KOVA Esports on organisaatio, jolla on reilusti muita suomalaisorganisaatiota useampia joukkueita. Näyttävistä julkistusvideoista sekä joukkueenjohtaja Timo Tarvaisen roolisuorituksista tunnetuksi tulleella KOVAlla on nimensä alla seitsemän eri peliä: CS:GO, League of Legends, Rainbow Six: Siege, Starcraft 2, Hearthstone, NHL ja sim racing. Lisäksi KOVA on auttanut yhteistyökumppaniaan Valtraa löytämään tiimin Farming Simulator -peliin. Kun kaikki pelaajat, striimaajat ja taustahenkilökunta lasketaan mukaan, on organisaation leivissä vajaa 60 henkilöä.

– Hirvittävää nousua on ollu joka saralla, nyt loppuvuosi on ollut vähän hiljaisempaa. Korona-aika keväällä yllätti ja ensin vähän säikäytti, mutta lopulta saatiin homma vetämään – melkein paremmin kuin aikaisemmin, Tarvainen muistelee kevättä ja poikkeusolojen alkua.

Tarvainen on tyytyväinen kuluneeseen vuoteen, vaikka pelillisellä puolella on ollut huonoja päiviä, jolloin ei jossain liigassa tai karsinnoissa ole päästy jatkoon.

– En voi kuitenkaan niitä harmitella, sillä itse en olisi voinut tehdä mitään sen eteen, että pelit olisivat menneet toisin. Pelaajat varmasti ovat kokeneet vielä suurempaa pettymystä, jos joku turnaus ei ole mennyt ihan putkeen, Tarvainen toteaa.

KOVAn julkistus- ja markkinointivideot ovat keränneet huoiota ja kiinnostusta niin skenessä kuin skenen ulkopuolellakin, ja Tarvainen mainitsee kuvausreissujen olevan tämänkin vuoden kohokohtia.

Koronapandemiasta huolimatta KOVA on solminut uusia kumppanuuksia, ja kuvausreissuja on kertynyt. (Kuva: KOVA)

– Jäi kyllä tosi hyvin mieleen, kun oltiin JAMIlla kuvaamassa ja ajettiin kotiin. Sitä loskaa oli älytön määärä, meinattiin ajaa Mersu ojaan ja loppumatkasta olikin nauruhepulit, Tarvainen hymähtää.

Uusista julkistuksista Tarvainen ei kuitenkaan lupaa mitään varmaa. Viimeisimpiä uutisia pelipuolelta oli LoL-joukkueen kutsu NLC-sarjaan, mutta esimerkiksi pelivalikoiman laajentamisesta entisestään ei tule suoria lupauksia.

Valorant-tiimiä voi pitää vaihtoehtona, ja kenttää seurataan mielenkiinnolla. Parempihan siihen olisi lähteä ennemmin kuin myöhemmin.

– Totta kai organisaatiossa puhutaan useista lajeista joihin voisimme ehkä lähteä, mutta tässä pitää ottaa huomioon esimerkiksi taloudelliset rahkeet, Tarvainen muistuttaa.

Munat mieluummin useaan koriin

Suurimmalla osalla suomalaisista organisaatioista on joukkue 1-3 pelissä, ja useimmiten CS:GO-joukkue on päätähtenä. Myös KOVA julkaisi ensimmäisen joukkueensa reilu vuosi sitten juurikin CS:GO:hun, ja on selvinnyt yllättävän vähäisillä pelaajamuutoksilla. Kesällä pelaajatauon jälkeen tiputettiin suuri pommi, kun nuori AWP-lupaus Nikita “derkeps” Sirmitevin ilmoitettiin siirtyvän pois aktiivisesta rosterista opiskelujensa vuoksi. Myös muissa joukkueissa on nähty rosterimuutoksia.

– Vaikka pelaajavaihdoksia onkin ollut, se kuuluu tähän lajiin. Taso on siitä huolimatta pysynyt hyvänä, ja ollaan pystytty myös nostamaan sitä, Tarvainen toteaa.

Vaikka korona veikin livetapahtumat, on KOVAn eri joukkeilla riittänyt paljon pelattavaa. 

