Vuonna 1993 Wizards of the Coast julkaisi täysin uudenlaisen keräilykorttikorttipelin, Magic: The Gathering (MTG). Se on koukuttanut monia korttipelaamisen maailmaan, ja MTG:stä on lähtenyt monen matka esimerkiksi Blizzardin Hearthstonen pariin. Näin tapahtui myös KOVA Esportsin korttipelaaja Ville ”Keppada” Pääkölle.

– Korttipelejä on tullut pelattua jo noin 16 vuotta. Niiden pariin päädyin, kun kaveri otti meidän porukan laneille pari MTG-korttipakkaa mukaan, Pääkkö kertoo korttipelaamisen alkutaipaleesta.

– Olin jo aikaisemmin tykännyt kasuaalisti pelailla shakkia ja lautapelejä, mutta MTG koukutti ihan uudella tavalla. Muistan, kuinka jännittävältä tuntui ajatus miltein loputtomien korttiyhdistelmien mahdollisuudesta, Pääkkö jatkaa muisteluaan.

Pääkkö vertaa korttipelien pakan rakentamista shakkiin. Pakkaa rakentaessa saa kuitenkin itse päättää, minkälaisia nappuloita laittaa omalle puolelleen lautaa ja kuinka paljon.

– Korttipeleissä viehättää erilaisten synergioiden löytäminen ja tietynlainen luomisen ilo! Joku pieni kahden kortin välinen harvinainen interaktio saattaa synnyttää täysin uudenlaisen pakkaidean, Pääkkö kuvailee.

Hearhtstone on ollut kilpailullisesti korttipelejä pelaavien suosiossa, sillä siinä on ollut isoimmat palkintopotit. Voi kuitenkin olla, että tilanne tulee muuttumaan, sillä Riot Gamesin uusi korttipeli, Legends of Runeterra, julkaistaan virallisesti 30. huhtikuuta, jolloin peliin tulee lisää uusia kortteja ja peli tulee myös pelattaviksi mobiililaitteilla. Lisäksi Valve on aloittanut vuonna 2018 julkaistun Artifactin päivittämisen.

– Koen, että Runeterra, MTG, Gwent ja Artifact ovat kaikki Hearthstonea parempia korttipelejä. Hearthstone ei ole juurikaan muuttunut viimeisen kuuden vuoden aikana, ja edelleen monissa metapakoissa 25 prosenttia korteista on samoja kuin launchin aikaan, Pääkkö toteaa.

Runeterrasta ja Artifactista Hearthstonen kilpailijoita?


Valve julkaisi vuonna 2018 Artifact-pelin, josta odotettiin tulevan jotain suurta. Pelaajamäärät tippuivat kuitenkin nopeasti julkaisun jälkeen, ja Valve ei tiedottanut pelistä noin vuoteen mitään. Tänä keväänä tilanne kuitenkin muuttui, ja yhtiö on julkistanut uusia asioita, joita peliin on tulossa.

– Valve menetti korttipelaajien luottamuksen lopettamalla kommunikoinnin vuoden ajaksi. 99 prosenttia pelaajista lopetti kokonaan tai jäi odottamaan päivitystä, mitä ei koskaan kuulunut. Valve ei ole aikaisemmin osoittanut olevansa kovin hyvä kuuntelemaan peliyhteisöään, mutta viime aikoina on tuntunut olevan eri ääni kellossa, Pääkkö kertoo.

Artifactin kehitystiimi onkin Twitterissä pyytänyt pelaajia lähettämään kehitysideoita, ja Pääkkö kertoo huomanneensa, että viimeisimpien tietojen mukaan moni hänenkin ehdottamansa kehitysidea on tulossa peliin jossain vaiheessa.

Riot Games on sen sijaan osoittanut alusta asti kuuntelevansa peliyhteisöä Runeterraa tehdessään. Tässä mielessä Valve ja Riot Games eroavat todella paljon Hearthstonen kehittäjästä Blizzardista, sillä useampien pelien parissa on kuulunut, ettei Blizzard juuri kuuntele pelaajien palautetta. Näin on myös korttipeleissä.

