Reilu viikko sitten 2.12 Euroopassa julkaistu Mean Streets of Gadgetzan on Hearthstonen uusin lisäosa.

Koska vanhoja lisäosia ei poistu vielä MSoGn myötä, on sillä suuria paineita korjata pääsääntöisesti tylsäksi kutsuttua metaa, joka pääsääntöisesti pyöri shamaanin ja druidin ympärillä. Tässä artikkelisarjassa tarkastellaan kuinka hyvin lisäosa on onnistunut tässä, ja analysoidaan tämän hetkistä kilpailumetaa.

Lisäosa tuo yllättävän paljon uusia mekaniikoita. Huomattavin uudistus on kolme factionia joille jokaiselle on annettu kolme tri-class minionia. Jokaisella factionilla on myös oma uniikki mekaniikkansa, jota tuetaan jokaisen jäsenen class-korteilla.

Factioneista ensimmäinen on Grimy Goons. Siihen kuuluvat selkeät aseluokat Warrior/Paladin/Hunter. Sen uniikki mekaniikka on kortit jotka buffaavat kädessä olevia minionkortteja.

Seuraavana on magian käyttäjistä koostuva The Kabal, johon kuuluvat Mage/Priest/Warlock. Kabalin uudet kortit kannustavat pääsääntöisesti kohti niin kutsuttuja highlander-pakkoja, joissa pelataan vain yhtä kopiota jokaisesta kortista. Vanhastaan tälläiseen on kannustanut vain Reno Jackson.

Viimeinen factioneista on Jade Lotus, johon kuuluvat Druid/Shaman/Rogue. Jade Lotuksella on varmasti eniten huomiota herättävä uutuus: Jade Golem -minion, joka summonilla tulee kentällä +1/+1 vahvempana kuin edellisellä kerralla. 

Pähkinänkuoressa:

  • 132 uutta korttia
  • Hand Buff -mekaniikka
  • Lisää “No duplicates” -efektejä
  • Jade Golem -mekaniikka

 

Druid

One Night in Karazhan adventure nosti Druidin takaisin yhdeksi kovimmista classeista. Malygos-Druid joka perustuu halpoihin Arcane Giantteihin ja spellpower combolla lopetukseen oli pitkään pelin parhaita pakkoja, mutta ainakin ensimmäistä viikkoa tarkastellessa on tippunut suosiosta.

Perinteisellä Malygos-Druidilla on varmasti paikkansa ainakin turnauksissa joissa vastustajien nopeimmat deckit saa bännätä pois, sillä se on erittäin vahva vastaus Reno ja Control pakoille, mutta kärsii todella paljon nopeaa Aggroa vastaan.

Lisäosan myötä Jade Golem tuo uudenlaisen Druidin kilpailemaan kärkisijoista. Uusia pakkoja kehitetään jatkuvasti, mutta jo nyt on selkeää että golem synergia toimii parhaiten juuri Druidilla. Jade Idol tarjoaa mahdollisuuden kehittää loputtomasti kopioita itsestään jonka ansiosta Jade-Druid voittaa lähestulkoon kaikki vanhan metan Control pakat. Samalla kuitenkin golemien kasvatus on melko hidasta, jonka myötä pakka jää heikoksi nopeille pakoille, luoden mielenkiintoisen Kivi-Sakset-Paperi tilanteen. Idolin lisäksi pakkaan kuuluvat Aya Blackpaw, Jade Blossom, Jade Spirit ja Jade Behemot

Toinen nouseva arkkityyppi on "One Turn Kill"-Druid jossa pidetään pöytää tyhjänä ja nostetaan kortteja kunnes voidaan pelata Aviana -> Kun the Forgotten King -> Alextraza -> Malygos -> Mitä tahansa spellejä. Pakka on ollut varsin suosittu varsinkin viimeiset päivät ladderilla. OTK-Druidin etuna on se, että se voittaa kaikki muut combolistat kuten Reno-Warlockin, sillä että sen combo ei vaadi Emperor Thaurissania ja pystyy tehdä yli 40 pistettä damagea vuorossa.

Ensimmäisten päivien perusteella Druid on menettänyt hieman johtoasemaansa lisäosan myötä, mikä on tervetullut uudistus peliin jossa druidilistat ovat vallanneet tier-listojen kärkipaikkoja aina julkaisusta lähtien. Monipuolisempi meta pakottaa Druid-pelaajat todella miettimään minkälaisella pakalla kilpailla. sillä vanhastaan tuttu "I can win vs anything as long as I draw Wild Growth" -mentaliteetti tuskin enää riittää turnausmestaruuksiin.

