Vuonna 2005 Blizzard Entertaiment julkaisi Azerothiin keskittyvän pelin, World of Warcraftin. Pelin julkaisusta on lähes 16 vuotta ja pelattavissa on kaksi versiota: Retail ja Classic. Mikä voi kiehtoa näin monta vuotta vanhassa pelissä niin paljon, että sen takia saatetaan ottaa töistä kuukausi vapaaksi? Menestyneen suomalaisen killan, Mementon, kiltamestari Ville ”Tumor” Porspakka sekä raid leader Hávi valottavat, mikä WoWissa viehättää ja kuinka suomalaisita koostuva kilta on päässyt kamppailemaan maailman kärkisijoista.

– Nykyinen Memento syntyi kahden killan yhdistyessä. Siinä yhdistyi Ei jatkoon ja vanha Memento. Pääporukka on pitkään ollut sama, tosi paljon on mukana niitä jotka ovat olleet ihan alusta asti, Hávi kertoo killan synnystä.

– Pelaajia on tarttunut mukaan ja ihmissuhteita on syntynyt matkan varrella. Kun kiltoja alettiin yhdistämään, toisessa killassa oli ongelmana, ettei ollut tarpeeksi ihmisiä jotka olisivat halunneet panostaa, toisessa oli kyllä ihmisiä mutta taso ei ollut aivan riittävä, Tumor lisää.

Mementoon kuuluu noin 25 pelaajaa. Raidaaminen, jossa kilta kilpailee, vie pahimmillaan – tai parhaimmillaan – Mementon jäseniltä kuusi tuntia seitsemänä päivänä viikossa.

– Progressin aikana raidataan seitsemänä päivänä viikossa, mutta kun se on tehty niin raidataan vähemmän ja vähemmän, ehkä noin kerran viikossa. 20 ihmistä siihen aina tarvitaan, Tumor kertoo.

Vaikka raidaamisessa kaikki 25 eivät ole mukana samaan aikaan, pelaamisen onnistumiseksi on tärkeää, että väkeä löytyy. Vaikka jokaisella kiltalaisella on halu pelata ja olla mukana, on ymmärrettävää, että välillä tulee vastaan tilanteita jolloin koneelle ei yksinkertaisesti pääse.

– Meitä on 25 sen takia, että on pelivaraa. Jos joku joutuu esimerkiksi auto-onnettomuuteen, niin ei tarvi stressata siitä miten saa tietokoneen mukaan sairaalaan, Tumor naurahtaa.

Vaikka Hávi ja Tumor sanovatkin killan olevan ”Kaveriporukka joka tykkää pelata yhdessä” tulee puheista selkeästi esiin se, kuinka järjestäytynyt kilta on ja kuinka pitkälle asiat on mietitty. Hieman yllättäenkin killan toiminnasta tulee mieleen työpaikka, jossa on yhdessä sovitut säännöt joita kaikki sitoutuvat noudattamaan. Vaikka kilpailutilanteessa usein tunteet kuumenevat, ei turhaa pään aukomista tai huutamista killassa suvaita.

– Kokisin, että meillä on todella hyvä henki. Me puhutaan asiat aika suoraan ja vitsaillaan paljon. Ainoa puhe mistä ei tykätä, on täysin turha draama. Jos on pakko purkaa pahaa tunnetta, niin tekee sen mielellään raidin ulkopuolella, Hávi toteaa.

Kuva: Memento

Käytännön johtamisasioita hoitaa neljä officeria, joilla on jokaisella omat vastuualueensa. Kiltamestarina toimiva Tumor hoitaa yleiset ilmoitukset ja ihmisten kanssa puhumisen, ja ristiriitatilanteissa hänellä on viimeinen sana, jolla päätöksiä tehdään. Raid leader Hávi suunnittelee osan taktiikoista sekä pelinsisäisen johtamisen. Maija pitää huolen siitä, että järki on mukana pelaamisessa. Lyksy hoitaa ingame-buustit sekä materiaalien hommaamisen oikealle serverille.

– Offut pitää pakkaa kasassa, ettei päällä ole täysi kaaos. Me ei kuitenkaan olla ainoita jotka keksivät ideoita ja päättää asioita. Killassa kaikki saa äänensä kuuluviin, ja sitä kautta saa esimerkiksi paljon taktiikkavinkkejä, Hàvi painottaa.

Avoimuudesta on myös muuta hyötyä, kuin se, että taktiikat hioutuvat paremmiksi.

– Avoimuus on tärkeää, sillä kun ihmiset kuulevat syyn siihen miksi joku päätös tehdään, on heidän helpompi sitoutua ja samaistua siihen päätökseen. Se myös vähentää draamaa, Tumor toteaa.


On kuitenkin yksi asia, mikä on pääasiallisesti officereiden vastuulla, ja se on uusien pelaajien haastattelu ennen kuin he pääsevät mukaan kiltaan. Rekrytointi Mementolla on käytännössä jatkuvasti auki, ja mukaan pääsee, mikäli on pelaaja nähdään tarpeeksi hyväksi.

