League of Legends European Championship, eli tuttavallisemmin LEC palaa perjantaina ruutuihin kevätkauden muodossa. Tarjolla on tuttuun tapaan otteluita yhdestä maailman parhaista liigoista parhaaseen katseluaikaan perjantaisin ja lauantaisin. Runkosarja kestää 8 viikkoa ja kevätkauden mestari ratkaistaan kuuden parhaan joukkueen kesken pudotuspeleissä huhtikuussa. Mukana liigassa on aiemmilta kausilta tutut joukkueet, paljon tunnettuja supertähtiä, uusia nälkäisiä tulokkaita ja paluun liigaan tekeviä näytön haluisia pelaajia. Suomea liigassa edustaa Astraliksessa pelaava Matti “Whiteknight” Sormunen.

Suosikit

G2 Esports

 • Top: Martin “Wunder” Nordahl Hansen
 • Jungle: Marcin “Jankos” Jankowski
 • Mid: Rasmus “Caps” Borregaard Winther
 • Bot: Martin “Rekkles” Larsson
 • Support: Mihael “Mikyx” Mehle
 • Head Coach: Fabian “GrabbZ” Lohmann

G2 Esports on liigan vähiten muutoksia kokenut joukkue. Yhden pelaajan muutos on kuitenkin koko liigan kannalta erittäin merkittävä, sillä joukkueen mukana alusta alkaen ollut tähtipelaaja Luka “Perkz” Perković teki päätöksen että haluaa tehdä paluun mid-rooliin. Kun joukkueesta löytyy jo valmiiksi liigan paras mid-roolin pelaaja Caps, niinpä Perkz joutui hakemaan pelipaikkaa muualta. Lopulta Perkz päätyi LCS-liigassa pelaavaan Cloud9-joukkueeseen. Bot-rooliin löytyi neuvottelujen jälkeen todellinen supertähti kun Fnaticia lähes koko uransa edustanut Martin “Rekkles” Larsson siirtyi pahimman kilpailijan riveihin tavoitteenaan voittaa himoittu maailmanmestaruus. 

G2 on ollut viimeisen 2 vuoden ajan lähes pysäyttämätön Euroopan kentillä ja edennyt kolmesti peräkkäin välieriin Worlds-maailmanmestaruuskilpailuissa. G2 on myös talvitauon suurimpia voittajia pelaajamarkkinoilla, joten on syytä olettaa että G2 jatkaa voittokulkuaan myös alkavalla kaudella. Pelaajavaihdoksella voidaan kuitenkin olettaa olevan merkitys joukkueen pelaamiseen, sillä viime vuosina G2 on tunnettu joukkueena joka ei ajoittain ota peliä liian vakavasti ja se on näkynyt tason heittelynä runkosarjan aikana. Rekkles on kuitenkin pelaaja joka ottaa kilpailemisen todella vakavasti ja kokenut ruotsalainen tuo varmasti mukanaan tarvittavaa rutiinia ja vakavuutta joukkueen pelaamiseen ja harjoitteluun.

Fnatic

 • Top: Gabriël “Bwipo” Rau
 • Jungle: Oskar “Selfmade” Boderek
 • Mid: Yasin “Nisqy” Dinçer
 • Bot: Elias “Upset” Lipp
 • Support: Zdravets “Hylissang” Galabov
 • Head Coach: Jakob “YamatoCannon” Mebdi

Liigan kestomenestyjä on yksi niistä joukkueista joissa kokonaisuutta on uusittu isolla kädellä. Osittain joukkueen omasta tahdosta ja osittain olosuhteiden pakosta. Joukkueen supertähti Martin “Rekkles” Larsson päätti siirtyä pahimman kilpailijan G2:n kokoonpanoon Fnaticin yrityksistä huolimatta. Valtavia saappaita saapui täyttämään lupaava Elias “Upset” Lipp, joka suuresta potentiaalista huolimatta ei vielä ole lyönyt kunnolla läpi tasokkaassa LEC-liigassa. Toinen pelaajamuutos nähtiin mid-roolissa kun Tim “Nemesis” Lipovšek sai väistyä todella heikon kesäkauden jälkeen. Mid-rooliin Fnatic hankki oman kasvattinsa takaisin maailmalta kun Cloud9-joukkueessa LCS-liigaa hallinnut Yasin “Nisqy” Dinçer tekee paluun musta-keltaiseen paitaan. Vielä kahta pelaajamuutosta suurempi vaikutus on valmennusportaan muutoksella kun ensimmäistä vuotta valmentanut entinen tähtipelaaja Alfonso “Mithy” Aguirre Rodríguez sai tehdä tilaa viime kesänä ensimmäisenä länsimaalaisena päävalmentajana Korean LCK-liigassa toimineelle Jakob “YamatoCannon” Mebdille. 25-vuotias ruotsalaisvalmentaja on nuoresta iästään yksi euroopan arvostetuimmista valmentajista ja visiitti Korean legendaarisessa liigassa tuskin on ainakaan heikentänyt Mebdin valmiuksia nostaa Fnatic takaisin euroopan kärkinimeksi.

Fnatic on muuttunut joukkueena suuresti viime vuodesta, mutta joukkueen onneksi niin on melkein kaikki muutkin liigan joukkueista. Fnaticin viime vuosi oli täynnä ylä- ja alamäkiä, joten oli odotettavissa että joukkue kokee muutoksia jotta se voisi haastaa entistä vahvemmin G2:n ja kesäkaudella loistavia otteita esittäneet haastajat entistä paremmin. Joukkueen täysi potentiaali on ehkä laskenut hieman entisestä sillä Rekkles on yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista maailmanlaajuisesti, mutta suorituskyky ylipäätään todennäköisesti jopa kasvaa sillä joukkue sopii tyyliltään paremmin yhteen muutosten jälkeen. YamatoCannonin vaikutusta valmentamiinsa joukkueisiin ei voi myöskään vähätellä. Fnatic on jälleen kerran G2:n haastaja numero yksi, mutta lienee todennäköistä että joukkueen täysi potentiaali nähdään vasta kesäkaudella.

