Pelikehittäjä ja -julkaisija Valve julkaisi sunnuntaina välittömästi Dota Pro Circuit -kauden päätteeksi Dota 2 -vuoden huipentavaan The International -turnaukseen kutsutut joukkueet ja karsinnoissa käytössä olevan formaatin. Tämän vuoden formaatti on seuraavanlainen:

 • Kunkin alueen aluekarsintafinaaliin osallistuu kuudesta kahdeksaan joukkuetta
 • Muutamat turnauskaudella esiintyneet joukkueet saavat automaattisesti kutsun aluekarsintafinaaleihin
 • Loput alueelle määrätyt paikat jaetaan avoimien karsintojen kautta

Käymme tässä artikkelissa ennen torstaina käynnistyviä avoimia karsintoja hieman läpi, mitä odottaa eri alueilta. Suomen Dota 2 -konkari Benjamin ”NotAHax” Läärä ja allekirjoittanut tuovat mukaan myös rohkeat valinnat karsintojen voittajiksi.

 

Eurooppa

 • Karsintapaikkoja: 1
 • Kutsutut joukkueet: The Final Tribe, Team Kinguin, Kingdra, Team Singularity

Yksi Dotan suurimmista ’Bromanceista’ koki äkillisen lopun OG:n luopuessa Tal ’Fly’ Aizikista. Lähde: Redbull

Koska Eurooppa kuitenkin pohjimmiltaan koskee lähimpänä meitä pohjoismaalaisia, tehdään alueesta hieman lähempi tarkastelu. Euroopan karsinnoista puuttuu kokonaan kovien tuloksien tahkojat Team Secret ja Team Liquid, molempien joukkueiden varmistaessa TI-kutsunsa hyvin aikaisessa vaiheessa kautta. Tämä tekee aluekarsinnoista varsinaisen villin lännen, etenkin kun muistetaan, että karsintapaikkoja on jaossa ainoastaan se yksi ainoa.

OG

Kovan luokan yksilöpelaajista koostuneen OG:n tulokset DPC-kaudella olivat pettymykselliset. Useaan turnaukseen kutsuttu ja moneen turnaukseen itsensä karsinut Euroopan viisikko jäi LAN-turnauksissa toistuvasti kärkisijojen ulkopuolelle, parhaimman tuloksen ollessa muutaman Minorin 3-4. sija.

OG:n ratkaisu tilanteeseen oli niin yllättävä, kuin sydäntäsärkevä. Pitkän linjan veteraanit Tal ”Fly” Aizik ja Gustav ”s4” Magnusson lähetettiin kokeilemaan Pohjois-Amerikan vesiä Evil Geniusesin jäseninä. Jäljelle jääneet joukkueen vakiojäsenet Johan ”N0tail” Sundstein ja Jesse ”JerAx” Vainikka keräsivät OG:n takaisin kokoon, valmentajan 7ckingMadin, vanhan tutun Anathan ”ana” Pamin ja uuden kotimaisvahvistuksen, Topias ”Topson” Taavitsaisen avulla.

OG vetäytyi joukkuemuutosten myötä Kiinan SuperMajorista keskittyäkseen uuden joukkuedynamiikan harjoitteluun. Tie kohti Internationalia käynnistyy Euroopan avoimista karsinnoista, mutta matka ei tule olemaan helppo.

5 Dogs

Mielenkiintoisesti nimetty ”viisi koiraa” tanskalaisen Rasmus ”MISERY” Filipsenin yritys kohti tämän vuoden Internationalia. Misery on saanut EG-potkujensa jälkeen ympäröityä itseensä käsittämättömällä määrällä yksilötaitoa Euroopan joukkueista ”ylimääräisiksi” jääneistä pelaajista.