– Parasta on nähdä pelaajien motivaatio, voitontahto ja työmoraali. Jokainen jätkä painaa oikeasti töitä ja haluaa menestyä. Se on parasta nähdä, kuinka se kaikki huokuu pelaajista, Tarvainen kehuu.

Useassa pelissä mukana oleminen on osa taktiikkaa, joka varmistaa, että organisaation on helppo pysyä relevanttina myös tulevaisuudessa. Hän käyttää puhuessaan vanhaa vertausta, jonka mukaan munat on parempi jakaa useampaan koriin, kuin laittaa koko keko yhteen.

– Se, että olisi edustus vain yhdessä tai kahdessa pelissä ei ole Suomen mittakaavassa järkevää KOVAn kannalta, sillä mikäli joukkueessa on menestyviä pelaajia, voi olla, että joku tulee ja ostaa ne pelaajat pois. Sitten me olisimme ilman niitä pelaajia. Tämän riskin ratkaisu on laajentaa, pitää olla monessa skenessä kompetenssia, Tarvainen summaa.

“Surullista, ettei tästä kansasta löydy muihin lajeihin samanlaista intohimoa”

Suomalaisessa e-urheilussa on tapahtunu paljon vuoden aikana, kun uusia organisaatioita on ilmestynyt kilpailemaan, Telia järjesti ensimmäisen League of Legends -kauden ja FEL lähti järjestämään turnausta Valorantin parissa. Näistä huolimatta Tarvaisen mukaan olisi relevantimpaa kysyä, mitä kuuluu suomalaiselle CS:lle, kuin että mitä kuuluu suomalaiselle e-urheilulle.

– CS:GO on yhtäkuin Suomen e-urheilu. Se puree itseään nilkkaan ennen pitkään, jos muita skenejä ei saada nostettua, Tarvainen pohtii.

KOVAn vuotta kuvaa Tarvaisen mukaan legendaarisen
David Hasselhoffin True survivor.

CS:GO:hun tehdään Suomessa isoja satsauksia, ja suomalaiset ovat menestyneet vuosien varrella pelissä hyvin. Tarvainen kuitenkin muistuttaa, että mikäli jostain syystä legendaarisen pelin suosio laskee, on suomalainen ekosysteemi ongelmissa.

– Surullista, ettei tästä kansasta löydy muihin lajeihin samanlaista intohimoa. Meillä on tällä hetkellä yksi laji joka vetää koko tätä rekeä eteenpäin, eikä se ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Pienistä markkinoista puhuttaessa, Suomessa käydään myös liiketoiminnan osalta kovaa kilpailua. Organisaatiot kilpailevat samoista rahoista, ja muiden tekemisestä ollaan kartalla.

– Esportsin kärjessä on raakaa kilpailua, eikä se ole aina mukavaa. Meillä on pieni skene ja kaikki on kavereita keskenään, mutta samoista rahoista me kilpailemme. Kyllä täällä toisia organisaatioita seurataan aika tarkasti, sekä ylempänä että alempana olevia, Tarvainen tunnustaa.

Koska kilpailu on kovaa, myös töitä riittää paljon. KOVAn matkan varrella Tarvainen on oppinut sen, ettei tarvitse jatkuvasti olla tavoitettavissa, ja välillä täytyy olla itsekäs.

– Totta kai omaa aikaa voisi hallita entistä paremmin, kun tekee päivätöitä, harrastuksia, esportsia ja on perhettä, niin viikkokalenterin hallinta ja täyttäminen on melkoinen Raatteen tie.

Vaikka päivät venyvät välillä pitkiksi, on Tarvaisella neuvo siihen, kuinka tekeminen hektisen e-urheilun parissa pysyy järkevänä.

– Vaikkei aina ole helppoa, välillä on todella raskasta, kannattaa muistaa aina se mitä varten tätä hommaa tekee. Kannattaa unelmoida isosti ja tehdä suunnitelmat unelmia varten eikä haahuilla, Tarvainen summaa.

Eurheilu.comin ja KOVA Esportsin omistaa Esports media solutions Oy.