinen Minor-turnaus.

Muuten joukkue on nähty verkon puolella ainoastaan eri turnausten karsinnoissa, joissa se on kyllä onnistunut hätyyttelemään Euroopan keskitason joukkueita, mutta voittojen saaminen on ollut työn ja tuskan takana. Joukkue tunnetaankin parhaiten edellisistä Major-karsinnoista, joissa se onnistui tiputtamaan Ninjas in Pyjamasin jatkosta jääden itse voiton päähän Atlantan matkalipusta.

Vega Squadronia ei pidä aliarvioida, mutta paikka Majoriin voi olla liian kaukana. Avausvastustaja HellRaisers tulee osoittautumaan liian kovaksi.

TyLoo

TyLoota ei olla viime aikoina nähty Kiinan ulkopuolella. Edellisen kerran kiinalaiset nähtiin pelaamassa maailman huippuja vastaan StarLadderin kolmannen kauden finaaleissa, jossa joukkue jäi viimeiseksi. Aasian eri turnauksissa joukkue on ollut voittoisa Minoria lukuun ottamatta, jossa se jäi toiseksi.

Joukkue nähdään Major-karsintojen lisäksi myös ESL One -tapahtumassa Kölnissä, mutta sekä Major-karsinnoissa, että Kölnissä on luultavasti kylmää kyytiä tiedossa. Voittoja kiinalaiset pystyvät saavuttamaan muista altavastaajista, mutta isojen poikien kyytiin joukkueella tuskin on asiaa. Avausottelussa vastaan asettuva Team Liquid on liian kova pala TyLoolle.

Tengri

Kazakstanilaisjoukkue Tengri on melkoisen tuntematon joukkue. Joukkue ei ole pahemmin isoimmissa turnauksissa esiintynyt heikon karsinta menestyksen vuoksi. Ainoa kunnon vertailu kohta joukkueen tasosta onkin CIS-Minor, jossa se tuli toiseksi. Muuten joukkueen LAN-kokemus lähentelee nollaa.

Tengrin mahdollisuuksiin Bukarestissa on hankala uskoa, mutta toisaalta joukkue on kirjoittamaton kortti ja voi myös yllättää kaikki hyvillä otteillaan. Avausottelussa mousesports tullee saamaan helpon lähdön turnaukseen Tengrin jäädessä jalkoihin.