Tähän mennessä suurin järjestetty Apex Legends -turnaus pidetään viikonloppuna legendaarisessa X Games tapahtumassa Yhdysvaltojen Minneapoliksessa. Apex Legends on rullalautailun ja dirt biken kaltaisten lajien keskellä X Gamesin ainoa e-urheilulaji.

Tapahtuma alkaa huomenna ja kestää sunnuntaihin asti. ESPN EXP Invitational -niminen Apex-turnaus taasen pelataan perjantaista lauantaihin, molempina päivinä klo 23:00 eteenpäin Suomen aikaa. Ottelut lähetetään suorana Twitchin kautta. Tarkemman aikataulun löydät täältä.

Turnaukseen ottaa osaa yhteensä 20 joukkuetta ympäri maailmaa. He taistelevat osastaan 150 000 dollari palkintopotista, josta voittaja kuittaa 30 000 dollaria.

Apex Legends on hankkinut itselleen jo selvän jalansijan pelimaailmasta. Pelin e-urheiluskene ei kuitenkaan ole ehtinyt vielä rakentua, joten EXP Invitationalin kaltaisten turnausten toivotaan näyttävän sille suuntaa. Juuri eilen pelin julkaisija Electronic Arts julkistikin uuden turnauksen Preseason Invitational -turnaussarjaansa, johon myös EXP Invitational kuuluu.

Viikonlopun turnauksessa tullaan näkemään myös suomalaisedustusta. Turnauksessa ottelevat Team Snip3down -joukkueen Sebastian ”Mimu” Vesala ja Niko ”ZeroNothing” Suominen sekä Lazarus-joukkueen Smythj. Team Snip3down kutsuttiin mukaan turnaukseen ja Lazarus (entinen Pomp Moscles) selvitti tiensä sinne Euroopan karsintojen kautta.

Otimme pelaajiin yhteyttä ja he kertoivat mielellään turnauksen tuomista ajatuksista sekä matkastaan Apex Legendsissä.

Tuliko kutsu turnaukseen yllätyksenä, vai osasitteko odottaa?

ZeroNothing: ”Kutsu turnaukseen tuli aivan yllätyksenä. Olimme jo valmistautumassa pelaamaan Europe Qualifierit.”

Mimu: ”Alun perin oli tarkoitus pelata karsinnoissa, mikä ei ketään meistä paljoa innostanut killrace-formaatin takia. Itse kutsu tuli täysin yllätyksenä.”

Millainen kokemus karsintaturnaus oli?

Smythj: ”Karsintaturnaushan oli 90+ eu-joukkuetta ja kaksi parasta karsiutui sitten X Gamesille. Taisin olla AINUT suomalainen karsintojen kautta tuleva pelaaja. Karsinnat itsessään olivat suht raskaat; killrace-formaatti, eli tapoista ja ekasta sijasta sai pisteitä. Pisteet laskettiin kuudesta parhaasta pelistä kuuden tunnin ajan. Oli hyvät fiilikset ja suht varmat olotilat sitten karsintojen jälkeen, kun avg-tappomäärät oli laskettu.”

Miten turnausjoukkueen muodostuminen tapahtui?

Mimu: ”Eric ”Snip3down” Wrona oli saanut kutsun turnaukseen aikaisemman suorituksen ansiosta X Games Aspen 2016 Halo-turnauksessa. Eric päätyi katsomaan tiimejä Euroopasta ja valitsi meidän tiimin (entinen Conquer Gaming) lopulta. Tässä päätöksessä auttoi, että olimme pärjännyt scrim-peleissä todella hyvin ja tasaisesti liigassa.”

ZeroNothing: ”Meidän mielestä loogisinta oli ottaa kapteeni ja in-game leader, kun Snip3down pyysi joukkueestamme kaksi pelaamaan.”

Smythj: ”Meitähän on siis kaksi portugalilaista kovaa peluria plus minä. Olen tuntenut Kasheran jo entuudestaan EU PRO -liigan ajoilta, kun hän oli meillä YMCAssa (entinen joukkue) varapelaajana yhden kauden. Postkill tuli tutuksi sitten publapelien tiimoilta. Heillä ei ollut kolmatta peluria, joten uskaltautuivat kysymään minua. Itselläni YMCA:n kokoonpanosta puuttui yksi pelaaja ja toinen oli lomailemassa ulkomailla, joten ei voitu YMCA:n kokoonpanolla osallistua.”

Osaatko sanoa, tuleeko turnauksessa olemaan jotain tiettyjä kovia vastustajia?

