– Fiilistelin tänä syksynä somessa sitä, että tuli kolme vuotta täysipäiväisenä täyteen HAVUssa, että voi ylpeydellä katsella taaksepäin. Havun pystyyn laittamisesta tulee keväällä neljä vuotta, laitettiin pystyyn kaveriporukalla ilman sijoittajia ja rahoittajia. Tänä vuonna liikevaihtoa tulee reilu 600 000, voi olla ylpeä että nollasta on päästy tähän, hehkuttaa HAVU Gamingin toimitusjohtaja Lasse Salminen.

HAVU Gaming on noussut varsinkin suomalaisessa esportsskenessä viime aikoina huipulle haastamaan pitkään ykköspaikkaa pitänyttä ENCEä. Kotimaassa Havun CS:GO-joukkue on tuttu näky palkintosijoilla, ja viime keväänä joukkue näytti kyntensä myös kansainvälisellä tasolla, kun palasi kotiin ensimmäiseltä Flashpoint-kaudelta pronssisijoituksen kera.

– Kyllä vuoden paras juttu oli tuo Flashpoint, se oli niin monen sattuman summa. Karsintoihin pääsy jäi kiinni yhdestä pelistä, mutta sitten toinen joukkue ei saanut viisumeita. Oltiin Lantrekeilla, kun minulle soiteltiin Lontoosta Flashpointin toimistolta, Salminen muistelee alkuvuoden tapahtumia.

Puolenpäivän aikoihin varmistui, että CS-joukkue lähtisi seuraavana päivänä Los Angelesiin pelaamaan karsintoja. 

– Piti soittaa kotiin vaimolle vuorokauden varoitusajalla ja kysyä, onko ok jos lähden, Salminen naurahtaa.

Joukkue tukihenkilöineen pääsi reissuun. Tässä vaiheessa korona ei vielä ollut myllännyt koko maailmaa. Karsintojen pelaamisen aikaan joukkue ehti käydä tutustumassa nähtävyyksiin ja seurata NHL-ottelua. Pelit sujuivat hyvin, mutta jälleen turnauksessa eteenpäin pääseminen jäi yhdestä voitosta kiinni.

– Oli vähän unfortunate, että viimeisessä pelissä tuli BIG vastaan, Salminen toteaa.

BIG jätti kuitenkin turnauksen väliin, joten turnausjärjestäjiltä lähti jälleen soitto Havulle. Joukkue oli jo lentokentällä, ja piti pikaisen palaverin, jonka tuloksena paikka päätettiin ottaa vastaan. Koko porukka lensi takaisin Suomeen, joukkue oli Suomessa noin vuorokauden ajan pakaten lisää tavaroita mukaan, jonka jälkeen tiedossa oli uudeestaan lentomatka Yhdysvaltoihin. 

– Olihan se monivaiheinen setti, mutta kun sitä miettii, nii oli se joukkueelle ja organisaatiolle tosi hieno juttu. Voitettiin tosi isoja nimiä kuten MAD Lions ja Cloud9, Salminen summaa.

HAVU sijoittui Flashpointissa kolmanneksi. (Kuva: Flashpoint)

“Jotkut laitteli viestiä, että nyt varmaan hierot käsiä yhteen”

Havun CS-joukkue on kokenut paljon muutoksia. Muutokset alkoivat, kun Aaro “Hoody” Peltokangas ilmoitti vaihtavansa Valorantin pariin.

– Minulla on aina ollut tosi hyvä suhde pelaajiin ja pyrin pitämään sen. Tosi usein kyselen heitä pelaamaan esimerkiksi CS:sä – harvemmin he kyllä tulevat. Koska suhteet on niin hyvät, niin otan nämä pelaajavaihdokset aina vähän henkilökohtaisesti, Salminen kommentoi.

Loppuvuoden aikana on nähty lisää muutoksia, kun Joonas “doto” Forss ja Eetu “sAw” Saha siirtyivät Encen riveihin. Salminen paljastaa, että tämän muutoksen yhteydessä keskusteltiin vasta nyt joulukuussa julkaistu Jani “Aerial” Jussilan siirtyminen Havuun.

– Tämä on voinut näyttäytyä ulospäin vähän hassusti, mutta emme halunneet hoputtaa Jania sairasloman kanssa ja pitää esimerkiksi julkaisukuvauksia, Salminen selittää.

Vaikka Havu ja Ence kilpailevat suomalaisen e-urheiluorganisaation ykköspaikasta, ei viime aikaiset vaikeudet saa Salmista hykertelemään kuvitteelliseen partaansa.

– Jotkut laitteli viestiä, että nyt varmaan hierot käsiä yhteen, kun Encellä menee huonosti. En todellakaan, kaikki myötätunto menee ja olenkin tsemppiviestiä laittanut. Tämä on koko skenelle harmillinen juttu, mutta totta kai on hyvä että kommentoidaan asioita jos jotain negatiivista käytöstä tai kiusaamista, niin asiat tulee selvittää. Toivon että asia järjestyy ja että asiat saadaan sovittua siellä päässä, Salminen toteaa.