 • 1: Madara (ex. Ad Finem)
 • 2: Keyser (ex. HellRaisers / Planet Dog)
 • 3. Khezu (ex. Team Secret)
 • 4/5: Misery (ex. Evil Geniuses / Digital Chaos)
 • 4/5: Saksa (ex. Digital Chaos / MidOrFeed)

Raa-alla yksilötaidolla mitattuna 5 Dogs olisi todennäköisesti alueen ennakkosuosikki. Joukkue ilmoitti kuitenkin itsestään vasta kesäkuun viides päivä, joten mitenkään erityisen pitkä harjoittelukausi ei viisikolla ole takana. Nähtäväksi jää, onko se kuitenkin tarpeeksi aluekarsintojen viemiseksi.

Alliance

Toinen esittelykierroksen Ruotsalaisjoukkue on yksi Dotan suurimmista nimistä. Alliancen historia on täynnä kohokohtia, mukaan lukien voitto kenties legendaarisimmasta TI-finaalisarjasta vuonna 2013 Na’Via vastaan. Mutta mikä on organisaation nykytila?

Alliance ei DPC-turnauskaudella päässyt osallistumaan yhteenkään Valven turnaukseen. Matka läpi karsintojen on yleensä tökännyt aluekarsintavaiheessa, eikä puhti ole onnistunut viemään joukkuetta kohti uutta kultakautta.

Alliance lähestyykin tämän vuoden Internationalin aluekarsintoja hieman uudella näkökulmalla: Alliancen virallinen Twitter ilmoitti kesäkuun alussa pitkäaikaisen kapteenin Jonathan ”Loda” Bergin jäävän pois aktiivisen pelaajan roolista. Loda ei kuitenkaan kauas pesästä päässyt, uuden toimenkuvan ollessa Alliancen virallinen kapteeni. Kesän karsintoja varten Loda korvattiin saksalaisella Max ”qojqva” Bröckerillä (ex. Digital Chaos).

The Final Tribe

Ruotsalaiskaksikostamme menestyneempi The Final Tribe, tuttavallisemmin TFT, onkin hieman tutumpi nimi DPC-kauden turnauksista. Vaikka ruotsalaisviisikko ei ole päässyt pankkeja räjäyttelemäänkään, ovat he kuitenkin päässeet näkemään yhden jos toisenkin DPC:n LAN-turnauksen näyttämön.

TFT syntyi alun perin vuoden 2017 loppuvaiheilla viiden varsin tunnetun ruotsalaispelaajan projektina. Joukkue on ollut aktiivinen läpi vuoden ja vaikka turnausmenestys ei ole ollut suurta, on suoritutuminen Euroopan karsinnoissa ollut varsin tasaista. Vuoden 2018 aikana joukkue pääsi näkemään peräti kolme Valven DPC-turnausta, joiden myötä joukkueen kokonaistienistit vajaan vuoden ajalta onkin yli 50.000 dollaria.

TFT vaikuttaa vahvasti tasaiselta suorittajalta, joka on jatkuvasti pienen sysäyksen päässä menestyksestä. Toivoa sopii, että jokin käyntiin potkaiseva voima on joukkueen kohdannut karsintoihin valmistautumisen aikana.

Ja kaikki muut

Pikainen analyysi näihin neljään joukkueeseen on vasta pintaraapaisu Euroopan karsintoihin. Läpikäymättä on vielä muun muassa Kingdra, Team Kinguinritsun joukkue Wind and Rain, ja Euroopan vakionimien Planet Meow. Kotimaan edustajia varmasti kiinnostaa myös seurata paikallista Helsinki REDSiä ja Joni ”Buugi” Fältin viisikkoa, Team Pacania.

Totuus on kuitenkin se, että Euroopan karsinnoissa on mieletön määrä kovia nimiä, uusia joukkueita ja palaavia tähtiä. Yksi karsintapaikka ei mielestäni ole millään asteella oikeudenmukaisesti mitoitettu tällaiselle määrälle osaamista, mutta Gabe antaa ja Gabe ottaa. Ei voi mitään. Sekä avoimet-, että aluekarsintafinaalit tulevat varmasti olemaan maailmanluokan Dotaa ja suosittelenkin lajin ystäviä olemaan hereillä torstaina kello viidestä alkaen.

