ESL One Colognen loppuottelu on jo ovella. Brasilialaisen SK Gamingin moni odotti jo ennen turnauksen alkua olevan finaalissa. Vastaan se saa kuitenkin todellisen yllättäjän, kun Team Liquid raivasi tiensä Natus Vinceren ja Fnaticin kustannuksella loppuotteluun. Jussi ”gstus” Perälä, Elmeri ”eme” Nick sekä Jussi ”hexhaven” Jääskeläinen pohtivat, mitä loppuottelulta voi odottaa.

Kumpi joukkueista on ollut tähän mennessä vakuuttavampi?

gstus: Team Liquid on ainakin allekirjoittaneen vakuuttanut vahvemmin tässä turnauksessa. Liquid on näyttänyt myös vahvaa mentaalista vahvuutta tiukoissa otteluissa joissa joukkue on tullut takaa-ajo asemasta voittoon. Henkilökohtaisella osaamisellaan myös Liquid on ollut Kölnissä erityisen vahva.

Team Liquidin polku finaaliin ei ole ollut millään tavalla helppo heidän kohdatessaan heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella maailman viidenneksi parhaan joukkueen Natus Vinceren (hltv.org rating) ja kun seuraavalla kierroksella vastaan asteli maailman kolmanneksi rankattu Team fnatic. Nyt viimeisenä on vastassa tietenkin maailman ykkösjoukkueeksi rankattu SK-Gaming.

Tämä ei tosin vie mitään pois SK:lta, joilla on ollut pudotuspeleissä helpompi polku finaaliin (pois lukien tiukka Virtus.Pro ottelu). Joukkueelta on jokaisessa ottelussa löytynyt voittamiseen tarvittava halu ja oikeat pelaajat ovat näyttäneet mestarienotteita tiukoissa tilanteissa. SK-Gaming on koko vuoden ajan ollut vahvasti kiinni maailman parhaimman joukkueen pokaalissa ja ovat myös tässä turnauksessa näyttäneet vahvoja otteita.

eme: Molemmat joukkueet ovat pelanneet erinomaista cs:ää. SK Gaming vetää tulokset jo rutiinilla, kun taas Liquidilla tuntuu olevan vahva henki päällä. Taktisesti jälkimmäinen ei ole ollut ehkä turnauksen parhaimmistoa, mutta huikeat yksilösuoritukset ja hyvin toimiva kommunikaatio on nostanut Liquidin aina finaaliin asti. SK on ehkä suorittanut tasaisemmin näistä kahdesta joukkueesta, mutta Liquidilla on kovempia päänahkoja. Kyllä Liquid on omaan silmään ollut näistä joukkueista parempi.

hexhaven: SK on selkeästi ennakkosuosikki, tästä ei ole epäilystä, mutta Liquid on altavastaajana taistellut tiensä finaaliin, joten täytyy antaa heille propsit. SK:n peli on ollut turnauksen aikana vakaampaa.

Mitkä mahdollisuudet Liquidilla on voittaa turnaus?

gstus: Team Liquidilla on hyvät mahdollisuudet olla ensimmäinen Pohjois-Amerikkalainen joukkue, joka on voittanut CS:GO Majorin, mikäli he vain jatkavat samoja otteitaan myös finaalissa Brasilialaista SK-Gamingia vastaan.

eme: Liquidilla on oikeastaan erinomaiset mahdollisuudet tehdä vuoden kovin temppu, ja ottaa ensimmäinen major-voittonsa. Joukkueen nuoret tähdet ovat näyttäneet hienoa paineensietokykyä, ja Natus Vinceren sekä Fnaticin kaataminen pudotuspeleissä on jo itsessään aivan äärimmäisen kova suoritus.

hexhaven: Kaikki riippuu Jonathan ”EliGE” Jablonowskista ja Nick ”nitr0” Cannellasta. Oleksandr ”s1mple” Kostyliev, Josh ”jdm64” Marzano ja Spencer ”Hiko” Martin kestävät hyvin painetta, mutta heidän täytyy voida luottaa kahteen muuhun joukkuekaveriin täysin. Hatusta revitty numero, Liquidilla 40% mahdollisuudet voittoon.

Mihin asioihin finaali ratkeaa?

gstus: Finaali tulee ratkeamaan pystyykö tulikuuma Team-Liquid yltämään samanlaisiin henkilökohtaisiin suorituksiin myös SK-Gamingia vastaan, joita joukkue on näyttänyt koko turnauksen ajan pelatessaan maailman parhaimpia joukkueita vastaan.

SK-Gaming lähtee silti melko suurena ennakkosuosikkina finaaliin. SK-Gaming ei ole koko joukkueen osalta ollut yhtä räjähtävä kuin Team-Liquid. Joukkueelta löytyy silti runsaasti tulivoimaa joukkueesta joukkueen kapteenin Gabriel ”FalleN” Toledon, sekä heidän ykköstähden Marcelo ”coldzera” David:in toimesta.

Mikäli Team-Liquid hamuilee ensimmäistä Major pokaalia Pohjois-Amerikkaan, on jokaisen joukkueen pelaajan pelattava parasta peliään voittaakseen erittäin vahvalla map poolilla varustettu SK-Gaming. Team Liquidilla on silti yksi erityisen vahva valttikortti hihassaan, joka on Ukrainalainen s1mple, joka on pelannut erittäin vakuuttavaa turnausta ja jonka harteilla lepää suurimmat toivot Team-Liquidin voitosta voittaa ensimmäinen Major-turnaus Yhdysvalloille.

eme: Taktinen kypsyys vastaan yksilötaito. Tähän karrikoidusti ratkeaa loppuottelu. Molemmilla joukkueilla on huikeita yksilöitä, kuten coldzera ja FalleN brasilialaisten riveissä, sekä s1mple ja EliGE Liquidin väreissä. Mutta etenkin kaksi jälkimmäistä ovat nousseet aivan huikealle tasolle juuri silloin, kun heitä eniten tarvitaan.

Liquid on monesti pakottanut tilanteita menestyksekkäästi lähinnä yksilötaitoon luottaen, samalla myös luoden hieman kaaottisen tilanteen vastustajan puolustukselle. SK on taas tunnettu nimenomaan taktisesta nerokkuudestaan, jolla se on noussut maailman kärkijoukkueeksi. Jos SK kykenee hallitsemaan kaaoksen, tulee se voittamaan finaalin.

hexhaven: s1mple on ollut tuttuun tapaan supertähti, mutta vastassa on kenties maailman paras joukkue, joten helppoa ei tule olemaan. Jos Liquid pääsee samaan hurmokseen kuin välierässä Fnaticia vastaan, mahdollisuudet ovat hyvät. Fnatic ei yleensä jäädy ollessaan häviöllä, mutta eilen kuitenkin niin kävi. Illalla selviää, onko SK:lla parempi kantti.