Pelikehittäjä ja -julkaisija Bethesda on viime vuosina herättänyt uudelleen henkiin monia jo unhoon painuvia pelisarjoja. Näistä uusin on Quake, jonka uusin osa Quake Champions on ollut beta-testauksessa jo jonkin aikaa. Vaikka sarjan juuria onkin kunnioitettu, Bethesda on myös halunnut tuoda peliin jotain uutta, ja näyttää olevan erityisen kiinnostunut sen eurheilumahdollisuuksista.

 

Turnaustunnelmia

Quake Championsin maailmanluokan promoturnaus Quake World Champions käytiin toissa viikonloppuna QuakeConissa Dallasissa. Sekä uudet tulokkaat että vanhat veteraanit taistelivat mahdollisuudesta päästä maailmanmaineeseen, sekä tietenkin miljoonan dollarin palkintopotista.

Yksilökisan voittajaksi nousi lopulta 19-vuotias Nikita “Clawz” Marchinsky (Valko-Venäjä), joka jätti taaksensa monet pelisarjan veteraanit, kuten Sander ”Vo0” Kaasjagerin ja Shane ”rapha” Hendrixsonin. Maailmanmestaruustittelin lisäksi nuorukainen vei kotiin turnauksen 100 000 dollarin pääpalkinnon.

Joukkueturnaukessa voittoon taasen nousi eurooppalainen 2Z, jonka pelaajanelikko ansaitsi viikonlopusta itselleen 300 000 dollaria.

Turnauksien kokonaissijoitukset olivat:

Yksilöturnaus (Duel)

Sijoitus Pelaaja Palkintosumma
1.  clawz $100,000
2.  Vo0 $50,000
3.  cooller $30,000
4.  DaHanG $20,000
5.-8.  noctis $15,000
 Xron $15,000
 Av3k $15,000
 rapha $15,000
9.-16.  toxjq $10,000
 fazz $10,000
 gellehsak $10,000
 astroboy $10,000
 Spart1e $10,000
 K1llsen $10,000
 strenx $10,000
 RAISY $10,000


Joukkueturnaus (Sacrifice)

Sijoitus Joukkue  Palkintosumma
1.  2z  $300,000
2.  NOTOFAST  $150,000
3.-4.  The Defendants  $55,000
 Team Liquid  $55,000
5.-6.  Myztro Gaming  $25,000
 OnTime  $25,000
7.-8.  I Totem Teles  $25,000
 Team Johnson  $25,000

Näyttää myös siltä, ettei World Championships jää Quake Championsin ainoaksi suurturnaukseksi. Bethesda ilmoitti elokuun lopulla, että se tulee järjestämään kaksi Quake Champions -turnaustapahtumaa yhdessä Dreamhack Denverin (20.-22. lokakuuta) ja Dreamhack Winterin (1.-4. joulukuuta) kanssa. Molemmissa tapahtumissa pidetään sekä Duel- että Sacrifice-turnaukset. Denverin turnauksien palkintopotti on 75 000 dollaria ja Dreamhack Winterin mukavat 350 000 dollaria per turnaus.

 

Ruuhkaa markkinoilla

Quake Champions tekee selvän pesäeron aiempiin Quake-peleihin. Edellisten osien painotus kerättäviin aseisiin ja puhtaaseen pelaajan taitoon on saanut rinnalleen hahmoluokat omine erikoiskykyineen. Kyseessä on Bethesdan ensimmäinen askel ”hero shooterien” maailman, genreen jonka merkittävin edustaja on vuonna 2007 julkaistu Team Fortress 2, mutta jota dominoi tällä hetkellä Blizzardin Overwatch.

Muiden firmojen yritykset päästä käsiksi samaan kakkuun (Battleborn, Gigantic, Lawbreakers, Paladins) eivät ole onnistuneet kampeamaan Overwatchia valtaistuimeltaan, tai edes horjuttamaan sitä. Esimerkiksi Battleborn joutui lopulta perääntymään ja turvautumaan free to play -malliin, eikä muidenkaan pelien ympärille ole vielä syntynyt merkittävää turnaustoimintaa. Kaikkia niitä ei voi tuomita flopeiksi, mutta tavoitteet olivat takuulla korkeammalla kuin mihin on ylletty.

Samaan aikaan Overwatch on tuottanut julkaisijalleen jo yli miljardi dollaria.

Quake Champions on kuitenkin huomattavasti vahvemmassa asemassa edeltäjinsä verrattuna. Bethesda on onnistunut nostamaan statustaan viime vuosien aikana, ja sen viimeisimmät julkaisut (Wolfenstein: The New Order, Doom, Prey, yms.) ovat vaikuttavaa katseltavaa. Yhtiö on toki tietoinen tästä, sillä sekä Doomin Doom Slayer että Wolfensteinin B.J. Blazkowicz löytyvät Quake Championshipsista pelattavina hahmoina.

Tietotaidoltaan ja taloudelliselta tilanteeltaan katsottuna yhtiö on siis paljon paremmassa asemassa haastamaan Blizzardin kuin vaikkapa Battlebornin kehittäjä Gearbox Software.

 

Kuninkaan paluu?

Bethesdan mittavia resursseja suurempi etu on kuitenkin Quake-pelisarjan status ja maine jo ennestään arvostettuna turnauspelinä ja eurheilulajina. Yhtiön ei tarvitse yrittää luoda uutta eurheiluskeneä, vaan ainoastaan ruokkia jo olemassa olevaa fanikuntaa, sillä onhan Quakella jo 20-vuotinen historia osana eurheiluskeneä. Bethesdan panostus uuden pelin eurheilupuoleen on siis helppo nähdä paitsi realistisena, myös aitona uskon eleenä kyynisen mainostempun sijaan.

Hyvänä vastakohtana tälle voi nostaa esille Nintendon tänä vuonna julkaistut Splatoon 2:n ja ARMSin, joiden turnauspuoli ei ole saanut merkittävää tukea sitten pelien julkaisun jälkeen.

Quake Champions näyttääkin onnistuneen luomaan itselleen vahvan ja selvästi erottuvan identiteetin. Alkuperäisen Quaken ja muiden 90-luvun FPS:ien karu, likaisen verinen ilme on yhä tallella. Niin hahmot kuin kentätkin huokuvat apokalyptistä raakuutta, jonka lisäksi sarjan nopeatenhoinen taistelu on saatu sovitettua sujuvasti uuden sukupolven laitteille.

Ja vaikka hahmoluokat ovatkin uusi lisä, ei niitä ole lyöty liian lukkoon, vaan pelaajilla on yhä varaa muokata pelityyliään asevalintojen avulla. Hahmoilla on lisäksi käytössään vain yksi aktivoitava erikoiskyky, eli lähestymistapa on huomattavasti perinteisempi kuin muilla viimeaikojen hero shootereilla.

Nähtäväksi jää, onnistuuko Quake Champions yrityksessään tyydyttää sekä vanhoja faneja että sarjan uusia tulokkaita. Peli on tällä hetkellä ostettavissa Early Access -versiona, mutta se tullaan julkaisemaan free to play -mallilla (ostettavien hahmojen kanssa) myöhemmin. Tähän mennessä sen hahmoista on julkistettu 11, mutta lisää on vielä lupailtu.

Kuvalähde: Steam