Epic Gamesin kehittämän jättimenestyksen Forniten julkaisusta on aikaa pian kaksi vuotta (julkaistiin 21. heinäkuuta 2017). Huippusuosion saaneen pelin menestys näyttäisi kuitenkin viime aikoina hiipuneen samalla kun League of Legendsin suosio on ollut hiljalleen kasvussa.

2018 oli Fortniten vuosi

Viime vuosi kohteli Fortnitea hyvin. Katsojamäärät olivat huipussaan ympäri maailmaa eikä alkuvuodesta mikään näyttänyt hidastavan pelin menestyksen kasvua.

Peli keräsi ennätysmäärän yhtäaikaisia katsojia Twitch-palvelussa, kun Epic järjesti viime vuoden heinäkuussa E3 Party Royale Celebrity Pro-Am Fortnite-turnauksen. Kuuluisan Fortnite-striimaajan Tyler ”Ninja” Blevinsin sekä elektronisen musiikin DJ/tuottajan Marshmellon voittaessa kyseisen hyväntekeväisyysturnauksen, yhtäaikaisia katsojia oli ennätysmäisesti jopa 1,5 miljoonaa.

Fortnite listattiin joka kuukausi Twitch-palvelun suosituimmaksi peliksi aina viime vuoden maaliskuusta tämän vuoden tammikuuhun. Sittemmin katsojamäärät ovat olleet kuitenkin tasaisessa laskussa.

Suosio kääntyi laskuun

Fortnite on saanut kamppailla katsojamääristään muiden Battle Royale -pelien kanssa. Suosituimpia kilpailijoita ovat olleet korealaisen Bluehole-yhtiön kehittämä PlayerUnknown’s Battlegrounds ja aiemmin tänä vuonna ilmestynyt  yhdysvaltalaisen Electronic Arts -yhtiön (EA) julkaisema Apex Legends. Paikasta Twitch-palvelun suosituimpana pelinä se on kuitenkin ollut jatkuvassa taistossa Riot Gamesin vuonna 2009 julkaiseman pelin, League of Legendsin (LoL), kanssa.

Viime vuoden heinäkuussa Fortniten keskimääräinen katsojamäärä (/tunti) Twitch-palvelimella oli jopa 223 434 katsojaa. Nyt viimeisen kuukauden aikana katsojia on kuitenkin ollut vain 128 923, joka on 42% vähemmän kuin viime vuonna. Epic Gamesilta odotetaankin toimia katsojamäärien elvyttämiseksi.

Viime viikonloppuna järjestettiin Summer Block Party -tapahtuma, jonka tarkoituksena oli herättää jälleen katsojien mielenkiinto Fortnitea kohtaan. Aiempiin tapahtumiin verrattuna tänne osallistui kuitenkin vähemmän tunnettuja ja nimekkäitä julkimoita sekä striimaajia.

Summer Block Partyn suosio jäi odotettua pienemmäksi, ja katsojamäärät tapahtuman toisena päivänä (tämän vuoden Pro-Am -turnauksen yhteydessä) olivat 72% pienemmät verrattaessa viime vuoteen.

Palauttaako maailmancup pelin suosion?

Vaikka Fortniten suosio on selvästi heikentynyt, Epic Gamesilla on vielä yksi ässä hihassa. Kyseessä on ensi kuussa järjestettävä Fortniten maailmancup-finaali, jonka karsintapelejä on pelattu huhtikuusta lähtien. Finaaliturnaus järjestetään 26.-28. heinäkuuta New Yorkissa ja sen palkintopotissa on jaossa jopa 30 miljoonaa dollaria. Turnauksen odotetaan tuovan pelille lisää näkyvyyttä ja samalla myös vahvistavan Fortniten asemaa uskottavana eurheilu-pelinä.

Maailmancup-finaalissa mukana pelaamassa on muun muassa FaZe-kohun keskellä pyörinyt Turner ”Tfue” Tenney. Jo pelkästään hänen osallistumisensa perusteella voidaan olettaa, että tapahtuma tulee saamaan runsaasti näkyvyyttä.

LoL tekemässä paluuta

Fortniten jälkeen toiseksi suosituimpana pelinä Twitch-palvelimella on LoL. Peli on ollut olemassa pitkään ennen uusien Battle Royale -pelien muoti-ilmiötä ja joutui luovuttamaan Twitch-palvelimen ykköspaikan Fortnitelle ensimmäistä kertaa kunnolla viime vuoden maaliskuussa.

Fortniten kulta-aikana LoL kärsi pienen notkahduksen katsojamäärissään, mutta on jälleen aloittanut varman nousunsa takaisin kohti suosituimman pelin titteliä. Kasvua LoLin katsojamäärissä on tullut viimeisen vuoden aikana 33%.

Viime kesäkuussa LoL keräsi 102 930 katsojaa (/tunti), kun taas viimeisen kuukauden aikana katsojia on ollut 136 879. Merkille pantavaa tässä on se, ettei mitään peliin liittyviä merkittäviä tapahtumia ole järjestetty viimeisen kuukauden aikana, jotka vaikuttaisivat nostattavalla tavalla pelin tämän hetkisiin katsojamääriin.

Vuonna 2017 League of Legends oli vielä ylivoimaisesti suosituin peli Twitch-kanavalla (116 621 katsojaa/tunti), kun toista paikkaa piti PlayerUnknown’s Battlegrounds (62 856 katsojaa/tunti). Viime vuonna Fortnite puolestaan loisti ensimmäisellä paikalla (155 246 katsojaa/tunti) jättäen League of Legendsin taakseen toiselle sijalle (112 160 katsojaa/tunti).

Mikä peli vie voiton tänä vuonna?

Nyt kun vuosi 2019 on melkein puolessa välissä, kisa tämän vuoden suosituimman pelin tittelistä on äärimmäisen tiukka. Fortnite johtaa tilastoissa toistaiseksi 141 211 katsojalla (/tunti) ja LoL  on aivan tämän kintereillä 136 306 katsojallaan.

Kisan tulee todennäköisesti ratkaisemaan se, kuinka suuren suosion Fortniten maailmancup-finaali kykenee itselleen ensi kuussa keräämään. LoL:illa on näet vielä vuoden suurin ja eniten katsojia keräävä tapahtuma, vuoden 2019 maailmanmestaruuskilpailu, kokonaan käymättä.

Nähtäväksi jää, onko Fortniten aika pian ohi ja palaako League of Legends jälleen paalupaikalle.

Lähde: Githyp(1), Githyp(2) Kuvalähde: Epic Games , Riot Games