Shaman

One night in Karazhanin myötä jo valmiiksi vahva shaman otti paikkansa selkeästi tilastojen kärjessä. Huolimatta moninaisista nerffeistä jotka julkaistiin vain kuukausi Karazhanin jälkeen Shaman piti helposti paikkansa pelin parhaana classina. Ensimmäisen viikon perusteella näyttää siltä että Shamanin kuninkuutta ei vieläkään uhkaa mikään. 

Lisäosan myötä Midrange Shaman on katoamassa ladderilta lähinnä erilaisten Reno-pakkojen kasvattaessa suosiotaan. Patches the Pirate ja Small-Time Buccaneer kuitenkin tarjoavat shamaanille uutta tuulta nopean Aggron suhteen. Nopeat Shaman pakat ovat tällä hetkellä pelin parhaita listoja niin ladderilla kuin turnauksissa. Ohessa esitellyt versiot eroavat hiukan toisistaan, toinen nojaa perinteiseen Doomhammer synergiaan kun taas toiseen on lisätty muutama Jade Golem kortti tuomaan mahdollisuuden pelata myös pidempää peliä. Golemiin pohjautuva version on luultavasti kaksikosta hieman vahvempi, koska ne muutamat (yleensä 3-5) golemit joita pakan Jade Claws ja Jade Lightning tarjoavat parantavat huomattavasti sen matchuppeja hitaampia listoja vastaan. Tähän mennessä varsinaisia "hard countereita" ei Aggro-Shamanille löydy, vaan sen suurimpia uhkia ovat Dragon-Priest ja Dragon-Warrior joilla on riittävästi taunt-kortteja ja vahvoja minioneita pysäyttämään Shamanin alkupeli. Näistä huolimatta Aggro-Shaman on silti varmasti varmin valinta jos haluaa helpolla legendiin joulukuussa.

Jade Golem synergia ei shamaanissa kuitenkaan niin vahva kuin Druidissa, joten golemeita käytetään pääsääntöisesti tukemaan muita voittotaktiikoita. Edellämainitun nopean JadeAggro-Shamanin lisäksi Golemit ovat löytäneet tiensä myös hitaampiin Midrange- ja Control-Shamaaneihin. Kyseiset listat eivät ole vielä tähän mennessä saavuttaneet suurta suosiota, mutta lisäosa tuo niihin kaksi tärkeää työkalua. Jinye Waterspeaker tarjoaa kriittisen healminionin ja Shamanin uusi legendary White Eyes tarjoaa kaksi uutta taunt-minionia. Hitaammat Shamanpakat tulevat luultavimmin olemaan suositumpia turnauksissa kuin ladderissa, sillä ne hyötyvät erittäin paljon bantaktiikoista.

 

 

Rogue

Rogue on jo pitkään ollut Hearthstonen ainoa class jolla on vain yksi todella kilpakykyinen arkkityyppi. Valitettavasti uusin lisäosa ei tarjoa tilanteeseen muutosta. Suurin osa lisäosan uusista korteista tarjoaa Roguelle työkaluja stealth minioneihin nojaavaan midrange pakkaan, mutta ne eivät vielä valitettavasti riitä kilpailuun nykyisiä kärkipakkoja vastaan.

Rogue kuitenkin höytyy erittäin paljon Patchesista ja Small-Time Buccaneerista joita voidaan hyödyntää esimerkin mukaisesti niin nopeassa Leeroy Jenkins combopakassa kuin perinteisemmässä Questing Adventurer Roguessa. Classkorttien puolelta uusiin Roguelistoihin on päätynyt ainoastaan Counterfeit Coin joka tarjoaa uskomattoman määrän uusia mahdollisuuksia esimerkiksi Edwin VanCleefin tai Gadgetzan Auctioneerin kanssa.

Ensimmäisen viikon perusteella Rogue on osoittautunut varsin monipuoliseksi valinnaksi. Alkupelin piraatit ja Fan of Knives takaavat että pakat pystyvät kilpailemaan nopeiden Aggropakkojen kanssa, ja Auctioneeriin perustuva kortinnosto riittää usein löytämään tarpeeksi hyvän combon myös hitaampien Controlpakkojen päihittämiseen. Esimerkeiksi tässä on valittu Sampen Legend #1 Pirate Miracle ja ENCEn Creapzin Questing Adventurer Rogue jotka molemmat toimivat erinomaisesti ladderilla.