Lauri ”pietola” Hietala.
Kuva: KOVA Esports

KOVA Esportsin Counter-Strike: Global Offensive -joukkuetta ei koronaviruspandemia näytä tällä hetkellä juurikaan hätkäyttävän. Joukkueen pelaamista on ollut tänä keväänä ilo seurata: Noin vuoden vanhan organisaation CS-pelaajat näyttivät taitojaan ja pääsivät Rion Minoreiden avoimeen turnaukseen, ja ovat tällä hetkellä ykköspaikalla niin Telian kuin Elisankin liigoissa.

– Aina kun pelaan, ihan ketä vastaan vain, ajattelen, että lähden voittamaan. Saatiin tosi hyvä näytönpaikka, ja käytettiin se hyvin, toteaa Lauri ”pietola” Hietala Rion Minor karsinnoista.

Vaikka karsinnoista jäikin karttavoitot uupumaan, saattoi monelle tulla yllätyksenä, minkälaisen vastuksen KOVA Esports toi muille joukkueille. Karsinnoissa nähtiin todella tiukkoja erälukemia, ja Hietalan mukaan jopa hänen tuttavansa yllättyivät siitä, kuinka vähästä karttavoitotkin jäivät kiinni. Sen jälkeen joukkueen sisällä on tehty töitä, joka on tuonut menestystä suomalaisissa liigoissa.

– Meillä on – ainakin Suomen mittakaavalla – pysynyt tiimi pitkään samana, ja teimme roolimuutoksia pelisysteemiin, Hietala kertoo syiksi menestykseen.


Myös KOVA Esportsin valmentaja Perttu Leppä on Hietalan kanssa samoilla linjoilla.

KOVA Esportsin valmentaja Perttu Leppä.
Kuva: KOVA Esports

– Derkeps on ottanut bossipelaamisen hyvin haltuun lyhyessä ajassa, ja muut pääsevät syventymään rooleihinsa paremmin. Nyt Pekulla on enemmän tilaa liidaamiseen, ja sekin tuo uusia ulottuvuuksia, Leppä kertoo roolimuutosten tuomista eduista.


Myös joukkueen hyvä ilmapiiri sekä tiukka harjoittelutahti näkyvät tuloksina. Hietala kertoo itse harjoittelevansa vähintään kaksi tuntia päivässä, ja joukkueen kanssa noin kuusi tuntia päivittäin perjantaita ja lauantaita lukuun ottamatta. Koronaviruksen vuoksi eristäytyminen on tuonut Hietalalle itseasiassa positiivisia tuloksia.

– On aikaa keskittyä enemmän pelaamiseen, kun mikään muu turha ei vie aikaa, Hietala naurahtaa.

Leppä pitää huolta, että joukkue muistaa välillä myös poistua serveriltä, pitää taukoa ja liikkua, jotta harjoittelun ja pelaamisen taso pysyy korkeana.

Tavoitteena voittaa kaikki Suomen CS-liigat

Joukkueen vahvuuksiksi Hietala mainitsee hyvän ilmapiirin lisäksi avoimuuden ja asiallisuuden. Tiimi ei lähde syyttelemään tai haukkumaan toisiaan, vaan käy asiat läpi rauhallisesti.

– Me pystytään pelaamaan peliä takaapäinkin, eli missään vaiheessa ei turhauduta ja luovuteta. Lisäksi me keskustellaan asiallisesti, ja vaikka tulisi riitoja, me keskustellaan asioista asiallisesti eikä tule ylilyöntejä, Hietala kehuu tiimiään.

Leppä on samoilla linjoilla, mistä voi huomata, että opit ovat menneet perille.

– Ollaan käyty läpi tunteiden kontrollointia ja kommunikaation parantamista, jotta löydetään tasaisuutta pelaamiseen. Viimeisimmät tulokset puhuu sen puolesta, että jotain on opittu. Hommaa edelleen on, mutta kehitystä on selvästi tullut, Leppä toteaa.