Uudet toimitilat ja nousua rankingissa

Havun vuosi on myös liiketoimintanäkökulmasta mennyt siten, että omistajat voivat olla tyytyväisiä. Joulunviettoon valmistautuva Salminen on tyytyväinen siihen, että myös ensi vuosi näyttää positiiviselta.

– Nyt on paras tilanne mikä voi olla, kun uusi vuosi alkaa. Hyvä määrä yhteistyökumppanuuksia on sovittu ensi vuodelle ja suurin osa budjetistakin on jo selvillä, mikä tietysti helpottaa omaa stressiä, kun kumppanuudet on yleensä minun hommia. Voi tosi helpottuneilla ja hyvillä fiiliksillä lähteä viettämään joulua, Salminen kommentoi.

Vuoden alusta suunnitelmissa on myös hankkia Havulle omat toimitilat, joissa organisaation väki pääsee työskentelemään ja tuottamaan sisältöä. Havun sisällöntuotanto on tämän vuoden aikana noussut täysin uudelle levelille, ja siitä on Salmisen mukaan kiittäminen Joni Herrasta ja Urho Lehtistä.

– Flashpointin myötä saatiin paljon uusia someseuraajia, ja se tekeminen lähti eri levelille. Havun alkuaikoina minä hoidin someja, mutta kun olen tällainen 36-vuotias boomer, niin ei se välttämättä ole niin hauskaa – vaikka olen osan meemeistä keksinyt, Salminen naurahtaa.

Herrasen ja Lehtisen lisäksi oman osansa tekemiseen tuovat syksyllä Havussa projekti- ja markkinointivastaavana aloittanut Niklas Pehkonen sekä graafisesta puolesta vastaava Tuomas Kujansuu.

Havun meemit ovat vertaansa vailla.

Kilpailullisella puolella Salminen uskoo, että CS-tiimi tulee nousemaan jälleen top30-joukkoon maailman rankingissa, viime ECL-kauden voittanut NHL-tiimi jatkaa kovaa työskentelyään, ja DOTAn puolella grindaaminen jatkuu.

– Siinä mielessä Dotassa on vähän haasteellinen tilanne, kun oli vain muutamat karsinnat, joista ei tänä vuonna päästy jatkoon. Dotassa pelattavaa on vähemmän, mutta on odotukset siihen, että tulisi enemmän pelattavaa myös tier2 ja tier3 -joukkueille. Meillä on siinä nuori, innokas porukka pelaamassa, Salminen kuvailee.

Havu Akatemia -ajatusta ei haluta kuopata

Tänä vuonna monet organisaatiot ovat lähteneet mukaan akatemia- tai seuratoimintaan. Havun nimen alla on myös nähty akatemiajoukkue, mutta tällä hetkellä toimintaa ei ole.

– En haluaisi sitä ajatusta lopullisesti kuopata mihinkään, mutta sitä ei ehkä toteuttaisi sellaisenaan. Aiemmin se toimi niin, että tapahtumissa pystyi osallistumaan testiin, ja siitä päästä eteenpäin, Salminen kertoo.

Hän ei kuitenkaan näe idean toimivan pitkäkestoisesti, sillä myös vanhempien pitäisi sitoutua toimintaan. Salminen muistelee omia nuoruusaikojaan, kun tietokonepelaamista ei katsottu niin hyvänä harrastuksena, ja toivoo asenteiden muuttuvan – vielä enemmän, kuin mitä ne ovat jo muuttuneet.

Salminen tunnustautuu Eminem -faniksi.
ja valitsi legendaarisen biisin kuvaamaan
HAVUn vuotta.

– Vanhemmat pitäisi saada innostumaan aiheesta, ja saada tyyliin myymään mokkapaloja tietokoneiden ääreen, kuten perinteisessä urheilussa. Vanhempien tukea tarvitaan esimerkiksi siinä vaiheessa jos nuorelta meinaa kadota motivaatio järjestelmälliseen harjoitteluun, Salminen toteaa.

– Paljon on tullut sellaisia vanhempia vastaan, jotka tukevat peliharrastusta.

Toimivan junioritoiminnan myötä koko e-urheiluala varmasti kehittyy ja ammattimaistuu entisestään. Salminen toivookin skenen ammattimaistuvan, jotta viime aikojen kaltaisia äkillisiä purkauksia ei tapahtuisi.

– Vaikka Twitterissä on ollut hyviä ulostuloja, vähän mietityttää, että onko kaikki mietitty loppuun. Se on hyvä, että asiat, skene ja peli herättävät tunteita, mutta lisää ammattimaisuutta tähän tarvittaisiin, Salminen summaa.

Päivitetty 21.12.2020: Havu voitti viime ECL-kauden