Rogue

 • Top: Andrei “Odoamne” Pascu
 • Jungle: Kacper “Inspired” Słoma
 • Mid: Emil “Larssen” Larsson
 • Bot: Steven “Hans sama” Liv
 • Support: Adrian “Trymbi” Trybus
 • Head Coach: Simon “fredy122” Payne

Rogue oli kesäkauden yksi suurimpia positiivisia suorittajia ja se palkittiin paikalla Worlds-maailmanmestaruuskilpailuissa. Joukkueen ydin on säilynyt samana, mutta joukkue on tehnyt täsmähankintoja talven aikana. FC Schalke 04:ssä loistavasti esiintynyt Odoamne on saapunut vahvistamaan Roguen viime vuoden ainutta heikkoa osa-aluetta ja Roguen oman akatemian kirkkain tähti Trymbi nappasi pelipaikan edustusjoukkueesta. 

Rogue pelasi loistavan runkosarjan viime kesänä, mutta joukkue mureni hieman pudotuspeleissä ja Worldseissa kun vastaan asettui joukkueita jotka pystyivät hyödyntämään ne pienet virheet jotka Roguen pelissä oli havaittavissa. Roguen ehdoton vahvuus oli viime vuonna tasaisuus ja mikäli näiden pienten vahvistuksien jälkeen tasaisuus on yhä korkealla tasolla niin kyseessä on ehdottomasti kahden suur-joukkueen vahvin haastaja. 

Haastajat

FC Schalke 04

 • Top: Sergen “Broken Blade” Çelik
 • Jungle: Erberk “Gilius” Demir
 • Mid: Felix “Abbedagge” Braun
 • Bot: Matúš “Neon” Jakubčík
 • Support: Dino “LIMIT” Tot
 • Head Coach: Dylan “Dylan Falco” Falco

Vuoden 2020 ikimuistoisimpia tapahtumia oli Schalke 04:n “Miracle run”, jossa joukkue nousi lähes mahdottomasta tilanteesta sarjan hänniltä kesän pudotuspeleihin. Näytti siltä että joukkue sai kevään ja alkukesän suurten ongelmien jälkeen pelin vihdoin kuntoon ja se palkittiin pudotuspelipaikalla. Nyt kuitenkin työ Dylan Falcon johdolla lähtee suurelta osin alusta, sillä joukkueen kokoonpano on muuttunut merkittävästi. LCS:n kestomenestyjä TSM:n riveissä viime vuonna pelannut Broken Blade on ehdottomasti yksi tämän kevään mielenkiintoisimpia uusia nimiä LEC:ssä. Kesän aikana kokoonpanoon noussut Neon saa myöskin rinnalleen uuden support-pelaajan kun SK Gamingissa vaihtelevan vuoden pelannut LIMIT liittyy saksalaisjoukkueeseen. 

Schalke hyötyy kevätkaudella siitä että sen uudet tulokkaat ovat valmiiksi kokeneita pelaajia pelin huipputasolla kun vastaavasti monien haastajien tulokkaat ovat saapuneet heikommista liigoista. FC Schalke 04 ei ehkä ole sarjan kirkkain tähtijoukkue, mutta tulokkaiden hakiessa vielä paikkaansa liigassa on Schalken kokenut viisikko selkeää pudotuspelimateriaalia. Erityisellä mielenkiinnolla voidaan seurata Broken Bladen pelityylin sopimista LEC:n kovatasoisia top-roolin pelaajia vastaan.

MAD Lions

 • Top: İrfan “Armut” Tükek
 • Jungle: Javier “Elyoya” Prades Batalla
 • Mid: Marek “Humanoid” Brázda
 • Bot: Matyáš “Carzzy” Orság
 • Support: Norman “Kaiser” Kaiser
 • Head Coach: James “Mac” MacCormack

Mac johti hyvin kokemattomat joukkonsa viime vuonna ihmetekoihin ja nyt mukaan on liitetty jälleen kaksi tulokaspelaajaa. Humanoid teki viime vuonna läpimurron Euroopan mid-roolin eliittiin ja Carzzy oli ehdottomasti yksi parhaista tulokaspelaajista. Nyt nämä tähtipelaajat ovat saaneet rinnalleen nuoren ja nälkäisen kaksikon top- ja jungle-rooleihin. MAD Lions ja joukkueen edeltäjä Splyce ovat tulleet tunnetuiksi uusien talenttien kasvattajina, joten Armutin ja Elyoyan harteilla on todella kovat odotukset. 

MAD Lions oli viime vuonna yksi viihdyttävimmistä joukkueista katsoa ja samaa voidaan odottaa tänäkin vuonna. Viihdyttävyys tuo mukanaan ajoittaisia tason heittelyitä, mutta niin monien uusien nimien tehdessä debyytin LEC:ssä on odotettavissa että taso heittelee useammilla joukkueilla. MAD Lionsista löytyy kuitenkin Humanoidin ja Carzzyn toimesta sellaista räjähtävyyttä että olisi kohtalainen yllätys mikäli tätä ilotulitusta ei päästä seuraamaan pudotuspeleissä.

Huomenna pääset vielä lukemaan joukkueista, jotka taistelevat pudotuspelipaikoista!

Kirjoittaja Miika Pulkkinen