– Healer meillä olisi hakusessa. Meillä ei ole koeaikaa, ja jos joku kokee olevansa tarpeeksi hyvä pelaamaan, voi tulla juttelemaan meille Discordissa tai vaikka pelissä, Tumor valottaa kuinka Mementoon pääsee mukaan.

– Jutellaan vähän siitä, millaista pelitaustaa löytyy, ei välttämättä tarvitse olla edes WoWista, kunhan ymmärtää peliä. Sen jälkeen me haastatellaan offujen kanssa, ja jos haastattelussa sanotaan kyllä, niin siitä lähtien on ihan täysipäiväinen pelaaja meille, hän jatkaa.

Tauolta suoraan top 20. joukkoon – seuraavassa lisäosassa tavoite korkeammalla

Vieläkin varsin usein puhuttaessa pelaamisesta, esiin nousevat runsaat pelitunnit. Haastattelussakin kävi ilmi, kuinka paljon WoWiin voi upota aikaa – ja kuinka sen myötä myös motivaatio voi lopahtaa. Memento pitikin taukoa pelaamisesta, ja tauko kesti yhdeksän kuukautta.

– Alkoi tuntua, että peli vie liikaa aikaa. 2-3 kuukautta ennen kilpailua olisi pitänyt tehdä kaikki dailyquestit jotka voivat viedä jopa kahdeksan tuntia, ja sen jälkeen pitää vielä kahden viikon loma niin sanotusti tavallisesta elämästä että voi raidata. Pelaajista alkoi huomaamaan, että jaksaminen loppuu, Tumor avaa tauolle jäämisen syitä.

– Kun lopetettiin, kysyttiin että kiinnostaako ihmisiä pelata vähemmän. Itseäni ei kiinnostanut vain muutamana päivänä viikossa raidaus, sillä pelaan mielummin kunnolla jos pelaan. Mietittiin silloin, että tullaan seuraavaan lisäriin sitten uudestaan, mutta tultiinkin hieman aiemmin, Hávi täydentää.


Yhdeksän kuukauden tauon aikana kilta piti kuitenkin yhteyttä ja pelaili muita pelejä, sekä esimerkiksi WoW Classicia. Kun he päättivät palata Retailin ja raidaamisen pariin, sijoittuivat he edelleen top 20 joukkoon. Parhaimmillaan Memento on ollut maailman 3. paras kilta.

– Pelailtiin classicia ja kaikki vanhat raidaajat alkoivat toteamaan, että on vähän tylsää kun ei ole kilpailua. Tumor kartoitti, ketkä vanhoista pelaajista haluaisivat takaisin, ja käytännössä jokainen heistä joka oli lopettamisen aikaan mukana, tuli takaisin, Hávi kertoo Mementon paluusta.

– Päätettiin kuitenkin, että pelataan rennosti eikä oteta stressiä, ja pidetään vaikka välipäiviä raidaamisesta jos siltä tuntuu. Idea oli että tullaan tähän tieriin takaisin rennommin, seuraavassa expansionissa pyritään takaisin top 5 joukkoon, hän jatkaa.


Tämän hetken progressin ykkössijaa pitää Limit, jolla on takanaan tunnettu amerikkalainen e-urheiluorganisaatio Complexity. Nykyisen lisäosan ominaisuudet ovat tuoneet huomattavasti etua juurikin Limitin kaltaisille killoille, joilla riittää antaa pelaajille rahaa ja rahoittaa racea. Limit käyttikin viimeisimmässä tierissä 40 000 dollarin edestä pelin sisäistä valuuttaa. Tumor ja Hávi myöntävät, ettei Mementolla ainakaan tällä hetkellä ole rahkeita päästä ensimmäiselle sijalle, jollei pelaamisesta ala saamaan rahaa. Se näkyy myöskin pelituntien määrässä: Koska Limitin ja toisella sijalla olevan Methodin kiltalaiset saavat pelaamisesta rahaa, voivat he käyttää siihen huomattavasti enemmän aikaa.

– Tavoitteena on saada korkein mahdollinen rankki ilman, että pelaamme koko elämän, Hávi toteaa.


Mementossakin on välillä mietitty organisaation alle lähtemistä, mutta lähinnä vitsinä. Nyt kun raidaaminenkin on muuttunut julkisemmaksi puuhaksi, olisi ehkä mahdollista saada sponsoreita. Se olisi kuitenkin harkittava tarkkaan, ja tietysti asiasta sovittaisiin koko killan kanssa.


Videolla WoW voi näyttää helpolta


Kun Tumoria ja Hávia pyytää kuvailemaan WoWia ja raidausta, on yksi vertaus selvästi yli muiden: Se on kuin palapeli. Toisin kuin FPS-peleissä, tärkeintä ei ole osua bossia päähän, vaan tärkeintä on painaa nappia oikeaan aikaan.