– Blizzardilta on jo vuosia toivottu isompia uudistuksia peliin. Esimerkiksi sisäänrakennettu turnausmode on ollut alusta asti kilpapelaajien ja tapahtumajärjestäjien listalla, mutta edelleenkään sitä ei ole tullut. Tällainenhan löytyi Artifactista heti launchissa, ja ilmeisesti suunnitelmissa on, että pelin sisällä järjestetään jatkossa automatisoituja turnauksia, Pääkkö kuvailee.

Se, kuinka suosittuja Artifactista ja Runeterrasta tulee kilpapelaajien keskuudessa, riippuu siitä, minkälainen kilpailuskene niihin kehittyy. Esimerkiksi Valvella on vahva osaaminen e-urheilun puolella.

– Oma loppuvuoden focus riippuu paljon siitä, miten Runeterran ja Artifactin kilpailuskenet lähtevät kehittymään. Ainakin molempien pelien taustalla on e-urheilun saralla meritoituneet yhtiöt, joten odotukset ovat edelleen korkealla tasolla, vaikka Artifactin ensimmäinen launchi floppasikin täysin, Pääkkö pohtii.

Videolta kuulet lisää Ville ”Keppada” Pääkön tulevista suunnitelmista.

Peleissä isoja eroja, mutta pitkälti sama perusidea

Korttipeleissä pärjääminen vaatii samanlaista loogista ajattelukykyä kuin shakin pelaaminen. Vaikka pelien kesken löytyy isojakin eroja, on perusidea pitkälti sama: Kasataan pakka omistetuista korteista, ja sen jälkeen koetetaan vuorotellen kortteja pelaamalla hallita pelikenttää tai tuhota vastustajia. Esimerkiksi päivitetystä Artifactista ja täysin uudesta Runeterrasta löytyy keskenään muutamia oleellisia eroja:

– Runeterrassa on yksi pelikenttä, kun Artifactissa on kolme lanea joita pelataan samanaikaisesti. Artifactista löytyy myös kulta extraresurssina. Runeterrassa taasen voit pelata kortteja vastauksena vastustajan korttiin, esimerkiksi deny-kortilla voit estää vastustajan pelaaman kortin efektit kokonaan, Pääkkö mainitsee eroavaisuuksia.

Vaikka näistä uusista tulijoista löytyykin varmasti monia mielenkiintoisia ominaisuuksia ja pelaajat pitäisivät niistä, on MTG:n ja Hearthstonen asemaa skenessä todella vaikeaa horjuttaa. Osittain tämä johtuu siitä, että monet kasuaalipelaajat ovat työllä ja tuskalla ansainneet nykyisiin peleihin jonkinlaisen korttikokoelman valmiiksi, mikä jäisi osittain turhaksi, mikäli he hyppäisivät uuteen peliin.

– Myös uusien sääntöjen opettelu ja rankkien uudelleen grindaus voi tuntua raskaalta kasuaalipelaajan näkökulmasta, Pääkkö pohtii.

Pääköllä on kuitenkin toivoa siihen, että Artifact saa hyvän vastaanoton.

– Rima kun ei ensinnäkään ole kovin korkealla, ja kaikki suurimmat ongelmat näyttävät olevan jo tässä vaiheessa korjattu, kuten pelin ahne ansaintamalli. Lisäksi tarpeeton rng on poistettu. Peliä on paljon helpompi seurata striimeistä kuin aikaisemmin.

Jotta isot massat antaisivat pelille uuden mahdollisuuden, tulisi Valven panostaa runsaasti relaunchiin. Alun perin Valve on tehnyt lupauksen miljoonan dollarin turnauksesta, ja se voisi lisätä kiinnostusta, mikäli turnaus järjestettäisiin uudelleenjulkaisun yhteydessä. Runeterran kohdalla pelaajamääriä luultavasti nostaa mahdollisuus mobiililaitteella pelaamiseen, sillä mobiilipelaamisen suosio on vain kasvanut viime aikoina.

Pääkköä ja hänen uraansa pääsee seuraamaan niin Twitterissä kuin Twitchissäkin nimimerkillä Keppada.