Notah:

 • OG

”OG näyttäisi todennäköisimmältä voittajalta, mutta Miseryn 5 Dogs on myös varteenotettava kilpailija. EU:n aluekarsinnat näyttävät todella tiukilta ja ne vie se, joka on parhaiten saanut ’pakettinsa kokoon’.”

Allekirjoittanut:

 • OG

Viime turnauksissa nähty OG on tuntunut pärjäävän merkittävästi paremmin kuin alkuvuodesta. 7ckingmadin käyttö on alkanut pikkuhiljaa tuottaa joukkueelle hedelmää. Topsonin ja Anan lisäykset saattavat olla helposti se sysäyttävä voima, joka vie OG:n jälleen uuteen nousuun.

 

Pohjois-Amerikka

 • Karsintapaikkoja: 3
 • Kutsutut joukkueet: Optic Gaming, Immortals

SumaiL jakaa turhautumistaan Pohjois-Amerikan faneihin. Lähde: Twitter

Pohjois-Amerikan vaisuksi jääneiden tuloksien jälkeen oli äärimmäisen hämmentävää nähdä alueen saavan kolme karsintapaikkaa Internationaliin. Vuoden 2018 puolella alueen joukkueista oli esillä juuri se tasan kolme: OpTic Gaming, Evil Geniuses ja VGJ.Storm.

VGJ.S on esittänyt kauden loppupuolella varsin vakuuttavia otteita. Joukkue ehti kahmia kainaloonsa palkintorahoja touko-kesäkuun aikana noin 330.000 dollaria. Myöhään mukaan tullut Resolut1on on todellakin vienyt Pohjois-Amerikan VGJ-joukkuetta uuteen nousuun, mutta myöhäinen kelkkaan tulo aiheutti sen, ettei joukkue voinut kisata DPC-pisteistä.

Aluekarsintojen päämääräinen tarina tuleekin näillä näkymin olemaan Evil Geniusesin pärjääminen. EG järisytti Dota 2 -piirejä ilmoittamalla massiivisista joukkuemuutoksista, kun entiset OG-konkarit S4 ja Fly korvasivat Fearin ja Miseryn. Uusi viisikko on kokenut hieman kasvukipuja, mutta yrittää varmasti päästä näyttämään uuden porukan voimaa kaikken suurimmalla näyttämöllä.

Notah:

 • OpTic Gaming
 • Evil Geniuses
 • VGJ.Storm

”Pohjois-Amerikan valinnat ovat ehkä helpoimmat. Kaikki kolme ovat vakaasti olleet kauden aikana mukana Majoreilla.”

Allekirjoittanut:

 • OpTic Gaming
 • VGJ.Storm
 • compLexity Gaming

Uskon vahvasti, että EG:n sparrausaika uuden viisikon yhteen saattamiseen ei riitä. CompLexityn uudet pelaajat tulevat tuttuun ympäristöön, joten väitän heillä olevan etulyöntiasema näitä kahta vertaillessa. OpTic ja VGJ.S ovat alueen selvästi vahvimmat joukkueet.

 

Etelä-Amerikka

 • Karsintapaikkoja: 1
 • Kutsutut joukkueet: ei kutsuja

PaiN Gamingin Kingrd pelasi VP:tä vastaan täydellä tunteella Birminghamissa. Lähde: Twitter

Etelä-Amerikan perinteinen yhden joukkueen karsintapaikka on jälleen jaossa. Alueelta näyttäisi tosin olevan ainoastaan yksi varteenotettava joukkue, ainakin jos turnausmenestyksestä puhutaan.