– Jos menet katsomaan jonkin killan kaatovideota bossista, se näyttää helpolta. Siinä ei kuitenkaan näe niitä pieniä juttuja mitä tehdään ja mitä on jouduttu miettimään. Se on sadantuhannen palan palapeli, mitä joutuu kasaamaan, ja kaatovideo on sen lopputulos, Tumor kuvailee.

Videolla pääsee näkemään ja kuulemaan, mitä Mementon raideilla tapahtuu.


Esimerkiksi Mementolla on mennyt erääseen bossiin 761 yritystä, joka tarkoittaa käytännössä kolmea viikkoa. WoWissa on otettava huomioon, että bossin vaikeusaste riippuu todella paljon siitä, kohtaako sen ensimmäisellä vai viimeisellä viikolla. Mitä kauemmin se on ollut pelattavissa, sitä enemmän sitä on helpotettu.

– Jos tuo 761 yrityksen bossi olisi pysynyt loppuun saakka siinä tilassa missä se oli, kun me tapettiin se, niin kiltojen määrä jotka sen olisivat saaneet tapettua olisi jäänyt aika pieneksi, Tumor kertoo syistä siihen, miksi nerffausta tapahtuu.

WoW voi vaikuttaa haastavalta peliltä, ja sitä onkin huomattavasti vaikeampaa seurata kuin esimerkiksi katsojaystävällisempää Counter:Strikeä. Mikäli kuitenkin kiinnostus WoWiin heräsi, löytyy herroilta myös tähän vinkkejä.

– WoW on 16 vuotta vanha peli, ja tässä on aika paljon juttuja. Ajattele sitä porraskäytävänä, ja mene askel kerrallaan. Turha ottaa liian isoja harppauksia, kun silloin menee vain motivaatio, Tumor muistuttaa.


Pikkuhiljaa opettelusta on myös hyötyä raidaamisessa, sillä sekin on asioiden tekoa ja oppimista palapalalta. Myös muiden pelaamisen katselu voi auttaa, kunhan pyrkii olemaan analyyttinen eikä vain kopioi muiden taktiikkaa. Suomiscene WoWissa on yleensä todella ystävällistä ja avuliasta, kunhan uskaltaa vain kysyä.

Loistava hetki aloittaa WoWin pelaaminen


Tumorin mukaan nyt on loistava hetki aloittaa WoWin pelaaminen, sillä uusi lisäosa, Shadowlands, on vasta tulossa. Tulevalta lisäosalta toivotaan muutoksia.

– Toivottavasti tuleva lisäosa ei vaadi päätöntä grindaamista. Myös Blizzardin kommunikoinnissa olisi huomattavasti parannettavaa, sillä aina pitää miettiä mikä on Blizzardin mielestä oikein pelattu. Se ei siis riitä, että itse tietää mitä tekee, vaan pitää aina miettiä myös mitä Blizzard tekee, Tumor huokaa.


WoW-keskustelufoorumeilla sekä myös Twitterissä myös maailman parhaiden kiltojen pelaajat ovat kritisoineet Blizzardia ratkaisuista, joita he ovat tehneet nykyisen lisäosan suhteen. Tällä hetkellä peli vaatii isoja pelitunteja, sillä muuten tuntuu, että pelissä jää jälkeen, ja tämä ei palvele kasuaalipelaajia.


Hávin ja Tumorin molempien lempilisäosa on ollut MOP eli Mist of Pandaria. Kyseinen lisäosa on saanut negatiivista kommenttia sen takia, ettei monien mielestä WoWiin sovi pandat. Hávin ja Tumorin mukaan kyseisessä lisäosassa oli kuitenkin monia hyviä ominaisuuksia, joita ei enää pelissä ole.

– Silloin raidien välissä ei ollut pakko pelata, jos ei halunnut. Nykyisessä lisäosassa on melkein pakko pelata, vaikka ei haluaisi – ellei tee sitä ratkaisua, ettei pelaa ollenkaan, Tumor toteaa.


Mementon pelaamista pääsee katselemaan yleensä maanantaisin kuuden jälkeen illalla. Mitään tiettyä yhtä kanavaa ei ole, vaan pelaajista joku aina halutessaan laittaa striimin päälle.

– Progressia striimatessa meillä ei kuulu teamspeak, koska tykätään siitä että voi puhua ihan vapaasti myös henkilökohtaisista asioista. Kenenkään ei myöskään tarvi miettiä, että jääkö ihmisille joku tietty kuva elämään sen perusteella, mitä tuli pelin keskellä sanottua, Tumor täsmentää.


Kiltalaisten juttuja pääsee kuitenkin kuuntelemaan raidipäivinä, ja Tumorin ja Hávin puheiden perusteella striimit ovat viihdyttäviä seurata.

– Raidipäivänä, eli maanantaisin jos avaa Twitchistä WoW-osion niin pääsee seuraamaan värikästä ja räväkkää keskustelua, Hávi naurahtaa.

Striimit löytyvät useimmiten joltakin näistä Twitchtileistä: Silkkiapina, Taksorer ja tumorii.

Artikkelikuva: Blizzard