Ragequitteja ei siis KOVAn treeneissä nähdä, eikä huonoa fiilistä lähdetä purkamaan selkään taputtelulla ja kuluneilla fraaseilla. Mikäli tiimi jää hakkaamaan päätään seinään ja on huono mieli, Leppä käskee keskittyä olennaiseen, ottaa paussia ja sen jälkeen pari frägiä. Hietalan mielestä tyyli toimii.

– Silloin kun asiat eivät toimi, ei auta että joku tulee kannustamaan. Ratkaisukeskeinen toiminta on sitä, mistä itse pidän.

Muutamissa viime LAN-turnauksissa KOVA ei ole onnistunut toivotulla tavalla, minkä Hietala mainitsee pieneksi heikkoudeksi. Nyt meneillään olevat turnaukset pelataan täysin verkossa, ja tavoitteet ovat korkealla.

– Lyhyen tähtäimen tavoitteena on ottaa kaikista Suomen liigoista voitto. Se ei tule olemaan helppoa, mutta se on tavoite. Isompi tavoite on olla tänä vuonna top 30. joukossa, ja näen, että sinne pääseminen tarvitsee pari onnistumista, ja sen jälkeen kehitys kasvaa eksponentiaalisesti. Me ollaan jo aika hyviä, onnistumisien jälkeen kehitytään nopeasti, Hietala kertoo.

Hietala on ollut KOVA Esportsin nimen alla jo lähes vuoden. Sinä aikana tiimikaverit ovat ehtineet hieman vaihtua, ja valmentajia on hypännyt mukaan.

– Mitä organisaation tulee, on ollut tosi mukava seurata kehitystä. Mukaan on tullut lisää yhteistyökumppaneita ja joukkueita, ja organisaatio on mennyt eteenpäin. Toiminta on läpinäkyvää ja selkeää, ja meininki on rento, Hietala kehuu.

KOVA Esportsin CS:GO -joukkue. Vasemmalta: Lauri ”pietola” Hietala, Samuli ”Twixie” Herrala, Samu ”uli” Leirilaakso, Nikita ”Derkeps” Sirmitev ja Petteri ”Peku” Jaakkola.
Kuva: KOVA Esports

Perjantaina tiimi kohtaa Elisa Spring Challengessa Veto Esportsin, jota vastaan pelataan kaksi ottelua. Mikäli toinen niistä voitetaan, nähdään KOVA Elisa Invitationalissa.

– Vähän jännittää, hyvällä tavalla. Valmistaudutaan hyvin, annetaan kaikkemme ja pelataan omaa peliä. En itse tykkää mennä asioiden edelle, totta kai välillä käy mielessä, että on mahdollisuus päästä pelaamaan kovia tiimejä kuten Enceä ja Northia vastaan, mutta pelataan nyt ne pelit mitkä ovat menossa, Hietala pohtii.

Myös Leppä on luottavaisella mielellä perjantain pelejä odotellessa, eikä ainakaan myönnä jännittävänsä.

– Me ollaan valmiina perjantain otteluun, ja itselläni on täysi luotto siihen että hoidetaan homma tyylikkäästi maaliin. Otetaan matsi alusta asti haltuun ja mennään meidän pillin mukaan, Leppä toteaa itsevarmana.

Vaikka CS:GO:n lisäksi Fifaa ja pokeria pelaavalle Hietalalle eristyksissä olo onkin tuonut paljon positiivista, haluaa hän kollektiivisesti jokaiselle lähettää tsemppaukset vaikeana aikana.

– Jaksamista heille, joiden elämään korona vaikuttaa negatiivisesti. Tsemppiä, koska monille, kuten yrittäjille, se vaikuttaa todella eri tavalla kuin itselleni, Hietala toteaa ytimekkäästi.

KOVAN CS:GO joukkue pelaa tänään torstaina kello 18 Telia Esports Seriesissä Kynyniekkoja vastaan. Huomenna perjantaina KOVA vs. Veto pelataan kello 20.45.