ZeroNothing: ”Vastustajia joita pitäisin silmällä olisivat TSM, Nagano ja Rogue, mutta minulla on tunne, että turnauksessa asiat tulevat olemaan hieman erilaiset kuin harjoituspeleissä.”

Mimu: ”Kovimmat vastustajat ovat varmaan aikaisemmat harjoituspelit huomioon ottaen T1 ja TSM.”

Smythj: ”Lähtisin itse sanomaan, etten näe niinkään ”kovia” vastustajia sen ihmeellisemmin. Kaikki ovat kovia ja jokainen joukkue on kykenevä ottamaan ykköspotin. Jos tiettyjä joukkueita täytyisi nostaa esille, niin kyllä se on T1 ja SENTINENTALS. Heidän kanssaan on aina ”kovimmat” väännöt.”

Uskotko joukkueiden noudattavan jotain tietty strategiaa, vai löytyykö yksilöllisellekin pelille tilaa? Onko itselläsi jotain tiettyä pelityyliä (esim. aseet) jota suosit?

ZeroNothing: ”Uskon joukkueilla olevan tietyt strategiat, mutta olen lähes varma, että näemme myös yksilösuorituksia. Oma peli kehittyy paljon positionin ympärille ja siihen parhaat aseet ovat Wingman hieman pidemälle matkalle sekä R-99 lähitaisteluun.”

Mimu: ”Uskon, että strategia tulee muuttumaan kun huomaa miten muut tiimit pelaa rahan ollessa kyseessä. Yleensä pelataan varmaan sijoituksesta enemmän kun siitä, että yritetään tapella kokoajan. Iso focus siihen, että löydetään itsemme sieltä viimeisestä rinkulasta.”

Smythj: ”Jokaisella joukkueella on oma pelityyli, omat strategiat. Itse olen se niin sanottu työmyyrä. Teen paljon vahinkoa ja annan vastustajalle sen paineen, että muut saavat tilaa hoitaa roolinsa. Olen tunnetusti Wingman-spesialisti, eli Wingman on itselleni se vahvin, ja siihen kylkeen R-99 niin sillä mennään! Päähahmona on tällä hetkellä tuo uusin Watson, sitä ennen 15k tappoa Pathfinderilla ja yli 35k tappoa kaiken kaikkiaan. Eli pelityylini on erittäin agressiivinen.”

Mikä veti sinua puoleensa nimenomaan Apex Legendissä?

ZeroNothing: ”Minut vetivät puoleensa uniikit hahmot ja se, kuinka Apex on tehnyt monet asiat oikein.”

Mimu: ”Apexissa minua vetää varmaan puoleen se, että mekaanisesti peli on todella sulava ja se, kuinka tiimipainotteinen peli on. Nautin joukkueena pelaamisesta.”

Smythj: ”Minua vetivät Apexissa puoleensa pelimekaniikka ja skillkäppi ampumisessa/liikkumisessa. Kyseessä on nopeatempoisa ja tähtäämistä vaativa peli, sytytti heti alusta lähtien. Sen takia on tullutkin grindattua alusta asti (1500h).”

Onko jokin tietty hahmo/hahmot joita suosit? Jos on, miksi?

ZeroNothing: ”Suosin eniten Wraithia kilpailullisessa ympäristössä, koska tämä saa koko tiimin paikasta A paikkaan B ilman suuria riskejä ja auttaa hieman hitaampia hahmoja sijoittumaan nopeammin.”

Mimu: ”Lempihahmoni on varmaan Pathfinder. Suurimpana syynä on hahmon grapple-kyky, jolla pystyy liikkumaan kentässä tavalla, jollaiseen muut hahmot ei kykene.”

Miten toivoisit Apexin e-urheilupuolen kehittyvän EXP Invitationalin jälkeen?

ZeroNothing: ”Optimaallisin kehitys olisi saada custom-pelien lisäksi liiga, johon parhaat pelaajat pääsisivät kilpailemaan.

Mimu: ”X Gamesin tapaiset yksittäiset turnaukset ovat ihan hyviä, mutta itseäni ovat aina viehättäneet liigat, joten jokin samantapainen kuin mikä PUBGista löytyy olisi varmaan itselleni ideaalinen.”

Smythj: ”Toivon, että EXP Invitational tuo ja kasvattaa Apex-skeneä suuresti; turnausjärjestäjät ottaisivat koppia ja rupeaisivat vääntämään eventtejä! Sen verran tiedossa jo on, että kuolemassa tämä skene ei ole. Päinvastoin kasvua on tulossa roimasti niin palkintorahoihin kuin myös turnausmääriin!”

Kuvalähde: X Games, EA