Uutisoimme hiljattain torstaina alkavan The International 2019 -turnauksen palkintopotin kasvaneen jo yli 30 miljoonaan dollariin. Asiaan – ja asianomaiseen lajiin – vihkiytyneille lienee sanomattakin selvää, mihin The International -hypellä viitataan. Dota-ummikoita ajatellen päätin kuitenkin syventyä The International -annaaleihin tarkoituksenani selvittää, mistä ilmiössä tarkalleen ottaen on kysymys.

Mikä on The International?

The International on pelijulkaisija Valven vuosittain järjestämä mammuttikaliiperin Dota 2 -turnaus. The International, tai tuttavallisemmin TI, on tullut tutuksi ennenkuulumattoman suurista palkintosummistaan: palkintovaluuttoihin erikoistuneen Esports Earnings -sivuston mukaan The International yksinkertaisesti dominoi turnausskeneä, jos rahasta puhutaan. Turnauksessa ja sen ympärillä liikkuva raha houkuttelee puoleensa dotaskenen terävimpiä huippuja, ja The Internationalista saatetaankin ajoittain puhua lajin epävirallisina mestaruusajoina.

TI-perinne juontaa juurensa aina vuoteen 2011 saakka. Tuolloin vasta kehitteillä olevaa mobajulkaisua ryhdyttiin markkinoimaan antaumuksella ja ammattilaisaspektin ehdoin, kun Valve järjesti pelin viralliseen betavaiheeseen luotsaavan The International 2011 -turnauksen Saksan Gamescomissa. TI1-turnauksen aikanaan ennenkuulumattoman suuri 1 600 000 dollarin palkintopotti nautti e-urheilukansan jakamattomasta huomiosta ja on osaltaan auttanut turnausmuodon vakiinnuttamisessa 2010-luvun aikana.

Vuonna 2012 The International matkusti puolestaan Seattleen, Yhdysvaltoihin. Julkaisijataho Valven kotiseudusta muodostuikin pian vakiintunut kisamaisema ja omanlaisensa TI-pyhättö: vuoteen 2017 asti turnaus järjestettiin yksinomaan Seattlessa. Tuona aikana Valve laajensi turnauskonseptiaan ahkerasti, lanseeraten muun muassa mittavat palkintopotit mahdollistavan crowdfunding-konseptin. Sittemmin TI-sirkus näyttäisi lähteneen jälleen tien päälle, ensin vuonna 2018 Vancouveriin, Kanadaan ja lopulta kuluvana vuonna Shanghaihin, Kiinaan.

Markkinointikeinona alkaneesta The Internationalista on skenen ja toimintamallien vakiinnuttua muodostunut vuosittainen ilmiö, josta uutisoidaan ja jota seurataan jopa kansallisissa ja valtamedioissa ja joka on omiaan määrittämään koko dotakauden kiertokulun. Elokuussa viestikapulaan tarttuva yhdeksäs iteraatio tulee jatkamaan turnauksen jo miltei kymmenvuotiseksi venähtänyttä perinnettä säännönmukaisesti suurempana kuin koskaan ennen.

Kahdeksan vuoden ja kahdeksan ikimuistoisen turnauksen aikana The International on jakanut kaikkiaan 106 518 523 dollaria palkintorahaa, viihdyttänyt miljoonia kumulatiivisia silmäpareja miljardien kumulatiivisten katselutuntien ajan sekä luonut ja ylläpitänyt uratarinoita ja myyttejä niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin. Elokuiselta huipputurnaukselta saa ja voi siis odottaa vain parasta.

Entäpä 2019?

Tänä syksynä The International matkaa ensi kertaa Aasiaan. Kiinan Shanghaissa pelattava The International 2019 alkaa 15.-18.8. pelattavalla kahden lohkon lohkovaiheella. Lohkovaiheen sijoituksilla on merkitystä pudotuspelivaiheen kannalta: mitä paremmin joukkue pelaa lohkovaiheessa, sitä lyhyemmäksi tie loppuotteluvaiheeseen käy. Ainoastaan lohkojumbot eivät etene pudotuspelivaiheeseen. Playoff-urakka käynnistyy puolestaan lohkovaihetta seuraavana tiistaina ja huipentuu sunnuntaina 25. elokuuta pelattavaan loppuotteluun.