PaiN Gamingin liki maaginen menestys ESL One Birminghamissa uuden kapteenin, Romanialaisen W33n johdolla, antaa hieman toivonkipinää Etelä-Amerikan Dotaskenelle. Tuplavoitto Liquidista ja 2-0 yliote Mineskistä ei ole mikään pieni saavutus, joten paiNin menestystä sopii toivoa läpi karsintojen, jos vaikka nähtäisiin uusi ihmesuoriutuminen vuoden kovimmassa turnauksessa.

Etelä-Amerikan karsintojen mahdollinen musta hevonen on mm. Fearin, Timadon ja Kyle ”swindlezz” Freedmanin viisikko, joka yrittää ryöstää karsintapaikan Brasilialaisilta.

Notah:

 • PaiN Gaming

”Fearin ja kumppanien stack on varteenotettava kilpailija SA-alueelta, mutta kyllä yhtenäisempi joukkue on vahvempi. Yksilöosaajia on paljon, mutta uusi joukkue on aina uusi joukkue.”

Allekirjoittanut:

 • PaiN Gaming

PaiNin otteet ESL One Birminghamissa ovat olennaisin näyttö joukkueen vahvuuksista. En usko, että muilla SA-alueen joukkueilla on juurikaan nokan koputtamista tähän karsintapaikkaan. Fearin viisikko todennäköisesti antaa meille viihdyttäviä otteluita, mutta en usko heidän vievän PaiNin paikkaa TI8:sta.

 

Kaakkois-Aasia

 • Karsintapaikkoja: 2
 • Kutsutut joukkueet: TNC Predator, Fnatic, Boom ID

Fnaticin EternalEnvy viestii statuksestaan Kaakkois-Aasian Dotaskenessä. Lähde: Twitter

SEA-alueen parhaimmisto on ollut varsin näkyvästi esillä koko DPC-kauden ajan. Mineski, Fnatic ja TNC.Predator ovat kaikki vuorollaan olleet kahdeksan parhaan joukossa. Pisimmän korren kolmikosta vei kuitenkin Mineski, joka ansaitsi suoran kutsun elokuun mittelöihin. Fnatic ja TNC.P jäivät kärjen ulkopuolelle ja ovat aluekarsintojensa ennakkosuosikit.

Alueen vakionimet GeekFam, Clutch Gamers ja Execration eivät kuitenkaan mitään ilmaisvoittoja ole. Joukkueet ovat jatkuvasti olleet Valve-turnauksien aluekarsintojen kärkipäässä, kuitenkin yleensä jääden toiseksi alueen ykkösnimille. Kolmikolla on kuitenkin vakaat pohjat ja jonkin verran turnausmenestystä, joten mustan hevosen karsiutumismahdollisuuskaan ei ole täysin poissuljettu.

Notah:

 • Fnatic
 • TNC.Predator

”Perustuen DPC-kauden turnausmenestykseen, ovat nämä alueen kaksi vahvinta joukkuetta. Fnatic on ehdottomasti alueen parhaimmistoa ja tuskin TNC:täkään päästään yllättämään.”

Allekirjoittanut:

 • Fnatic
 • TNC.Predator

Valinta on helppo aika pitkälti samoista syistä, kuin mitä Notah aiemmin määritteli. Jos pitäisi kuitenkin arvata, miltä alueelta tulee tämän kesän suurin yllättäjä, veikkaisin sen olevan Kaakkois-Aasia.

 

Kiina

 • Karsintapaikkoja: 2
 • Kutsutut joukkueet: Invictus Gaming

LGD.FY:n fy vastaanottaa Epicenterin MVP-palkinnon. Lähde: Epicenter

Kiina vei ehdottomasti kovimman potin koko DPC-kaudelta. Peräti puolet DPC-sarjataulukon kutsuista lähti kiinalaisjoukkueiden kermalle. Tämä tietysti tarkoittaa hyvää alueen Dota-skenelle, sillä kovemman luokan ennakkosuosikkeja aluekarsintoihin lähtee ainoastaan kaksi – Invictus Gaming ja LGD.FY.

