Sanotaan, että paras aika aloittaa sijoittaminen oli eilen. Toiseksi paras aika on heti tänään. Perinteisen osakesijoittamisen rinnalle on noussut sijoittaminen kryptovaluuttoihin, ja esimerkiksi League of Legendsin entinen maailmanmestari Lauri “Cyanide” Happonen osti ensimmäisen kerran kryptovaluuttoja vuonna 2017, kun hype oli korkealla. Suurempi kiinnostus heräsi kuitenkin vuoden 2020 alkupuolella.

– Mä olin kuunnellut The Investors Podcastia aika paljon, ja Preston Pysh puhui sillon jonkin verran Bitcoinista, ja aloin kiinnostua ja tutkia sitä enemmän, Happonen muistelee alkuvuotta 2020. 

Sen jälkeen hän on sijoittanut enemmän kryptoihin, ja tietämys on lisääntynyt paljon. 

Bitcoin on kryptomarkkinan ylivoimainen veturi

Kryptovaluutoilla maksaminen on yleistynyt viime vuosina melko paljon, ja suuret maksupalvelutarjoajat, kuten PayPal ovat alkaneet tarjota kryptoihin liittyviä palveluita. Myös erilaisia kryptovaluutta maksukortteja on tullut tarjolle, ja esimerkiksi myös suomalainen Coinmotion julkaisee oman Prepaid Debit -kortin vuoden 2021 aikana.

– Coinmotion on yksi alan pitkäikäisimmistä yrityksistä, ja pankkiyhteydet ovat suomalaisille käyttäjille huomattavasti paremmat kuin ulkomaisissa palveluissa, sillä talletukset saa tilille välittömästi ilman siirtokuluja ja kotiutuksetkin tilittyvät nopeasti pankkitilille, kertoo Coinmotionin junior private banker Pessi Peura.

Kryptovaluutat voivat vaikuttaa vierailta, ja Peura huomauttaakin, että usein nuorille diginaativeille konsepti on helpompi hahmottaa ja sijoittamisen aloittaminen pienillä summilla on suhteellisen helppoa. Vanhemmat ja kokeneemmat sijoittavat voivat olla konservatiivisia uusien sijoituslajien suhteen, mutta investointipäätöksen jälkeen summat ovat usein suurempia.

– Yksi yleinen huoli on kryptovaluuttojen mainetta ja arvonnousua hyväksikäyttäen tehdyt huijaukset. Näitä huijausyrityksiä tehdään huijaussivustoilla, puhelimitse ja sähköpostikampanjoilla, Peura kuvailee.

– Sijoittamista kannattaa tehdä vain luotettavissa palveluissa. Luotettavat toimijat eivät koskaan lupaa suuria tuottoja sijoituksille. Vuosien varrella monet kansainväliset ja yleensä heikosti turvallisuutensa hoitaneet kryptopalvelut ovat joutuneet hakkerointien kohteiksi ja menettäneet asiakasvarojaan, Peura jatkaa.

Suunnitelmallinen sijoittaminen on fiksua summista huolimatta

Happosen kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan kohosi uudestaan viime vuonna, kun hän pohti, mikä olisi kullan lisäksi hyvä suoja inflaatiota vastaan. Kullan hyviä puolia on se, että se yleisesti ottaen säilyttää arvonsa kriisien yli ja sitä on kohtuullisen helppo säilyttää ja liikutella. 

– Tulin siihen tulokseen, että Bitcoinissa on samoja etuja. Se on jopa helpompaa kuin kulta, Happonen pohtii.

Vaikka Happonen käy lähes päivittäin tarkistamassa valuuttojen kurssin, hänen mentaliteettinsa kryptosijoittamisessa on sama kuin perinteisessä sijoittamisessa: Hän ostaa, ja antaa niiden olla tallessa.

– Tällä hetkellä omistan vain muutamia melko varmoja kryptovaluuttoja. En usko että tulen myymään niitä, ensisijaisesti pidän niitä pankissa ja sitten jos välttämättä tarvitsen rahaa, niin sitten myyn, Happonen kertoo strategiastaan.

Myös Peuran mielestä on fiksua ajatella kryptoihin sijoittamista pitkän tähtäimen sijoitustoimintana, varsinkin, mikäli kryptovaluutat tai sijoittaminen ei ole tuttua.

– Päiväkaupan tekeminen ja lyhytaikainen sijoittaminen vaatii onnistuakseen markkinan jatkuvaa seuraamista ja on siitä huolimatta hyvin vaikea laji, Peura huomauttaa.

Vaikka ei lähtisi sijoittamaan suuria summia, kannattaa sijoittamiseen tehdä suunnitelma jota seurata ja päivittää tarpeen mukaan. Kryptovaluuttojen suuren arvonheilahtelun vuoksi yksi hyvä tapa on tehdä sijoitukset ajallisesti hajautettuna, jolloin ostohinta muodostuu pidemmän ajan keskiarvoksi.

– Esimerkiksi Coinmotionista löytyy kuukausisäästöominaisuus, jolla voi automatisoida sijoitukset valitsemiinsa kryptovaluuttoihin kuukausittaisina sijoituksina. Tämä monille rahasto- tai osakesijoittajille tuttu toimintatapa toimii hyvin myös kryptovaluuttasijoittamiseen, Peura kuvailee.

Tietoa löytyy paljon ja helposti

Lauri Happonen käytti paljon aikaa ja energiaa siihen, että oppi lisää kryptovaluutoista. Tietoa ja lähteitä on nykyään helppo löytää, ja esimerkiksi YouTube-videoista voi löytää hyvin tietoa. 

– Muutaman tunnin työllä voi saada hyvän kuvan siitä, mitä on bitcoin ja mitä on ethereum, ei se ole mitään rakettitiedettä, Happonen kuvailee.

– Yksi hyvä paikka aloittaa on myös Satoshi Nakamoton artikkeli, suurin osa siitäkin on ihan helposti ymmärrettävää, Happonen vinkkaa. 

Suomeksi tietoa löytää helposti esimerkiksi Coinmotionin blogista, josta löytyy esimerkiksi teknisiä analyyseja sekä yksinkertaiset ohjeet siihen, kuinka luoda tili ja aloittaa sijoittaminen Coinmotionin kautta.

– Tilin luominen on maksutonta ja vie tunnistautumisineen alle viisi minuuttia. Kannattaa tutustua palveluun ja testata sitä vaikka pienellä summalla, ja jos kysymyksiä herää, niin asiakaspalvelu on aina valmiina vastaamaan ja auttamaan palvelun käyttöönotossa, Peura kehottaa.