Vuonna 2019 The Internationalissa nähdään kaikkiaan 18 joukkuetta. Turnauksen osallistujalistaa ei suinkaan päivitetä ilmoittautumisjärjestyksessä, vaan kutsun ansainneilta joukkueilta on edellytetty näyttöjä ja menestystä dotakentillä ympäri vuoden. Virallisista turnauksista ansaittujen Dota Pro Circuit -pisteiden perusteella turnaukseen on kutsuttu kaksitoista kuluneella kaudella parhaiten menestynyttä joukkuetta:

 • Team Secret
 • Virtus.pro
 • Vici Gaming
 • Evil Geniuses
 • Team Liquid
 • PSG.LGD
 • Fnatic
 • Ninjas in Pyjamas
 • TNC Predator
 • OG
 • Alliance
 • Keen Gaming

Kuusi viimeistä turnauspaikkaa puolestaan määritettiin alueellisten karsintojen avulla. Karsintoja pelattiin heinäkuun alussa kuudella maantieteellisellä alueella: Etelä-Amerikassa, Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, CIS-alueella, Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa. Kisakutsu lähetettiin ainoastaan karsintojen voittajille:  

 • Newbee (ex-Forward Gaming)
 • Infamous
 • Chaos Esports Club
 • Natus Vincere
 • Royal Never Give Up
 • Mineski

Mukana myös suomalaisia

Vuoden 2019 osallistujalista tarjoaa seurattavaa myös kotimaiselle dotakuluttajalle. Dotaskenen tutut suomalaisnimet – Jesse ”JerAx” Vainikka, Topias ”Topson” Taavitsainen ja Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen – kisaavat totuttuun tapaan myös Shanghaissa maineesta, kunniasta ja kiitettävistä käteisansioista. Suomalaisittain kiinnostavimmat organisaatiot ovatkin Vainikan ja Taavitsaisen edustama, DPC-pisteillä kisakutsunsa ansainnut OG sekä Urpalaisen hiljattain kiinnittämä ja Euroopan alueelliset karsinnat uudella kokoonpanollaan voittanut Chaos Esports Club.

Suomalaispelaajien turnausmenestykseen liittyy useampikin mielenkiintoinen sivujuonne. Huomionarvoista on ensinnäkin se, että kaikki kolme suomalaistähteä ovat The International -voittajia jo ennestään: Urpalainen kuului turnauksen vuonna 2017 voittaneeseen Team Liquid -kokoonpanoon, ja Vainikka ja Taavitsainen matkustavat Shanghaihin puolustavina TI-mestareina.

Koska kaksinkertaisia TI-mestareita ei ole vielä ainuttakaan, on suomalaisilla oiva tilaisuus kirjoittaa oma kappaleensa tähän jo perinteeksi muodostuneeseen dotasaagaan; uusiessaan viimevuotisen mestaruutensa Vainikka ja Taavitsainen joukkuetovereineen jäisivät The International -historiaan ensimmäisenä kaksi (peräkkäistä) mestaruutta voittaneena organisaationa, ja niin ikään Urpalaiselle titteli olisi – historiallisesti – toinen laatuaan.

The International toimii myös todellisen kisakunnon mittatikkuna. Suomalaismenestys on jäänyt kuluneella Dota-kaudella melko vaisuksi, ja Shanghain mittelöt tarjoavat tähdillemme oivan mahdollisuuden kunnianpalautukseen. OG, hallitseva TI-mestari, sijoittui DPC-rankingissa vasta sijalle 10. Joukkueen hiljaisesta alkukaudesta kielii eritoten se, ettei viisikko edes osallistunut kolmeen ensimmäiseen majoriin. Urpalaisen sen sijaan onnistui saavuttaa kohtalaista DPC-menestystä, mutta loppukaudesta tapahtuneiden kokoonpanomuutosten myötä mies joutui taistelemaan TI-paikastaan uuden organisaation riveissä.

Lopuksi

The International on siis melko iso juttu, käsittelipä asiaa sitten kansainvälisesti tai ihan vain suomalaisittain. Seurattavana Dota 2 ei liene sieltä helpoimmasta päästä, mutta e-urheilusta kiinnostuneille pelin vuosittainen ylpeydenaihe on melko olennaista sisältöä – jaetaanhan turnauksessa jo enemmän rahaa kuin monissa perinteisiksi koettujen urheilulajien merkkiturnauksissa. Ja jos pelin kompleksisuus kuumottaa, voi aihetta käsittelevään oppaaseemme tutustua täällä.

Havainnollistavaa – ja varmasti poleemista – on sekin, että palkintotaalojen ja kunnian ohella kotimaisia TI-mestareita näytetään muistettavan myös kutsulla itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Turnauksessa riittää analysoitavaa, vaikka ei pelaamista harrastaisikaan: palkintorahat, katsojamäärät ja yleinen hype ovat kehittäneet The Internationalista ilmiön, josta voi ja kannattaakin kiinnostua vaikka vain penkkiurheilijanakin.

Kuvalähde: Jussi Jääskeläinen