Joukkueet kuten Keen Gaming, Ehome, Rock.Y ja IG.Vitality saavat kahden aluekarsintapaikan myötä mitä mainioimman mahdollisuuden päästä näyttämään osaamistaan alan suurimmalle areenalle. Joukkueilta on paikoin nähty yllätyskarsiutumisia Valvenkin turnauksiin, joten yllätyskarsiutumisen mahdollisuus ennakkosuosikkien ohi on olemassa.

Notah:

 • LGD.FY
 • Invictus Gaming

”Kyseessä aluekarsintojen kaksi vahvinta joukkuetta, joten valinta on siinä määrin helppo. Yllätyksen mahdollisuus on kuitenkin aina olemassa, ainakin Ehome.X:ltä ja IG.Vitalityltä.”

Allekirjoittanut:

 • LGD.FY
 • Keen Gaming

Keen Gaming on ollut äärimmäisen ailahtelevainen joukkue. Riippuen viisikon vedosta, ovat he parhaimmillaan päässeet jopa Minorin turnausfinaaliin. Uskon vankasti, että IG tulee jäämään joko LFY:n tai KG:n jalkoihin.

 

CIS-maat

 • Karsintapaikkoja: 1
 • Kutsutut joukkueet: Vega Squadron, FlyToMoon

Team Empiren legendaarinen Twitter-tili jakaa turhautumistaan karsintapaikkojen määrästä. Lähde: Twitter

Toinen TI-karsintapaikkojen suuremmista kuriositeeteista on CIS-alue. Venäjä ja Itä-Eurooppa ovat tunnetusti kovia e-urheilumaita, eikä Dotakaan ole tässä asiassa poikkeus. CIS-alueen vakionimet Vega Squadron, Team Empire, Team Spirit ja Natus Vincere, sekä alueen uusi tulokas FlyToMoon ovat kaikki vilahtaneet vähän väliä DPC-turnauskaudella.

Kiista karsintapaikasta tulee todennäköisesti olemaan äärimmäisen kova alueen ykkösnimien kesken. FlyToMoon sijoittui DPC-sarjataulukossa sijalle 15 ja on kenties alueen ennakkosuosikki karsintoja ajatellen.

Team Empire on ollut usein havaittu nimi aiemmissa Internationaleissa, joukkueen osallistuttua vuosina 2014 (13-14. sija), 2015 (9-12. sija) ja 2017 (7-8. sija) ja pyrkii varmasti jatkamaan tätä ansioluetteloa kovalla tenholla.

Notah:

 • FlyToMoon / Team Spirit / Vega Squadron

”Tältä kolmikolta on kultakin vuorostaan nähty kovia otteita pitkin vuotta, mutta tämän hetken tilasta on liki mahdoton sanoa. Epäilen karsintapaikan menevän jollekin heistä.”

Allekirjoittanut:

 • Team Empire

Järkipohjalta katsottaessa FlyToMoon on CIS-alueen kenties vahvin joukkue heti Virtus.Pro:n jälkeen. Joukkue sai aktiiviselta ajaltaan varsin vaikuttavia tuloksia aikaan, mm. 2-0 voiton Virtus.Prosta. Empire on mielestäni ollut aina tikissä International-karsintojen aikaan ja uskon heidän vievän tälläkin kertaa pisimmän korren aluekarsinnoista.

 

Lopuksi

Kävi aluekarsinnoissa miten hyvänsä, lopputulos tulee joka tapauksessa olemaan sama: Maailman parhaat kahdeksantoista joukkuetta ottavat yhteen elokuun loppupuoliskolla Kanadan Vancouverissa. Jokaisella alueella on useita joukkueita, joten moni vuoden suurimmassa mittelössä paikkansa ansaitseva tulee ikävä kyllä jäämään sitä vaille.

International-karsintojen lähetyksiä kannattaa etsiä pelien alkuaikaan 14.6. klo 17:00 Twitchistä.

Lähteet: Liquipedia, FaceIT, Dota2